Zilvervisjesval

Zie je een zilvervisje in huis? Grote kans dat er meerdere zitten. Het merendeel zit goed verstopt achter plinten of in meubilair. Met een zilvervisjesval vang je deze insecten.
Een zilvervisjesval zelf maken of kopen: hoe werkt dit en wat is de beste optie? Lees hoe je voorgoed met zilvervisjes afrekent.

Dit is waarom je zilvervisjes in huis hebt

Zilvervisjes zijn niet alleen vervelend, bij mensen met een allergie veroorzaken ze verschillende klachten. Daarnaast is het nooit prettig om deze razendsnelle insecten tegen te komen.
Deze insecten zijn vooral ’s nachts actief en kom je voornamelijk in vochtige ruimtes tegen.

Zolang de luchtvochtigheid hoog genoeg is en er voedsel aanwezig is, blijven zilvervisjes komen.

Zo werkt een zilvervisjesval

Het is verstandig aan de slag met het verlagen van de luchtvochtigheid en het opruimen van voedselresten. Dit voorkomt in ieder geval de aanwezigheid van grote aantallen zilvervissen.

Een zilvervisjesval werkt op basis van een lokstof. Deze lokstof heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de insecten.

De beestjes lopen in de val en blijven aan een lijmlaag kleven. Hierdoor zitten ze vast en sterven. Vaak heb je binnen een dag de eerste exemplaren te pakken. De zilvervisjesval werkt ook prima tegen papiervisjes overigens.

Waar moet je de val plaatsen?

Plaats deze val altijd op een vlakke ondergrond, dus niet op een matje.
Heb je alleen maar hoogpolige vloerbedekking in huis, plaats de val dan zo dicht mogelijk tegen een wand.

Speciaal voor plinten, naden en kieren zijn er de plintstrips.
Dit zijn een soort papiertjes met een kleverige voor- en achterkant. Hierdoor is de val tweemaal bruikbaar. Zit de ene kant vol, dan draai je de strip om. Deze plintstrips passen perfect tussen smalle ruimtes. Juist achter plinten kunnen veel zilvervisjes verscholen zitten.

Heb je plinten met een holle ruimte of sluiten deze niet goed op de wand of vloer aan? Dan is het aan te raden om gebruik te maken van plintstrips in combinatie met een zilvervisjesval.

Een zilvervisjesval zelf maken

Je hebt last van zilvervisjes in huis en wilt zelf een zilvervisjesval maken? Dit heb je nodig:

  • Bakpapier of een plastic boterhamzakje
  • Honing

Besmeer het plastic zakje of het bakpapier met honing.
Leg dit op strategische plekken neer, vooral langs plinten of bij naden en kieren. De zilvervisjes komen op de honing af en blijven hieraan plakken.

Je kunt ook een zilvervisjesval maken met een aardappel:

  • Hol een aardappel van binnen uit
  • Leg deze in een plastic zakje

Plaats de zelfgemaakte zilvervisjesval (open) in de keuken, badkamer of een andere vochtige ruimte waar zilvervisjes aanwezig zijn. De zilvervisjes komen op de geur van koolhydraten (aardappel) af.
Controleer ’s morgens de val en knoop deze direct dicht. Deze methode herhaal je dagelijks totdat je niks meer vangt.

Zilvervisjesval kopen: wat kost het?

Is zelf een zilvervisjesval maken je te veel werk?
Kant en klare zilvervisjesvallen zijn gewoon te koop. Voor een pakket met 10 vallen betaal je ongeveer €20. Deze vallen zijn gifvrij en geurloos. Voordeel van de val is dat dit met een (kartonnen) doosje werkt waar de zilvervisjes inkruipen.

Gebruik van (chemische) bestrijdingsmiddelen

Werkt een zilvervisjesval niet voldoende of wil je sneller van deze insecten af?
Bekijk hier onze 10 tips om zilvervisjes te bestrijden.

Wat ook effectief werkt is gebruik te maken van een spray/ spuitbus.
Spuit in kieren en rondom plinten. Daarna de ruimte goed ventileren.

Een biologisch bestrijdingsmiddel doodt geen zilvervisjes, maar zorgt wel dat ze verdwijnen. Dit middel verspreidt een lucht waar deze insecten niet van houden. Misschien iets minder effectief maar wel milieuvriendelijk.