Zilvervisjes

zilvervisjes

Het zilvervisje is een klein insect dat je vaker binnenshuis aantreft. Ze zijn duidelijk herkenbaar, mede dankzij hun zilvergrijze kleur.

In sommige gevallen veroorzaken zilvervisjes een ware plaag. Het is dan belangrijk om de woning minder aantrekkelijk te maken voor deze insecten. Bij een zilvervisjesplaag kom je er alleen met een goede bestrijding vanaf.

Zilvervisjes herkennen: het uiterlijk

Het zilvervisje (lepisma saccharina) behoort tot de orde van zygentoma (insecten). Dit insect wordt gemiddeld ongeveer 1 cm lang. Sommigen kunnen echter een lengte tot 3 cm bereiken.

Met zijn ronde voorzijde en puntig achterlijf is het zilvervisje goed herkenbaar. De schubben op het lichaam hebben een zilverachtige / grijze glans. Ze zijn vliegensvlug, waardoor je ze moeilijk vangt.
Qua uiterlijk lijken zilvervisjes veel op papiervisjes en ovenvisjes.

Levenswijze en voortplanting

Zilvervisjes hebben een voorkeur voor vochtige en koele plaatsen

Dit verklaart waarom je ze vaak in de badkamer, keuken en de kelder tegenkomt. Ze verstoppen zich achter plinten, in meubilair, oude boeken en soms in ongebruikte kleding.
Vaak komen ze via tweedehands spullen of een verhuizing de woning binnen. Je ziet ze weinig, omdat ze voornamelijk ’s nachts tevoorschijn komen.

Het zilvervisje leeft van organisch materiaal. Het voedsel bestaat voornamelijk uit suikers en bepaalde koolhydraten zoals zetmeel, maar ook papier (de lijm in boeken).
Lees meer over de oorzaak van zilvervisjes >>

Zilvervisjes paren niet met elkaar. Het mannetje laat ergens een spermacapsule achter. Deze capsule zendt biochemische signalen uit. Hier komt een vrouwtje op af, die de spermacapsules opneemt. Opvallend is dat deze kleine insecten weinig eitjes leggen. Elk vrouwtje legt ongeveer 100 eitjes in kleine groepjes van maximaal 3 stuks. Het duurt 6 weken voordat de eitjes uitkomen. De larven hebben direct het uiterlijk van een volwassen zilvervisje, alleen lichter van kleur.

Voor insecten kunnen zilvervisjes zeer oud worden: gemiddeld 4 – 8 jaar. Dit is onder ideale leefomstandigheden. Sommigen worden namelijk voortijdig geplet.;)

Voorkomen van zilvervisjes

Het zilvervisje komt vooral op een vochtige omgeving af (75 – 95% luchtvochtigheid).

Om de woning minder aantrekkelijk te maken voor deze insecten, is het belangrijk de luchtvochtigheid omlaag te brengen.
Een snelle methode is ventileren en tegelijkertijd stoken.
Andere manieren om de luchtvochtigheid omlaag te brengen zijn een airconditioning en het gebruik van het juiste isolatiemateriaal.
Planten in huis kunnen helpen om de luchtvochtigheid omlaag te brengen. Daarnaast zijn er speciale vochtvreters, geschikt voor het ontvochtigen van kleine ruimtes.

Zelf vangen (pletten)

Door het eenvoudige skelet worden zilvervisjes zeer snel geplet. Mocht je er één tegenkomen, dan is het niet moeilijk om deze dood te drukken.
Helaas laat een geplet zilvervisje een stoffige substantie achter. Dit kan rommel geven en in een aantal gevallen zelfs allergische reacties. Het is daarom beter om deze insecten te weren of gebruik te maken van een goed bestrijdingsmiddel.

Zilvervisjes bestrijden

Last van zilvervisjes in huis?
Een enkel zilvervisje richt geen schade aan, maar bij een zilvervisjes plaag is het belangrijk om deze te bestrijden.

Zorg dat zilvervisjes geen reden hebben om in de woning te blijven.

Verwijder de voedselbron zoals koolhydraatrijke producten en oude papieren. Dicht kieren en naden goed af.

Een zilvervisjesval werkt met een lokstof. Hier komen zilvervisjes graag op af. De bodem van de val is voorzien van een krachtige lijmlaag. Zo blijven de insecten vastplakken aan de bodem. De lokdoosjes zijn reukloos en vrij van giftige stoffen. Hierdoor geschikt in woningen met kinderen en huisdieren.

Een zilvervisjesspray is erg praktisch voor moeilijk bereikbare plekken. Helaas brengt een spray ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Kinderen, ouderen en huisdieren kunnen hier erg gevoelig voor zijn. Ook is het belangrijk om nooit in de buurt van voedsel te sprayen. Mochten bovenstaande methoden niet werken, schakel dan een insectenbestrijder in.

Lees meer over het bestrijden van zilvervisjes >>

Auteur: Bianca Walraven