Oorzaak zilvervisjes

Zilvervisjes in huis? Je ziet ze razendsnel voorbij schieten. Een zilvervisjesplaag veroorzaakt veel overlast.
Wat is de oorzaak van zilvervisjes in huis, oftewel: waar komen ze vandaan? Wanneer je dat weet, kun je ze ook beter bestrijden.

Zilvervisjes in de woning

Bijna iedereen krijgt er wel eens mee te maken: zilvervisjes. Je kunt altijd een verdwaald exemplaar tegenkomen. Geen probleem, onder de juiste omstandigheden verdwijnt dit insect vanzelf.

zilvervisjes oorzaak

Helaas kun je soms ook te maken krijgen met een echte plaag. Tientallen tot honderden zilvervisjes houden zich in de woning verborgen. Deze insecten schuwen het licht en zullen zich daarom altijd op donkere plekken verstoppen. Dit is achter de plinten, in meubilair of in spouwmuren. De kleinste naden en kieren zijn voldoende om zilvervisjes door te laten.

Deze kleine insecten kom je voornamelijk in de badkamer, het toilet en de keuken tegen. Ook de kelder of een vochtige zolder zijn geliefde plaatsen. Maar ook kun je zilvervisjes in bed tegenkomen!

Waar komen zilvervisjes vandaan?

Waar komen deze insecten toch vandaan?
Ze kunnen niet vliegen of springen, maar wel rennen en klimmen. Zilvervisjes komen via naden en kieren de woning in. Vaker nog liften ze mee in verhuisdozen, zakken oude kleding, meubilair of andere spullen. Koop je tweedehands meubels of haal je iets uit een oude woning in huis, dan is de kans aanwezig dat hier zilvervisjes tussen zitten.
Zo krijg je ze in huis.

Eenmaal binnenshuis planten deze insecten zich voort.
Hiervoor hoeven mannetjes en vrouwtjes geen fysiek contact te hebben. Het mannetje laat namelijk een spermapakket achter, dat het vrouwtje moeiteloos vindt. Hierna legt ze eitjes in groepjes van 2 – 3 stuks.
Jonge zilvervisjes lijken al direct op de volwassen exemplaren, alleen zijn ze wit van kleur.

Wil je wachten totdat de zilvervisjes van ouderdom sterven? Dan kun je 4 tot 8 jaar wachten. Deze insecten worden namelijk best oud!

De oorzaak van zilvervisjes in huis

Een zilvervisje houdt van een vochtige omgeving en komt op organisch materiaal af.

Zijn deze twee dingen aanwezig, dan is dit de ideale leefomgeving voor dit insect. De grootste oorzaak van zilvervisjes in huis is een te hoge luchtvochtigheid, vooral wanneer deze boven de 70% uitkomt.

Overigens is deze hoge luchtvochtigheid niet goed voor de gezondheid en tast het ook de wanden, de vloer en meubilair aan. Alleen dit is al een goede reden om de luchtvochtigheid tussen de 40% – 60% te houden.

Voedselresten, papier en karton trekt zilvervisjes aan. Deze insecten voeden zich namelijk met koolhydraten en suikers. Wat veel mensen niet weten is dat stijfsel (plakmiddel) een zetmeelproduct is. Je vindt dit terug in textiel of in (oude) boeken en karton. Dit verklaart waarom je zilvervisjes ook in oude boeken aantreft. Hierbij is het belangrijk om het zilvergrijze zilvervisje niet te verwarren met het bruine papiervisje.

Zilvervisjes uit huis krijgen

Laat geen etenswaren rondslingeren en veeg kruimels regelmatig op

Zorg dat zilvervisjes verdwijnen en niet meer terugkeren.
Breng als eerste de luchtvochtigheid in huis omlaag. Meet de luchtvochtigheid met een speciale hygrometer. Goed ventileren brengt de luchtvochtigheid omlaag.

Hiervoor kun je gebruik maken van een luchtontvochtiger. De betere apparaten verwerken tot 20 liter per dag. De eenvoudige vochtvreters werken minder krachtig en zijn vooral geschikt voor plaatsing in kleine ruimtes.

Bestrijden: reken af met zilvervisjes

Zilvervisjes in huis zijn niet alleen vervelend, voor mensen met een allergie ook nog eens een grote bron van ergernis.
Gebruik een zilvervisjesval om deze insecten te lokken.
Een zilvervisjesspray is geschikt voor de ruimtes waar je moeilijk bij kunt. Een zilvervisjesval is veilig in gebruik (niet giftig). De spray kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Ga hier dus zeer voorzichtig mee om.

Bekijk onze 10 tips om zilvervisjes te bestrijden >>