Zilvervisjes in huis / bed

Het zal je maar overkomen: zilvervisjes in huis of zelfs in je bed. Die wil je hier echt niet hebben!
Hoe komen deze insecten in de woning terecht, maar belangrijker: hoe kom je er weer vanaf? In dit artikel alles over zilvervisjes in de woning en de beste bestrijdingsmethoden.

Zilvervisjes in huis herkennen

zilvervisjes in bed
Afbeelding: Christian Fischer

Het probleem met zilvervisjes is dat ze alleen ’s nachts actief zijn. Hierdoor kom je ze zelden tegen, tenzij je er toevallig een ziet lopen, vaak vlak voordat je naar bed gaat.

Je zult bij een enkel zilvervisje vast denken dat dit geen kwaad kan. Dat klopt, zolang het ook bij dit enkel exemplaar blijft. Helaas zie je vaak een fractie van de aanwezige zilvervisjes: de rest zit goed verstopt.

Hoe herken je zilvervisjes in huis?
Dit insect is 1 tot 3 cm lang. Hij heeft de vorm van een wortel met een ronde kop en een spits achterlijf. Opvallend zijn de drie sprieten aan het achterlijf en de twee voelsprieten aan de kop. Hij heeft schubben op het lijf, met een grijs/ zilverachtige kleur.

Deze insecten kunnen niet springen of vliegen, maar zich wel razendsnel voortbewegen. Behalve wanneer een zilvervisje in de badkuip of douchebak valt; ze kunnen niet langs gladde wanden omhoog kruipen. Dit in tegenstelling tot veel andere insecten die dat wel lukt.

Waarom heb ik zilvervisjes in huis?

Vochtige omgevingen trekken zilvervisjes aan. Het hoeft niet eens om een geheel vochtige woning te gaan: de badkamer, keuken en kelder zijn altijd al wat vochtig. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe meer van deze insecten je aantreft.
Meer over de oorzaak van zilvervisjes in huis >>

Zilvervisjes uit huis krijgen

Hoe krijg je zilvervisjes het huis uit?

 • Ventilatie
  Het is zaak de luchtvochtigheid in huis omlaag te brengen. Dit bereik je door middel van een goede ventilatie. Dit is vooral van toepassing in de badkamer, keuken, het toilet en in de kelder. Dit zijn namelijk de meest vochtige ruimtes in huis. Maar ook de slaapkamer dient goed geventileerd te worden.
  De luchtvochtigheid in huis meet je met een hygrometer. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60%. Zilvervisjes hebben een voorkeur voor een luchtvochtigheid van 75 – 95%. Bij een te hoge luchtvochtigheid ontstaat er al snel schimmel op wanden en meubels.
 • Afdichten naden en kieren
  Vooral achter plinten kunnen veel zilvervisjes zitten. Ze hebben een hekel aan licht en zijn dan ook altijd op zoek naar donkere plekjes. Loop eens kritisch langs alle naden en kieren en zorg dat deze zorgvuldig afgedicht worden.
 • Verwijder hun voedingsbron
  Zilvervisjes voeden zich met alles waar suikers en koolhydraten in zitten. Ruim voedselresten op en zorg dat ze niet bij voedselvoorraden kunnen. Sluit alles goed af en grondig stofzuigen dus. Daarnaast leven ze van dode insecten en schimmels. Verwijder schimmel in de vochtige ruimtes in huis.
 • Bestrijd de aanwezig zilvervisjes
  De zichtbare zilvervisjes kun je eenvoudig dood drukken. Daarnaast zijn er diverse middelen om zilvervisjes mee te bestrijden.
  Lees deze 10 tips om zilvervisjes te bestrijden >>

Help! Zilvervisjes in bed!

Zilvervisjes in bed?
Waarschijnlijk heb je flink liggen zweten en is het matras aardig vochtig. Heb je ook nog eens een ontbijt op bed gehad, dan trekken de achtergebleven broodkruimels ongewenste gasten aan. Zilvervisjes leven namelijk van organisch materiaal, vooral koolhydraten en suikers.

Verwar zilvervisjes niet met papiervisjes; deze laatste hebben een bruine kleur en leven van papier en behang. Deze zul je zelden in je bed aantreffen, tenzij je een boek als knuffel gebruikt.;)

Zilvervisjes uit bed weren

Heb je zilvervisjes in bed, neem dan de volgende maatregelen:

 • Was al het beddengoed grondig uit.
 • Plaats het bed iets van de wand af en maak een plakstrip rondom de poten van het bed. Hiermee voorkom je dat zilvervisjes in bed terechtkomen.
 • Kies daarnaast voor een goed bestrijdingsmiddel, zoals een zilvervisjesval of spray.
  Met een zilvervisjesval vang je veel exemplaren.
  De zilvervisjesspray is handig voor plaatsen waar je moeilijk bij kunt, zoals achter de plinten.