Zilvervisjes bestrijden

zilvervisjes bestrijden

Voorkom zilvervisjes in huis. Dit kan met een aantal eenvoudige methoden. Toch last van een zilvervisjesplaag? Met een goede bestrijding reken je voorgoed met deze vervelende insecten af.
Bekijk snel onze tien tips om zilvervisjes te voorkomen en te bestrijden.

Het zilvervisje is een insect van 1 – 3 cm lang. Hij heeft een ronde voorzijde en een achterlichaam dat in een punt eindigt. Aan de kop 2 voelsprieten, aan de achterkant van het lichaam 3 aanhangsels. Opvallend zijn de zilvergrijze schubben over het lichaam van het dier.

Zilvervisjes komen vooral in vochtige omgevingen voor (luchtvochtigheid 75% – 95%). Deze insecten planten zich zowel binnen- als buitenhuis voort en kunnen jarenlang leven.

Tips ter voorkoming en het bestrijden van zilvervisjes

Een enkel zilvervisje vormt geen probleem, een zilvervisjesplaag veroorzaakt veel overlast. Vooral voor mensen met een allergie is goede bestrijding belangrijk.

Hieronder tien tips ter voorkoming en bestrijding van zilvervisjes.

1. Luchtvochtigheid verlagen

Een vochtig klimaat trekt zilvervisjes aan. Je komt ze niet voor niets zo vaak in de badkamer, de keuken of een vochtige kelder tegen. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 – 60 graden.
Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid te meten.

Met een luchtontvochtiger of vochtvreter haal je veel vocht uit de lucht en brengt het de relatieve luchtvochtigheid terug tot normale waarden. Een vochtvreter bestrijdt condens en gaat tevens muffe geurtjes tegen.

2. Voedselresten opruimen

Laat geen voedselresten achter. Stofzuig regelmatig en bewaar voedsel goed afgesloten. Zilvervisjes voeden zich voornamelijk met suikers en koolhydraten.

3. Papier en karton controleren

De omslag van oude boeken is vaak met stijfsel samengevoegd. Ook textiel (wit linnen) is voorzien van dit zetmeel. Zilvervisjes komen hierop af.
Berg oude boeken daarom op in afsluitbare boxen en controleer regelmatig op de aanwezigheid van zilvervisjes.
Tref je de beestjes hier aan, dan kan het ook zijn dat je te maken hebt met papiervisjes.

4. Kit plinten af

Moderne plinten zijn voorzien van een holle ruimte. Een ideale verblijfplaats voor zilvervisjes! Zorg dat plinten goed aansluiten op de vloer en de wand en kit ze eventueel af.

5. Opletten met tweedehands spullen

Haal je tweedehands spullen zoals meubilair, kleding of boeken in huis? Controleer buiten of hier zilvervisjes in zitten. Pas wanneer alles veilig is, kun je de spullen in huis halen.

6. Goed ventileren

Met een dagelijkse ventilatie breng je de luchtvochtigheid omlaag. Ook zorgt dit voor een koude luchtstroom of tocht. Hier houden zilvervisjes niet van.
Heb je was te drogen? Hang dit bij voorkeur buiten op. Je was ruikt weer heerlijk fris en de luchtvochtigheid in huis blijft op het goede niveau.

7. Zilvervisjesval

De perfecte manier om zilvervisjes te bestrijden. Een zilvervisjesval werkt niet alleen tegen zilvervisjes maar ook tegen papiervisjes, de tapijtkever, broodklopkever en stofluis.
De val werkt met een lokstof en klevende bodem. Dit trekt verschillende insecten aan, waarna deze in de val blijven plakken.
Deze val is volkomen gifvrij en veilig te gebruiken in de buurt van kinderen en huisdieren.
De val kun je ook gebruiken om papiervisjes te bestrijden.
Bestel zilvervisjesvallen >>

8. Plintstrip voor naden, kieren en plinten

Een plintstrip schuif je gemakkelijk tussen plinten, naden en kieren. Deze strip is voorzien van een lijmoppervlakte. Is het oppervlakte vol, dan keer je de plintstrip om. Een milieuvriendelijke en effectieve oplossing ter bestrijding van zilvervisjes.

9. Zilvervisjes spray

Een spray tegen zilvervisjes werkt snel en effectief.
Spray in naden en kieren waar je normaal niet bij komt. Vergeet de plinten niet!
Het is belangrijk om na gebruik de ruimte goed te ventileren. Je blijft weken- tot maandenlang verlost van zilvervisjes. Houd er wel rekening mee dat kinderen, ouderen, zieken en huisdieren sterk op de chemische bestanddelen kunnen reageren.
Bestel zilvervisjes spray >>

10. Biologische spray

Een biologische spray bevat geen agressieve chemicaliën. Het doodt zilvervisjes niet maar verdrijft deze. Bestanddelen als citroenolie en laurierolie houden zilvervissen op afstand.
Bestel biologische zilvervisjesspray >>