Zijn zilvervisjes schadelijk?

Je kent ze wel, die kleine zilverkleurige platte insecten met hun lange voelsprieten: Zilvervisjes. Een vies idee om in huis te hebben, maar zijn ze ook schadelijk? Het antwoord is: nee, zilvervisjes zelf zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Wel kunnen deze beestjes bacteriën verspreiden als ze met ons voedsel in aanraking komen. Hoe dat werkt en meer, lees je hier.

Vieze beestjes, maar ongevaarlijk

zilvervisjes schadelijk

Zilvervisjes kom je voornamelijk tegen op vochtige en donkere plekken in huis, zoals de badkamer en in de kelder. Ze kunnen echter ook prima in keukenkastjes verblijven, wat natuurlijk een extra onhygiënisch idee is omdat daar etenswaren liggen. Dat weten zij ook want ze voeden zich met allerlei organisch materiaal, maar ook van alles waar suikers of zetmeel in zit.

De beestjes zelf zijn onschadelijk en niet ziekmakend. Wat wel zo is dat ze zich tevens voeden met schimmels en de kadavers van andere insecten. Dat zijn natuurlijk wel bronnen van bacteriën en maakt het nog onhygiënischer. Als een zilvervisje met resten van schimmels of dode insecten aan zijn poten in aanraking komt met ons voedsel, dan kan dat bacteriën hierop overbrengen.

Zilvervisjesspray is niet schadelijk, mits juist gebruikt

Zodra je zilvervisjes waar dan ook tegenkomt, is het dus wijs om ze te bestrijden. Niet omdat ze een direct gevaar voor de gezondheid opleveren, maar zoals boven omschreven is, het is en blijft onhygiënisch, en daarnaast gewoon een vies idee om ze in huis te hebben!

Een enkel zilvervisje kun je het beste gewoon dooddrukken met een stukje keukenpapier of iets dergelijks. Al moet je wel snel zijn want ze zijn erg vlug! Als je ze vaker of als je er meer tegenkomt is het gebruik van een zilvervisjesspray aan te raden. Let wel op dat je de spray niet via je handen in je mond krijgt, want het natuurlijk gewoon gif.
Naast zilvervisjesspray kun je ook gebruik maken van zogeheten zilvervisjesvallen.


Lees hier meer over deze vallen >>

Vocht is ongezonder dan de zilvervisjes

Belangrijkste onderdeel van het bestrijden is echter het aanpakken van het vochtprobleem. Niet alleen omwille van de zilvervisjes; vocht in huis trekt schimmel aan en is gewoon erg ongezond. Daarnaast kun je sprayen wat je wilt, maar als de omstandigheden in huis gunstig blijven voor de beestjes, zullen ze toch terugkomen. Naast eens kritisch te kijken naar de ventilatie kan het gebruik van een ontvochtiger ook bijdragen.

Zijn ze niet schadelijk voor kleding?

Nee, als je denkt ze in je kledingkast te zien, dan zal het waarschijnlijk gaan om een papiervisje. Deze houden van kleding en, zoals de naam al zegt: papier. Aan met name papier kunnen ze de nodige schade aanbrengen. De beestjes zien er zo goed als hetzelfde uit, het grote verschil is dat zilvervisjes van vochtige ruimten houden en papiervisjes juist van droge ruimten. Als je dat onthoudt, weet je gelijk met welke soort je te maken hebt als je er eentje tegenkomt.

Kunnen katten ziek worden van zilvervisjes?

Katten zullen ze zeker opjagen en waarschijnlijk ook opeten als ze ze zien. Nu is de kattenmaag wel wat gewend; denk aan muizen, vogeltjes die vaak ook allerlei bacteriën bij zich dragen. Dat en gezien het feit dat ze zo klein zijn, zal het wel meevallen qua schade.

Ook voor katten is de zilvervisjesspray natuurlijk wel ongezond. Zorg dus altijd dat de huisdieren niet in de buurt zijn bij en net na het sprayen.

Samengevat

Het zijn vieze beestjes die je liever niet tegenkomt in je huis, maar ziek zal je er waarschijnlijk niet van worden.
Besef dat je huis waarschijnlijk een aantrekkelijke plek is voor zilvervisjes als je ze aantreft. Verdiep je in de mogelijkheden om de vochtige ruimtes in je huis beter te ventileren en een eventueel vochtprobleem aan te pakken. Dat en bestrijding ter plekke met spray of zilvervisjesvallen zou een einde moeten maken aan hun aanwezigheid.