Wat eten pissebedden?

wat eten pissebedden

Je hebt last van pissebedden in of rondom de woning. Ze lijken onschuldig, maar kunnen wel je planten aanvreten. Dit doen ze overigens alleen in tijden van voedselschaarste.
Wat eten pissebedden? Van plantaardig tot dierlijk materiaal: er staat veel op hun menu.

Aan de onderzijde van de kop heeft de pissebed stevige kaken. Hiermee bijt hij moeiteloos door plantaardig en dierlijk dood materiaal.

Wat eten pissebedden?
Pissebedden eten bij voorkeur rottend hout en bladeren. Bij onvoldoende dood materiaal eten pissebedden wortels van levende planten. Bij droogte gaat de pissebed over tot het eten van dood dierlijk voedsel.

Het nut van pissebedden

Een pissebed is een schaaldier dat van oorsprong in de zee of zoet water leeft. Landpissebedden hebben zich aangepast aan een leven op het droge land. Ze hebben nog steeds kieuwen, die ze vochtig moeten houden. Daarom tref je deze schaaldieren altijd in een vochtige omgeving aan.

Pissebedden zijn ontzettend nuttig voor onze bodem. Dankzij hun voedselgewoontes recyclen ze plantaardig en dierlijk materiaal. Zo dragen ze bij aan de koolstofkringloop en zorgen voor een vruchtbare bodem.

Pissebedden in de plantenbak

Helaas komen deze schaaldieren regelmatig binnenshuis voor. De plantenbak vormt een ideale leefomgeving voor pissebedden in huis: vochtig, donker en voorzien van dood organisch materiaal. Hierdoor kunnen pissebedden zeer lang in plantenbakken overleven en zich hier ook voortplanten.

Ruim je alle dode delen van de plant direct op (bladeren, bloemen en wortels)? Dan is er geen voedsel voor pissebedden aanwezig. Je zou denken dat ze uit je plantenbak vertrekken, maar dat gebeurt niet altijd. Wat eten pissebedden wanneer er geen dood organisch materiaal aanwezig is? Deze schaaldieren eten net zo graag de levende wortels van de plant. Je kunt je voorstellen dat dit de gezondheid van je kamerplant niet ten goede komt: deze vertoont een slechte groei, bruine of afvallende bladeren en zal uiteindelijk sterven.

Voorkomen en bestrijden: afrekenen met pissebedden

Voorkomen is altijd beter dan bestrijden. Zorg dat er geen voedsel voor deze diertjes aanwezig is. Ruim al het organisch afval direct op: ook voedingsmiddelen zoals aardappels, groenten en fruit. Zorg voor een niet al te vochtige omgeving. Ventileer de woning dagelijks en maak gebruik van een luchtontvochtiger.

Dicht naden en kieren en breng fijnmazig gaas voor ventilatieroosters aan. Bekijk de mogelijkheden voor het gebruik van horrengaas (ramen en deuren).

Strooi bloem op plaatsen waar pissebedden veel voorkomen. Door bloem drogen ze uit, waardoor je op een effectieve manier met deze diertjes afrekent.
Je kunt ook BBQ as, sigarettenas of koperdraad neerleggen: hier hebben ze een hekel aan.
Lees meer over pissebedden bestrijden >>

Biologische en chemische bestrijdingsmiddelen

Een aaltjes val is een goed biologisch bestrijdingsmiddel. Aaltjes zijn kleine wormpjes die de pissebedden binnendringen en van binnenuit verteren. Met een chemisch bestrijdingsmiddel ga je pissebedden op een agressieve manier te lijf. Gebruik chemische bestrijdingsmiddelen altijd volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.