Zie je je hond opeens jeuken en krabben? Of spring hij op als door een wesp (vlo :)) gestoken? Grote kans dat dan hij last van vlooien heeft. Hoe komt hij eraan en hoe komt hij er vanaf? En waar zitten vlooien bij honden? Deze vragen beantwoorden we hier allemaal.
Vlooien springen buiten op de hond

Vlooien worden gewoonlijk door honden mee naar binnen genomen, tenzij er andere huisdieren in huis zijn. In dat geval vind de vlo gemakkelijk z’n weg van het ene dier naar het andere.
Als er geen andere dieren in huis zijn dan kunnen ze tijdens het uitlaten besprongen worden door een vlo die op zoek is naar een gastheer. Vlooien hebben namelijk bloed nodig om te overleven. Honden, katten en konijnen zijn daarvoor favoriet, mede door hun vacht die goede beschutting biedt.
Deze kleine parasietjes kunnen gewoon vanuit het gras of het zand op de hond springen, maar het kan ook dat vlooien tijdens het spelen met andere honden overspringen. Want springen kunnen ze als de beste; tot wel een meter ver! Je komt vlooien eigenlijk overal tegen waar ook (zoog)dieren voorkomen.
Waar op het lichaam zitten vlooien bij honden?
Eenmaal op het dier gaan ze op zoek naar een geschikte plek om hun bloedmaaltijd te nuttigen.
Vlooien zitten bij honden voornamelijk bij de lies, aan binnenkant van de dijen, op de buik en op het achterste gedeelte van de rug boven de staart.
Het bijten kan erg venijnig zijn en de hond kan er letterlijk van opspringen. Als je hond een lichte vacht heeft zijn de beestjes vrij eenvoudig te zien. Anders is het nodig om een vlooienkam erbij te pakken om het dier te controleren. In de kam zelf kun je levende vlooien tegenkomen, zeker als er veel zijn. En anders kun je in de vlooienkam kleine, zwarte korreltjes tegen komen; de uitwerpselen van vlooien.
Om vast te stellen of het inderdaad om vlooienpoep gaat doe je de korreltjes op een vochtige tissue. Kleurt het rood, dan is het vlooienpoep en zul je direct moeten starten met het behandelen van de hond en het bestrijden van de vlooien.
Zitten vlooien non stop op de hond?
Dat hoeft niet, ze springen er makkelijk op en af. Maar de warme huid en zachte vacht is wel een prima plek om te vertoeven voor de beestjes. Dezelfde vlo kan natuurlijk ook op andere honden of katten in huis springen.
Eenmaal in de vacht van de hond en na het bloed zuigen legt de vrouwtjesvlo tientallen eitjes per dag en deze glijden gedurende de dag (en ook door het jeuken) van het dier af en belanden overal in huis. Uit deze eitjes komen larven die uiteindelijk ook weer volwassen vlooien worden. Je begrijpt dat het dus vrij snel een flinke vlooienpopulatie kan worden…
Vlooien weren doe je niet op de hond alleen
Als je hebt vastgesteld dat je hond vlooien heeft, onderneem je de volgende stappen:
1 Verwijder alle levende vlooien op het dier
2 Behandel het dier met anti vlooien druppels (het komende half jaar iedere 4 tot 6 weken herhalen)
3 Stofzuig het huis grondig (vergeet niet plekken waar de hond ligt)
4 Spuit omgevingsspray in de hele woning (het komende half jaar iedere 4 tot 6 weken herhalen)
5 Kam de hond dagelijks de komende tijd om eventuele levende vlooien te doden
6 Geef de hond een ontwormingskuur
Eventuele andere dieren in huis dienen mee te worden behandelt.
TIP: Vlooien voorkomen doe je zo >>