Vlooienpoep

vlooienuitwerpselen

Hoe zien de uitwerpselen van vlooien er precies uit en wat te doen als je vlooienpoep tegenkomt?

Vermoed je dat je vlooienpoep in huis of bij je huisdier hebt gezien? Lees dan verder, want dit artikel bespreekt alles wat je moet weten over dit ietwat onsmakelijke onderwerp.

Eén ding is zeker, als je vlooienpoep tegenkomt, is er sprake van een vlooienbesmetting en is het tijd voor actie.

Hoe ziet vlooienpoep eruit?

vlooienpoep

De uitwerpselen van vlooien zijn kleine zwarte / donkerbruine korreltjes die rood kleuren als ze nat worden.

Dit komt omdat deze uitwerpselen bestaan uit onverteerd bloed.
Om te controleren of ze rood kleuren kun je de kleine korreltjes op een natte tissue of stukje keukenrol laten vallen. Bijvoorbeeld als je je huisdier kamt.

Ook zou je je kat kunnen kammen in de wastafel in de badkamer; door de vochtige witte ondergrond zie je direct of de korreltjes rood kleuren en of het dus om vlooienpoep gaat of niet.

Waar vind je de uitwerpselen vooral?

Je kunt ze tegenkomen in de mand van je huisdier, op de bank of bed, of in de vlooienkam als je je hond of kat kamt. Vooral tegen een witte achtergrond zijn ze duidelijk zichtbaar.
In de vlooienkam zie je het zitten tussen de haren en de kamstaafjes.

Op het dier zelf zul je ze tegenkomen waar de vlooien vooral zitten en dat is meestal achter op de rug, vlakboven en rondom de staart en rond de buik en poten.

Het is heel goed mogelijk dat je geen vlooien op het dier zelf aantreft, maar wel vlooienpoep. Dit betekent dus niet dat je huisdier geen vlooien meer heeft. Integendeel, de aanwezigheid van vlooienontlasting duidt altijd op een vlooienbesmetting.

Oké, het is vlooienpoep. Wat nu?

Als je hebt vastgesteld dat het inderdaad gaat om vlooien uitwerpselen, dan is het zaak direct te starten met de bestrijding van de vlooien. Hoe langer je wacht, hoe groter de vlooienpopulatie zal worden en hoe lastiger het bestrijden wordt.

Belangrijk om te weten is dat het bij een vlooienbesmetting niet alleen gaat om aanwezigheid van levende vlooien, maar ook om de eitjes en larven die nog lang na de laatste levende vlo kunnen en zullen uitkomen.
Daarom is het zaak zowel het dier als de omgeving (het huis en wellicht ligplaatsen in de tuin) vlovrij te krijgen.

Dit bestaat uit 4 stappen:

  1. Levende vlooien bij het dier verwijderen
  2. Het dier behandelen met anti vlooien middelen (vlooiendruppels en / of vlooienband)
  3. De omgeving goed schoonmaken
  4. Goede anti vlooienspray spuiten die zowel de vlooien als de larven doodt.

Op de pagina over vlooien bestrijden vind je een uitgebreid behandelplan >>

Na behandelen nog steeds vlooienuitwerpselen in de vacht

Het is goed mogelijk dat je ook na het toedienen van vlooiendruppels nog vlooienuitwerpselen tegenkomt in de vacht van je huisdier. Dit is normaal; dit is vlooienpoep van de laatste vlooien en zal snel verminderen en verdwijnen.
Zorg wel dat je je dier regelmatig blijft controleren om zeker te zijn dat eventuele vlooien direct gedood worden en niet de kans krijgen om zich voort te planten.