Vlooieneitjes (kat/hond)

Vlooien in huis? 5% van de vlooienpopulatie zit op het huisdier, de overige 95% bevindt zich in huis. Juist de vlooieneitjes zijn het grootste probleem.
Hoe herken je vlooieneitjes en hoe ga je de strijd hiermee aan? Ontdek alles over de voortplanting van de vlo.

Van vlooieneitje tot volwassen vlo

vlooieneitjes

Voor de voortplanting (en overleving) hebben vlooien regelmatig een bloedmaal nodig. Onze huisdieren (hond en kat) zijn geliefde gastheren van de vlo.

Voortplanting vindt op het huisdier of in de omgeving plaats. Een vrouwtjesvlo legt na het paren 10 tot 50 eitjes per dag. Deze eitjes liggen los van elkaar en niet aan elkaar gekit of verborgen, zoals bij andere parasieten.

Uit de eitjes komen vlooienlarven; wormachtig en pootloos. Deze larven zijn lichtschuw en zoeken hierdoor donkere plekken op. Ze leven van de uitwerpselen van volwassen vlooien en allerlei klein afval. Vlooienlarven eten ook de eitjes en jongere larven, hiermee ruimen ze elkaar als het ware op. Na drie vervellingen (kattenvlo) verpopt de larven. Hierna komt er een volwassen exemplaar uit de pop. Het gehele proces van vlooieneitje tot volwassen vlo (de vlooiencyclus) duurt 20 – 30 dagen.

Vlooieneitjes herkennen bij je hond of kat

Met het blote oog zijn vlooieneitjes moeilijk te herkennen, daarvoor is eigenlijk een loep of microscoop nodig.
Het eitje van een kattenvlo is 0,5 mm lang. Het heeft een witte tot gele kleur. Direct naar de afzetting is de schaal van een eitje lichtvochtig en plakkerig. Dit droogt snel in, waardoor na 2 tot 10 uur alle vlooieneitjes van de gastheer vallen.

Vlooieneitjes liggen verspreid door huis en niet in een hoekje zoals we bij andere parasieten gewend zijn. Dit maakt het nog lastiger om vlooieneitjes te herkennen.

Vlooienlarven in huis ontdekken

Vlooienlarven komen niet op het huisdier maar wel in huis voor. Ondanks dat deze larven geen ogen hebben, zijn ze wel lichtschuw. Hierdoor kruipen ze het liefst in naden en kieren weg. Verder is bekend dat vlooienlarven zich afwenden van trillingen. Op plekken waar veel gelopen wordt, komen automatisch minder vlooienlarven voor.

Hoe ziet de vlooienlarve eruit? Hij lijkt op een vliegenmade, alleen een stuk kleiner. De larfjes hebben geen pootjes en bewegen zich als een worm voort. Het achterlijfsegment heeft lange uitsteeksels. Aan het laatste segment zijn twee uitsteeksels zichtbaar. Deze gebruikt de larve om sneller vooruit te komen.

Wanneer de larve verpopt spint deze een cocon. Hierin zit de pop verborgen. De pop is nauwelijks vindbaar en zit goed verstopt in de kleinste naden, in het tapijt vastgeplakt of achter en onder kasten.

Vlooieneitjes bestrijden

Last van een vlooienplaag? Je kunt volwassen vlooien en larven bestrijden, maar niet de eitjes en poppen. Deze zijn namelijk goed beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Hoe reken je toch af met vlooieneitjes?

Dit doe je door de volwassen vlooien aan te pakken.

Bepaalde middelen doden vlooien. Andere producten zorgen ervoor dat de vlo zich niet voort kan planten. Dit voorkomt afzetting van vlooieneitjes.

Een bekend middel tegen vlooien is spot-on. Dit bevat de werkzame stof fipronil en doodt vlooien, teken en luizen. Je brengt een pipetje van dit middel tussen de schouderbladen van hond of kat aan. De werkzame stof verspreidt zich over de huid van het huisdier. Zodra de vlo bloed zuigt, krijgt deze het middel binnen en valt al snel dood van het huisdier.

Een omgevingsspray is onmisbaar in de strijdt tegen vlooien en doodt niet alleen vlooien maar ook de larven. Omdat het niet tegen vlooieneitjes en vlooienpoppen werkt, is het belangrijk om de behandeling na twee weken te herhalen. Na 2 tot 3 behandelingen is het huis volledig vlovrij.

Wel blijft het belangrijk om nieuwe vlooien te voorkomen. Dit doe je door het huis én het huisdier te beschermen tegen deze parasieten.
Alles over vlooien voorkomen (17 tips!) >>