Een vlooienbeet of bedwants?

vlooienbeet of bedwants
bedwantsenbeten

Ineens merk je dat je kleine, rode, jeukende bultjes hebt ergens op je lijf. Het zijn overduidelijk geen muggenbeten. De kleine rode bultjes kenmerken zich doordat het er meerdere zijn op een rij.

Dergelijke systematische rode bultjes kunnen duiden op een vlooienbeet of bedwantsenbeet. Maar hoe kom je er achter waar het nu om gaat en wat kun je er tegen doen? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Vlooienbeet, of toch gebeten door een bedwants?

vlooienbeten vs beten van een bedwants
vlo
bedwantsenbeten of vlooienbeten
bedwants

Ben je een honden of katteneigenaar? Dan zou het zomaar eens het geval kunnen zijn dat je bent gebeten door vlooien afkomstig van je kat of hond. Controleer je huisdier dus eerst goed op vlooien.

Vlooien op dieren kunnen ook mensen bijten, en zelfs meerdere malen op een rij. Heb jij dus rode bultjes op een rij, dan zou dit zomaar indirect via je huisdier kunnen zijn gekomen. Goed nieuws gelukkig: vlooien van dieren overleven niet op de mens en zijn goed te bestrijden.

Hoe zien vlooienbeten er precies uit en hoe behandel je ze? We hebben een uiterst volledig artikel over vlooienbeten geschreven, waar je alles te weten komt over deze beestjes en hun beten.

Geen contact met huisdieren gehad?

Heb je zelf geen huisdieren en heb je er ook geen contact mee gehad? Het wordt dan tijd om je matras eens goed te inspecteren. Je zou namelijk zomaar gebeten kunnen zijn door bedwantsen.

Wat zijn bedwantsen?

Wat zijn bedwantsen nu eigenlijk? Het zijn kleine parasitaire insecten, die leven van het bloed van mens en dier. Een bedwants is ongeveer een halve centimeter groot, is donker gekleurd en plat van vorm. De naam verraad al iets; de bedwants leeft voornamelijk op en rond het bed, waar de slachtoffers gebeten worden. Maar ook op andere plaatsen in huis kunnen zij voorkomen, zoals in en rond meubels.

Hoe zijn bedwantsen te herkennen?

Door de achtergelaten poep in naden van het bed zijn zij te herkennen. Til je matras eens op en bekijk of je onder je matras, of in de naden bedwantsen tegenkomt. Ook bij het hoofdeinde, of zelfs in nachtkastjes kun je de bedwants tegenkomen.

Hoe zien bedwantsenbeten eruit en wat kun je doen om ze te behandelen?
Lees dit artikel over bedwantsenbeten >>

Hoe krijg je bedwantsen?

Bedwantsen: het lijken beestjes uit een lang ver verleden. Helaas komen bedwantsen tegenwoordig steeds vaker voor in Nederland. In veel gevallen worden bedwantsen mee teruggebracht van een vakantieadres.

Oude pensions, primitieve slaapgelegenheden; het zijn brandhaarden waar bedwantsen voorkomen en waarbij de bedwants kans ziet om in jouw bagage mee terug te keren naar je huis. Je koffer plaats je immers vaak in de buurt van je bed.

Maar ook tweedehands spullen kunnen een bron vormen. Koop je tweedehands kleding, of overige spullen waar bedwantsen zich zouden kunnen verschansen, zorg er dan voor dat je deze goed reinigt voor gebruik.

Optimale leefomgeving bedwants

Bedwantsen houden van warme, donkere ruimtes. Daarbij komt dat zij de lucht die de mens uitademt prettig vinden.

Hoe kom je ervan af?

Bedwantsen en hun eitjes laten zich helaas bijzonder moeilijk bestrijden. Er zijn middelen op de markt, zoals spuitbussen met gif, maar deze werken vaak niet afdoende.

Wil je zelf bedwantsen bestrijden, dan zal je rigoureus aan de slag moeten: alle kleding en stoffen voorwerpen in huis moeten op minimaal 60 graden gewassen worden en daarna in de droger. Dat wat niet gewassen kan worden kan wellicht in de vriezer gestopt worden (minimaal 1 week lang op een minimumtemperatuur van -15 graden).

Is er sprake van een heuse plaag?

Doet het bedwantsen probleem zich telkens weer voor, nadat je jouw huis en spullen hebt gereinigd? Zodra er sprake is van een ware plaag en het jou niet meer in je eentje lukt, dan zal je een verdelgingsbedrijf moeten inschakelen. Zij zullen de woning diverse malen behandelen met een insectenverdelger, maar ook zullen zij adviseren welk meubilair u zult moeten wegdoen.

Verdelging is duur

Het is goed om te weten dat deze verdelging kan betekenen dat de vloeren verwijderd moeten worden uit de slaapkamer, tot aan verwijdering van het behang en gordijnen aan toe. Het verdelgen van bedwantsen kan een ingrijpende gebeurtenis zijn, waar tevens een groot kostenplaatje aan hangt. Verdelgen kan vele duizenden euro’s kosten. Daarbij zult u vaak een nieuw matras moeten aanschaffen en de aankleding van uw slaapkamer opnieuw moeten verzorgen.

Tot slot

Denk niet te lichtzinnig over een bedwantsen besmetting: voorkomen is beter dan genezen. Ga je op reis? Wees kritisch en houd je bagage ver van het bed vandaan. Koop je tweedehands spullen? Zorg dat je deze zeer goed reinigt voordat je dit meeneemt in je woning.

Was het dus een vlooien- of een bedwantsenbeet?

Hopelijk heb je over beide beestjes wat geleerd en kun je nu vaststellen wat het is. Over zowel vlooien als over bedwantsen hebben we meerdere artikelen geschreven. Mocht je last hebben van een van deze twee soorten ongedierte, dan is het raadzaam je even te verdiepen in deze beestjes.