Iedere gezonde kat of hond kan na (meestal meerdere keren) in contact te zijn geweest met vlooien een vlooienallergie oplopen.
Het ene dier is hier meer gevoeliger voor dan het andere. Leeftijd speelt geen rol; zowel jonge als oude dieren kunnen het oplopen.
Wanneer een vlo bijt om bloed te zuigen, spuit hij speeksel in de huid van het dier. Op deze manier voorkomt hij dat het bloed stolt en hij kan blijven drinken.
Bij dieren die geen vlooienallergie hebben resulteert dit ‘slechts’ in wat jeuk. Heeft het dier echter vlooienallergie, dan reageert zijn afweersysteem met ontstekingsreacties op de eiwitten uit het speeksel van de vlo.
Een allergie is te omschrijven als een overmatige prikkel van het afweersysteem tegen een onschadelijke prikkel.
Symptomen vlooienallergie
Als gevolg van de ontstekingsreacties kan hevige jeuk en ernstige huidirritatie ontstaan. Het dier begint overal te krabben en te bijten, ook op plekken waar het al eerder gebeten is. Er komen zwellingen en korsten en niet zelden bijt uw huisdier door deze overgevoeligheid zijn huid tot bloedens toe kapot.
Zogeheten hotspots ontstaan; kale, vochtige plekken, soms met schilfers of een rode rand eromheen, meestal op het achterste deel van het lichaam. Uitbreiding naar de kop en andere delen van het lichaam is echter ook mogelijk.
Het is niet ongebruikelijk dat je geen vlooien aantreft op het dier, terwijl deze toch enorm zit te jeuken en krabben. Dit komt doordat de jeuk van een enkele vlooienbeet dagen tot weken aanhoudt als het dier allergisch is. De vlo is weggelikt of gewoon verdwenen, maar het dier heeft nog lang last van de gevolgen.
Lees hier over het verzachten van jeuk bij de hond >>
Hoe te behandelen?
Indien een huisdier allergisch is voor vlooien, kan een enkele beet wekenlang jeuk veroorzaken.
Gelukkig is het een kwaal die redelijk goed te behandelen is. De jeuk en de ontstekingsreactie kunnen onderdrukt worden door de probleemplekken (eventueel) te scheren, schoon te maken en met een zalf / spray met corticosteroïden te behandelen.
Dit is echter alleen symptoombestrijding. De allergie zal niet verdwijnen, maar met de juiste medicamenten is het wel goed beheersbaar, zonder al te veel vervelende bijwerkingen voor het dier. Wordt echter gestopt met de medicijnen, dan zullen de klachten terugkomen.
Overleg altijd met de dierenarts omtrent de juiste behandelingswijze en – middelen.
Vlooienallergie te voorkomen?
Zoals eerder genoemd kan ieder dier vlooienallergie oplopen. Indien het dier regelmatig buiten en met soortgenoten in aanraking komt, is het moeilijk te voorkomen. Het enige wat je kunt doen is van jongs af aan zoveel mogelijk proberen te voorkomen dat de hond of kat vlooien krijgt.
Heeft jouw huisdier bovenmatig veel last heeft van jeuk en heb je het vermoeden dat hij dus wellicht allergisch is, raadpleeg dan altijd de dierenarts. Wanneer het inderdaad een vlooienallergie betreft, dan zal een intensieve en uiterst strikte vlooienbestrijding ingezet moeten worden, waarbij na het bestrijden, vlooienpreventie doorlopend prioriteit is.
In overleg met de dierenarts kan wellicht een vlooienallergietest gedaan worden om vast te stellen of het inderdaad een vlooienallergie betreft (deze allergietest is bij katten overigens niet mogelijk).
Vlooienallergie bij mensen
Vlooien in huis bijten het liefst dieren, maar bij gebrek aan beter zullen ze niet schromen ook mensen te bijten. Vlooienallergie bij mensen komt niet heel veel voor, maar toch kunnen ook mensen een allergie ontwikkelen tegen vlooienbeten.
Die allergie kan zich uiten in enorm jeukende, platte bulten die langdurig blijven zitten. Ter verzachting van de jeuk wordt aangeraden een zalf met corticosteroïden toe te dienen.