Vlooien

vlooien

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende insecten die zich in korte tijd enorm kunnen vermenigvuldigen.
Ze bijten, leggen eitjes en zijn een ware plaag voor je huisdier. Een vrouwtjesvlo legt 30 tot 50 eitjes per dag en kan gedurende haar leven wel 1000 eitjes leggen!

Vlooien in huis bestrijden

Door de vele eitjes die een vlo dagelijks legt, kan het aantal vlooien in huis en op je huisdier snel oplopen. En dat maakt de bestrijding ervan niet makkelijker.

Vlooien zijn, zeker als je er snel bij bent, gelukkig prima te bestrijden. Als je maar grondig te werk gaat!
Want zodra maar één enkel eitje achterblijft, bestaat de kans dat je weer opnieuw kunt beginnen.

Heeft je huisdier last? Begin dus zo snel mogelijk met het bestrijden ervan! We hebben alle maatregelen om van de beestjes af te komen uitgebreid voor u uiteengezet. 
Lees hier alles over vlooien bestrijden>>

Vlooienbeten

Indien je huisdier besmet is kan het zijn dat de beestjes ook op jou springen. Bijvoorbeeld als je hond of kat op je schoot ligt, of gezellig bij je voeten. Vlooien verblijven graag op bedekte plekjes, zoals bijvoorbeeld in de bovenkant van uw sok of bij uw broekriem. Zodra ze daar zitten is de kans groot dat ze tot bijten overgaan.

Vlooienbeten bij mensen kunnen flink jeuken en voor huiduitslag en – irritatie zorgen, maar ze zijn voor mensen niet gevaarlijk. 

Meer over vlooienbeten >>

Huisdieren en vlooien

In Nederland hebben we veel honden en katten als huisdieren. Doordat deze vaak en veel buiten zijn, is de kans altijd aanwezig dat ze besmet raken. Een met name voor de beestjes hinderlijke besmetting.

Kattenvlooien

Er zijn heel veel verschillende soorten vlooien, maar de kattenvlo komt hier verreweg het meest voor. Mensenvlooien komen in een land als Zuid Afrika gewoon voor, maar hier zelden.

Ondanks de naam is het ook de kattenvlo die voornamelijk bij honden (en overigens ook bij konijnen, frets etc.) voorkomt. Meer dan 90% van alle vlooien in Nederland zijn kattenvlooien (Ctenocefalides Felis). De overige zijn hondenvlooien (Ctenocefalides Canis).

Lees meer over vlooien bij honden, of over vlooien bij katten, of over vlooien bij konijnen.

Uiterlijk

Honden- en kattenvlooien zien er ongeveer hetzelfde uit; een bruinzwarte kleur met sterke springpoten. Na het drinken van een bloedmaaltijd kan het lichaam roder kleuren. De vrouwtjesvlo is iets groter dan de mannetjesvlo, meestal 1 tot 4 millimeter groot. 

Ze behoren tot de gevleugelde insecten, al hebben ze vandaag de dag geen vleugels meer. Vliegen kunnen ze niet, maar dankzij hun (relatief) grote springpoten kunnen ze wel sprongen maken van bijna 1 meter ver.