Vlooien konijn

Vlooien zitten vaak op hond of kat, helaas kan ook het konijn hier last van hebben. Het gaat hier in de meeste gevallen om de kattenvlo. Na de bloedmaaltijd legt de vrouwtjesvlo tientallen eitjes in de vacht van het huisdier. Slechts 5% van de vlooienpopulatie bestaat uit (zichtbare) volwassen vlooien. De overige 95% zit in de ontwikkelingsfase en kan tot 2 jaar in de omgeving van het konijn blijven leven.

Vlooien bij het konijn herkennen

vlooien konijn

De kattenvlo is de meest voorkomende vlooiensoort bij huisdieren. De hondenvlo komt minder vaak voor. Beide soorten leven van het bloed van honden, katten, fretten en konijnen. Opvallend is dat de kattenvlo niet van menselijk bloed kan leven, maar het af en toe wel probeert.

Hoe kun je vlooien herkennen? Deze kleine insecten hebben een sterk afgeplat lichaam (zijdelings). Doordat ze zo dun zijn, bewegen ze zich makkelijk tussen de dichte vacht van het huisdier voort. Vlooien hebben geen vleugels maar wel goed ontwikkelde springpoten. De kleur varieert van roodbruin tot zwart. Ze zijn 1,5 tot 3 mm groot.

Levenscyclus en voortplanting

Het vrouwtje heeft een bloedmaaltijd nodig: dankzij eiwitten kan ze haar eitjes leggen. Deze kleeft ze aan de haren van de gastheer. Na enkele uren drogen de eitjes uit en vallen van de gastheer op de grond. De larven leven van vlooienuitwerpselen en huidschilfers, dit is in een woning voldoende aanwezig. Vlooienlarven zijn lichtschuw en zoeken donkere plekjes op.

Na een volledige ontwikkeling verpopt de larve. Onder invloed van trillingen komen de poppen uit. De levenscyclus vindt gewoon in het konijnenhok of in de konijnenkooi plaats, of ergens binnenshuis.

Symptomen van vlooien bij het konijn

Een enkele vlo is niet direct herkenbaar. Zodra er meer verschijnen, krijgt het konijn last van jeuk. Continu krabben of bijten in de vacht is een bekend verschijnsel. Bij een vlooienplaag krabt het konijn tot bloedens toe. Andere konijnen raken al snel besmet met deze parasieten.

Soms ontstaat er een vlooienallergie. Het konijn vertoont naast jeuk ook kale plekken, kleine wondjes of bloedkorsten.
Belangrijk om te weten: vlooien kunnen gevaarlijke ziektes zoals myxomatose overbrengen. Dit maakt het nog noodzakelijker om vlooien bij het konijn te voorkomen en bestrijden.

Vlooienplaag konijn bestrijden

Vlooien bestrijden bij het konijn kan het best met anti vlooienmiddelen. Een goed bestrijdingsmiddel bevat de werkzame stof selamectine. Deze stof doodt niet alleen volwassen vlooien maar ook larven en eieren. Selamectine behoort tot de breed werkende stoffen.

Imidacloprid is een andere werkzame stof maar werkt alleen tegen volwassenen vlooien en larven in de omgeving. Het pakt niet de eitjes aan, terwijl 50% van de vlooienpopulatie uit eitjes bestaat.

Fipronil is absoluut af te raden. Het werkt alleen tegen volwassen vlooien en brengt vervelende bijwerkingen met zich mee. Fipronil staat ook wel bekend als Frontline. Vlooien bij het konijn pak je dus het beste met selamectine of imidacloprid aan. Hierbij is het belangrijk dat het product is afgestemd op het konijn, en niet op hond of kat.
Controleer overige huisdieren: vaak zijn ze ook besmet met vlooien.