Vlooien kat

vlooien kat

Als je kat naar buiten gaat, dan is de kans groot dat hij op enig moment last van vlooien krijgt. Binnenkatten kunnen ook last van vlooien krijgen, maar de kans op besmetting is veel kleiner.

Gelukkig is een vlooienbesmetting prima te behandelen, en met wat inzet ook goed te voorkomen. 

Op deze pagina is allerlei nuttige informatie te vinden over vlooien bij de kat. Volg eventueel de linkjes die geplaatst zijn om dieper op de verschillende onderwerpen in te gaan.

Vlooien en de overlast voor de kat

Kun je je voorstellen hoe het is om steeds gestoken te worden, of dat er constant een kriebelend insectje over je buik loopt? Bij het idee alleen al krijgen we er de kriebels van…

Dat is wat katten (en honden) ondergaan als ze vlooien hebben. Hinderlijke jeuk, een gevoel van onrust en soms ronduit pijnlijke plekken als gevolg van het bijten en jeuken. Katten kunnen vlooienallergie oplopen door de vlooienbeten en ook ligt een besmetting met lintworm op de loer.

Ook kun je er zelf hinder van ondervinden; vlooien in huis zijn onhygiënisch en daarnaast kan ook jij gebeten worden door vlooien.
Meer over vlooienbeten bij mensen >>

Vlooien herkennen bij je kat

vlooienpoep kat

Jeuken / bijten
Zit je kat steeds te jeuken of bijt hij af en toe plotseling als door een mug gestoken? Dat zijn sterke aanwijzingen dat het diertje vlooien heeft.
Heeft het dier voornamelijk jeuk in het oor, dan kan hij ook last van oormijt hebben.

vlooienpoep

Zwarte korreltjes 
Vind je kleine korreltjes, bijvoorbeeld op beddengoed of dekentjes waar de kat komt? Grote kans dat het gaat om vlooienuitwerpselen. Kleurt het rood als je het nat maakt (met een stukje keukenrol bijvoorbeeld)? Dan is het inderdaad vlooienpoep en is het beestje dus besmet.

Vlooienkam
Dezelfde korreltjes kun je ook tegenkomen bij het kammen van de kat. Om zeker te weten of je kat besmet is, kun je een vlooienkam gebruiken. Zo vindt je levende vlooien en daarnaast wellicht ook vlooienpoep.

Is vastgesteld dat er vlooien in huis zijn? Begin dan direct met het aanpakken van het probleem.

Vlooien bestrijding bij de kat

We hebben een uitgebreid vlooienbestrijdingsplan samengesteld en raden aan dit door te nemen voor een effectieve bestrijding.

Het probleem met vlooien is namelijk dat ze zich enorm snel kunnen voortplanten. Honderden eitjes die dagelijks gelegd kunnen worden door de vrouwtjesvlooien, hebben de potentie je huis binnen de kortste keren in een vlooiencircus om te toveren.

Om van de vlooien af te komen is behandeling van dier én omgeving (je huis) belangrijk. Een effectieve vlooienbestrijding duurt een aantal maanden, juist door de vele eitjes en larven die verspreid over tijd uitkomen.

Vlooiendruppels kat preventief

pipet spot on kat
Vlooiendruppels

Als de kat buiten komt is het raadzaam hem preventief tegen vlooien te beschermen. 

De meest effectieve manier is het gebruik van vlooiendruppels. Dit zijn pipetjes en worden ook wel spot-on genoemd, omdat ze direct op de huid van het huisdier worden toegediend. Ze werken gemiddeld 4 tot 6 weken en er zijn ook vlooiendruppels die tegen teken bij de kat werken.

We hebben een lijst met anti vlooien tips opgesteld om vlooien te voorkomen. Het is namelijk zaak de kans simpelweg zo klein mogelijk te maken dat het dier besmet raakt.

Vlooiendruppels kat bij besmetting

Zodra je kat last heeft van vlooien, dan zijn vlooiendruppels ook uitstekend om uitbreiding van de plaag te stoppen. De werking is erg snel en zowel levende vlooien als de eitjes worden gedood bij de meeste producten. 

Er zijn allerlei merken die deze pipetjes aanbieden. De bekendste zijn Frontline, Stronghold, Advangtage, Advantix, Bolfo en Beaphar.

Ontwormen van de kat

Het is belangrijk de kat te ontwormen na een vlooienbesmetting. Vlooien kunnen namelijk spoel-, haak- en lintwormen overbrengen op de kat. Een wormenbesmetting is vaak niet direct zichtbaar, maar kan de gezondheid van de kat aantasten.

Ontwormen gaat met tabletten of met ontwormingspasta (handig als je kat de tabletten niet wil). Aangeraden wordt een volwassen kat eens per 3 maanden preventief te ontwormen.
Ontworm kittens vanaf 9 weken bij voorkeur iedere maand totdat ze 6 maanden oud zijn.