Vlooien verblijven graag op warme plekjes, zoals in de vacht van je hond, kat of konijn, of op beschutte plekjes in huis. Ze springen buiten op het huisdier en deze neemt ze mee naar binnen.
Een huisdier kan dus gemakkelijk vlooien of vlooieneitjes het huis binnen brengen. Maar hetzelfde geldt voor jou. Indien je ergens geweest bent waar een vlooienbesmetting is, is het heel makkelijk om ook besmet te raken.
Vlooien in huis herkennen
Aanwijzingen die duiden op de aanwezigheid van vlooien in huis zijn:
- Het huisdier zit steeds te krabben / bijten
- Het huisdier reageert als door een wesp gestoken opeens richting een plek op zijn eigen lichaam
- Zwarte vlekjes / korreltjes (vlooien uitwerpselen) in de vacht of elders
- Kleine bultjes of korstjes op de rug van het huisdier en kale plekken aan de bovenkant van de staart
- Jeuk of vlooienbeten op je eigen huid
Voorkom een vlooienplaag in huis
Het is zeker de moeite waard je te verdiepen in en bezig te houden met zaken ter voorkoming van vlooien. Voor je huisdier zijn de beestjes namelijk heel hinderlijk en hun aanwezigheid leidt vaak tot de nodige rusteloosheid bij het dier. De vlooienbeten jeuken erg en kunnen ook pijnlijk zijn. Jeuk verzachten voor de hond >>
Jeuk in het oor kan overigens ook veroorzaakt worden door oormijt (zie oormijt bij de hond / oormijt bij de kat).
De bloeddorstige vlooien beginnen direct met bloed zuigen zodra ze zich genesteld hebben op hun gastheer. Daarmee wordt de vlooiencyclus in gang gezet. Indien niet snel met het bestrijden ervan gestart wordt, kan het huis binnen de kortste keren vol zitten met de beestjes en een ware vlooienplaag ontstaan.
Vlooien in bed
Eenmaal in huis kun je ze overal tegenkomen. Als je huisdier in de slaapkamer komt en wellicht op of in bed mag, dan kunnen ze daar ook zitten.
Vlooien zullen in de regel in de buurt van het huisdier blijven
Is het huisdier niet in de slaapkamer, of er al even niet geweest, dan zal je ze niet snel in bed aantreffen. Maar als je besmette hond of kat ’s nachts gezellig bij je op bed ligt, dan is dat dus waar de vlooien zullen zijn.
Hun aanwezigheid is te herkennen aan de vlooienpoepjes die achterblijven op het beddengoed. Dit zijn zwarte, kleine vlekjes / korreltjes. Om te testen of het gaat om vlooienuitwerpselen kun je het nat maken met een doekje. Kleurt het rood, dan is het vlooienpoep.
Lees meer over vlooien in bed >>
Controleren op vlooien

Om erachter te komen of je huis(dier) besmet is met vlooien kun je het best een vlooienkam gebruiken.
Door te kammen spoor je niet alleen levende vlooien op, maar zo blijft ook vlooienpoep tussen de kam zitten.
Om te checken of de kleine, zwarte korreltjes daadwerkelijk vlooienpoep is, doe je ze op een natte tissue of stuk keukenrol.
Kleurt het rood, dan het is vlooienpoep en weet je dus zeker dat het dier besmet is.
Om te voorkomen dat het vlooienprobleem op een plaag uitloopt, is het zaak het dier te behandelen en het huis grondig te reinigen.
Lees hier alles over een effectieve vlooienbestrijding in huis >>