Vlooien in bed

Heb ik last van vlooien in bed?
Als je jezelf die vraag stelt, dan is het tijd om snel uitsluitsel te vinden. Misschien heb je jeuk en denk je dat je door een vlo gebeten bent, of zie je zwarte korreltjes tussen je beddengoed. In beide gevallen zou dat kunnen duiden op een vlooienprobleem.


In dit artikel lees je hoe je bedvlooien herkent en ze effectief bestrijdt om ze zo snel mogelijk het bed en eigenlijk het hele huis uit te krijgen.

Stap 1 Vaststellen of het inderdaad om bedvlooien gaat

Met bedvlooien bedoelen we gewoon vlooien die zich in je bed ophouden. Voor de duidelijkheid: Dit zijn in bijna alle gevallen kattenvlooien, de meest voorkomende vlooien in Nederland (ook als je een hond en geen kat hebt;)).

Als je last heb van vlooien in bed dan zul je wellicht:

  1. Levende diertjes, waarschijnlijk dus vlooien tegenkomen tussen de lakens
  2. Last hebben van vlooienbeten
  3. Vlooienuitwerpselen tussen je beddengoed vinden

Levende vlooien

Als je huisdieren hebt die gezellig in of op bed mogen, dan is de kans groot dat de vlooien daar vandaan komen. Honden en katten hebben nu eenmaal zo af en toe last van vlooien, zeker als ze veel buiten komen.

Een vlo blijft liever in de vacht van je huisdier, maar ze kunnen ook zeker tijdelijk tussen het beddengoed achterblijven of op mensen springen. Vlooien springen en kunnen zich vliegensvlug verplaatsen.

Zie jij kleine roodbruine / zwarte beestjes bewegen of wegspringen, op je huid of tussen de lakens? Dan is de kans groot dat het om bedvlooien gaat.

Vlooienbeten in bed

Een andere aanwijzing kan zijn dat je last hebt van vlooienbeten. Deze beten zijn te herkennen aan de kleine ronde bultjes die jeukerig aanvoelen. Een vlo bijt vaak op meerdere plekjes bij elkaar in de buurt.

Het kan zijn dat de bultjes je s’morgens opeens opvallen; op het moment dat ze bijten hoeft je het niet eens te merken want echt pijnlijk is het niet, al verschilt het per persoon.

De kans dat je door een vlo gebeten wordt in bed is het grootst als de hond of de kat niet in de buurt is. Anders had de vlo waarschijnlijk voor het huisdier gekozen.

Meer over vlooienbeten bij mensen >>

Vlooien uitwerpselen op je beddengoed

Een duidelijke indicatie dat je vlooien in bed hebt is de aanwezigheid van vlooienpoep op je beddengoed.
Hoe ziet dat eruit? Hele kleine, zwarte korreltjes op je lakens en wellicht donkere roodbruine vlekken. Om het uit te sluiten doe het vuil (de korreltjes) op een vochtige tissue of stukje wc papier. Kleurt deze donkerrood, dan is heb je te maken met vlooienuitwerpselen.

Laatste checkpunt: Zijn het echt vlooien of misschien bedwantsen?

Bedwantsen zijn ook kleine beestjes die je in bed tegen kunt komen. Toch zijn er een paar verschillen:

  • Vlooien springen en bedwantsen kruipen
  • Vlooien zitten in het hele huis en op je huisdier en bedwantsen alleen in bed en op het matras
  • Vlooienbeten zitten voornamelijk op de onderbenen en enkels, bedwantsenbeten kunnen over het hele lichaam zitten
  • Vlooienbeten zijn te herkennen aan een rood puntje in het midden van het bultje, bij een bedwantsenbeet zie je een klein bijtwondje.

Stap 2 Zo bestrijdt je vlooien in bed

Als je ze in bed tegenkomt, betekent dit simpelweg dat ze in je hele huis zitten. Het is dus niet voldoende om de beestjes alleen in je bed of je slaapkamer te bestrijden. Welke stappen moet je ondernemen?

  1. Doodt de aanwezige vlooien; tussen de lakens, maar metname op je huisdier(en).
  2. Behandel de hond of kat met een vlooienmiddel (pipetjes met vlooiendruppels).
  3. Grote schoonmaak; grondig stofzuigen, ook: beddengoed wassen op minimaal 60 graden
  4. Spray met omgevingsspray die zowel levende vlooien als vlooienlarven bestrijdt.

Bekijk hier het uitgebreide bestrijdingsplan om zeker te zijn dat je het helemaal goed doet.

Aanvullend:

  • Controleer de komende tijd je huisdier regelmatig door te kammen en wees alert op krabben of jeuken.
  • Dien om de 4 of 6 weken pipetjes toe ter bestrijding en gebruik ook de omgevingsspray elke 4 of 6 weken (check hiervoor de gebruiksaanwijzing).
  • Stofzuig het huis extra veel de komende weken (let op: na het sprayen even een paar dagen niet).
  • Ontworm de dieren nadat je ze tegen vlooien hebt behandeld.

Vlooien in bed zonder huisdieren

Het is mogelijk dat je vlooien of hun uitwerpselen in bed tegenkomt, terwijl je helemaal geen huisdieren hebt. Niet alleen in bed overigens, ze kunnen net zo goed op de bank of op de grond opduiken.

Een vlo komt niet zelf naar binnen; normaal gesproken springen ze op hun prooi (het huisdier) en deze neemt ze mee het huis. Zo komen ze dus eventueel ook in bed terecht.

Het is echter mogelijk dat je ze de beestjes zelf mee hebt gebracht. Vooral als je ergens bent geweest waar huisdieren (met vlooien) zijn. Wellicht is een vlo bij op je gesprongen of is een vlooieneitje aan je kleding of schoenen blijven plakken. Als je nog niet zo lang in je huis woont bestaat ook de kans dat de vorige bewoner een vlooienprobleem had. Het kan namelijk een hele tijd duren voordat vlooieneitjes uitkomen.

Vlooien overleven het niet in huis zonder huisdieren

Kortom, de kans is klein dat je last van vlooien krijgt zonder dat je zelf huisdieren hebt, maar het is mogelijk. Het goede nieuws is dat wij mensen geen geschikte gastheer zijn voor vlooien en dat ze zonder de aanwezigheid van een hond, kat of ander huisdier het niet zullen overleven.

Reinig het beddengoed en stofzuig het huis en uiteraard met name de slaapkamer grondig. Koop een omgevingsspray en spuit dit in het hele huis om zeker te zijn dat er niet nog meer plaatsen zijn waar ze zich verschansen. Herhaal dit over 4-6 weken nogmaals en zonder huisdieren kan het nauwelijks anders dan dat je vlovij zult zijn. Succes!