
Bijna iedere hond heeft er af en toe mee te maken: Vlooien!
Uit het niets ziet je je hond ineens driftig bijten en jeuken.
Was het na het uitje naar het park, waar hij lekker aan het stoeien was met andere honden. Of na een bezoekje bij een kennis waar ook huisdieren in huis zijn..?
Een vlooienbesmetting is zo opgelopen, maar kan helaas wel voor de nodige overlast zorgen. De beestjes planten zich namelijk razendsnel snel voort…
Vlooien zijn een plaag voor je hond
Een vlooienbeet kan voor je huisdier ronduit pijnlijk zijn en de krab- en bijtreactie die hierop volgt, kan leiden tot een kapotte en pijnlijke huid. Daarnaast is de jeuk die veroorzaakt wordt door de beestjes erg vervelend en dit leidt vaak tot rusteloosheid bij uw huisdier.
Het gebeurt dan ook regelmatig dat als gevolg van de vlooienbesmetting de dierenarts bezocht moet worden.
Zo’n 40% van alle huidproblemen bij honden zijn te wijten aan vlooienproblemen.
Let bij puppies extra op, bij hen kan de aanwezigheid van vlooien leiden tot bloedarmoede.
Jeukt de hond voornamelijk in het oor? Misschien heeft ie last van oormijt.
Vlooien herkennen bij je hond
Hoe herkent je dat de hond last heeft van vlooien?
- Krabben / bijten van de hond
- Vlooienpoep in de vacht
- Het ontstaan van bultjes, korstjes en/of kale plekken
- Je wordt zelf gebeten door vlooien
Indien je vermoed dat het dier vlooien heeft, kun je het kammen met een vlooienkam. Tref je vlooienpoep (kleine, zwarte korreltjes) aan, dan is het dier besmet. En uiteraard als je levende vlooien vindt.
Om zeker te weten dat de kleine korreltjes vlooienpoep is, doe je het op een natte tissue. Indien ze rood kleuren, dan is het vlooienpoep en is je hond dus besmet.
Lees hier alles over hoe een vlooienbesmetting effectief te bestrijden>>
Vlooienallergie bij de hond
Het komt helaas niet zelden voor dat een hond als gevolg van de vlooienbeten een vlooienallergie ontwikkelt. Dit kan zich uiten in allerlei rode bulten en kale plekken verspreid over het lichaam.
Dit is voor de hond echt een nachtmerrie, want de jeuk die het veroorzaakt is enorm.
Lees hier over het verzachten van de jeuk.
Indien een hond last heeft van vlooienallergie, dan kan één enkele beet wekenlang jeuk veroorzaken. De huid raakt makkelijk ernstig geïrriteerd en wordt vaak ook kapotgebeten door het radeloze dier.
Lees meer over vlooienallergie >>
Vlooien voorkomen
Om al deze ellende te voorkomen is het zaak de kans op vlooien in huis en bij de hond zo klein mogelijk te houden. Voer een actief anti vlooienbeleid en als je hond dan toch besmet is, onderneem dan direct actie.
Ook als je huisdier geen last van vlooienallergie heeft, is het raadzaam preventief te handelen. Want voorkomen is gewoon beter en makkelijker dan genezen.
Doe een vlooienband om
Een vlooienband is een effectief middel om vlooienbesmetting tegen te gaan. Het voordeel van een vlooienband is dat het makkelijk is (gewoon omdoen en klaar) en dat lang mee gaat.
Een vlooienband verspreid een vlooiendodend middel over de huid van de hond en zorgt er tevens voor dat de vlo geen eitjes meer kan leggen. Er zijn vlooienbanden waarbij naast vlooien ook teken (en luizen) bestreden worden.
Is een hond eenmaal besmet, dan is een vlooienband in de meeste gevallen niet meer voldoende en zullen andere bestrijdingsmiddelen gebruikt moeten worden.
Vlooiendruppels voor de hond preventief

Een vlooienband volstaat wellicht indien de hond het enige huisdier in huis is en niet zo vaak last van vlooien heeft.
Is de hond echter vaker besmet en / of zijn er meerdere dieren in huis (zoals katten), met dus een grotere kans op besmetting? Dan beschermt een vlooienband vaak onvoldoende en is het (structureel) preventief gebruik van vlooiendruppels aan te raden.
De meeste vlooiendruppels dienen eens per 4 weken te worden toegediend. Het zijn pipetjes die eenvoudig in de nek van het dier moeten worden gedaan. De hond heeft hier geen last van en de anti vlooienwerking is erg goed. Er zijn vlooiendruppels voor diverse gewichtsklassen en ook met bescherming tegen teken.
Vlooiendruppels bij besmetting
Vlooiendruppels zijn ook als de hond al vlooien heeft een uitstekend middel om ze te bestrijden en uitbreiding van de plaag te voorkomen.
Het spot-on middel (druppels op de huid van uw hond) werkt in de meeste gevallen vrijwel direct en dood naast de levende vlooien ook de larven.
Enkele bekende en gerenommeerde merken zijn: Advatage, Advantix, Frontline, Bolfo, Prac-tic en Beaphar.
Vlooienmiddelen zoals vlooiendruppels dienen bij voorkeur in combinatie te worden gebruikt met een omgevingsspray. Het grootste probleem van de vlooien speelt zich namelijk niet af op het dier, maar in zijn omgeving.
Vlooienspray en vlooienshampoo voor de hond
Een andere optie om vlooien bij de hond te bestrijden is het gebruik van een vlooienspray of vlooienshampoo. Vlooienspray dient op het hele dier te worden gesprayd van zo’n 20 cm afstand en daarna wat te worden ingewreven. Let op dat de ogen niet geraakt worden en ook eventuele wondjes moeten worden overgeslagen.
Vlooienshampoo kan helpen zodra je ziet dat je hond vlooien heeft. Het doodt de op het dier aanwezige dieren en de werking van vlooienshampoo is meestal één à twee weken. Het wordt echter algemeen beschouwd als niet afdoende in de strijd tegen een hardnekkige vlooienbesmetting.
Ook als preventief middel is het niet de beste keus door met name de korte werkingsduur.
Vergeet niet te ontwormen
Vlooien kunnen lintwormen overbrengen bij honden. Het is daarom van belang je hond te ontwormen nadat je het dier tegen vlooien hebt behandeld. Ontwormen gaat eenvoudig met tabletten voor de hond.
Preventief is het raadzaam een volwassen hond 4 x per jaar te ontwormen.
Lees ook over het ontwormen van pups >>