Vlooien effectief bestrijden

vlooien bestrijden

Het effectief bestrijden van vlooien is meestal niet iets wat in een paar dagen is gebeurd. In die paar dagen kun je al wel verdere uitbreiding een halt toeroepen. De allereerste tip is dan ook vandaag nog te beginnen.

Onderstaand stappenplan bevat vele tips en aanbevelingen om vlooien te bestrijden. Sommige zijn of lijken volstrekt logisch, maar ze kunnen maar benoemd zijn. 😉 
Lees het zorgvuldig één of een paar keer door of print het uit. Onder de stappen vind je een verkorte, uitprintbare versie van het stappenplan (pdf).

Wil je meer weten over vlooien bij de hond, welke impact het voor het dier heeft e.d., of heeft de kat last van vlooien, volg dan op de link.

Hieronder volgt een uitgebreid stappenplan om zo snel mogelijk van het vlooienprobleem af te zijn. Mis geen punt en geef de vlooien geen kans. Op naar 100% vlovrij, succes!


Vlooien bestrijden stappenplan

1. Gebruik een vlooienkam

Als eerste richten we ons op de levende vlooien op de huisdieren zelf. Gebruik een goede, bij voorkeur ijzeren vlooienkam en kam het dier zorgvuldig. 

Zodra je een vlo tussen de kam ziet, verwijder je deze, bijvoorbeeld met een stukje wc papier, welke je direct stevig dichtvouwt en in de toilet gooit. Wees alert, want de beestjes kunnen snel van de kam wegspringen. 
Let op! Indien je het bijvoorbeeld met keukenrol doet en dit in de vuilnisbak gooit, de kans bestaat dat de vlo er naar verloop van tijd toch nog levend uit weet te komen. 
Je kunt ook een bakje met water en wat afwasmiddel gebruiken om de vlooien van de kam in te doen.

Zie je je huisdier later op de dag weer ergens krabben, probeer die vlo dan gelijk met de kam te pakken. 
Zijn er meerdere huisdieren in huis, kam deze dan ook goed!

Wanneer je je huisdier aan het kammen bent, is het goed mogelijk dat er vlooieneitjes op de grond vallen. Neem geen risico en stofzuig iedere keer na het kammen de plek waar gekamd werd.

Blijf de eerste 1 à 2 weken dagelijks kammen om steeds weer de levende vlooien te verwijderen. Na twee weken zul je als het goed is niet veel meer tegenkomen en is dagelijks kammen niet meer nodig. Blijf het echter wel in de gaten houden door een paar keer per week toch even de vlooienkam er doorheen te halen.

Zoals je merkt proberen we vanaf stap 1 direct grondig te werk te gaan. Besef dat dit echt nodig om de vlooien effectief te bestrijden.

2. Het huis schoonmaken

Aangezien de vlooieneitjes makkelijk van je dier vallen, is de kans groot dat er inmiddels overal in huis eitjes, larven en poppen liggen. Zodra de eitjes uitkomen, zoeken de larven een plekje.

Ze houden niet van licht en zullen een donker, warm plekje zoeken. In of onder het tapijt zijn bij uitstek plekken waar ze zich graag nestelen.

Het reinigen van je huis zoals hieronder omschreven, is essentieel om de vlooien in huis blijvend te bestrijden.

Grondig stofzuigen
Stofzuig het hele huis grondig. Zet de stofzuiger op de sterkste stand bij tapijt of kleden. Schuif grote meubels van hun plaats om ook daar goed te kunnen stofzuigen. Gebruik eventueel verlengstukken van de stofzuiger om goed tussen kleine, moeilijk schoon te maken ruimtes te komen, zoals tussen de bank- of stoelkussens. Gordijnen, matrassen e.d dienen ook (eventueel professioneel) gereinigd te worden. 

Vergeet de honden-, of kattenmand niet! Klop deze eerst BUITEN uit, om het daarna zorgvuldig te stofzuigen.

Gaat de hond wel eens mee in de auto? Vergeet deze dan ook niet grondig te stofzuigen!
En ligt de kat bijvoorbeeld buiten vaak op een stoel of onder een afdakje op een bankje? Neem deze plek dan ook mee in de schoonmaak.

Klaar? Leeg de stofzuigerzak en gooi deze weg (in de kliko / buitenshuis), want hier zitten dus nu allemaal vlooien, vlooienlarven- en eitjes in.

Belangrijk: Stofzuig alle vertrekken waar de huisdieren de komende weken dagelijks. Met uitzondering van de eerste dagen nadat je omgevingsspray heeft gebruikt. 

Niet dweilen
De eerste week tijdens de vlooienbestrijding even niet dweilen, want vlooien en ook de larven gedijen prima bij vochtigheid. Eventueel dweilen met azijn, want hiermee worden ook de vlooien, de eitjes en de larven bestreden.

Kussens / dekentjes wassen
Alles waar de huisdieren graag op zitten of liggen, dient gewassen te worden. Dus kussens, dekentjes, matten, de hoes van een mand of andere stoffen voorwerpen.

Sierkussens, beddengoed, plaids wassen
Was ook de kussens op de bank en plaids of dekentjes waar je ’s avonds lekker onder zit.

Indien je huisdier in de slaapkamer komt dient ook het beddengoed verschoont te worden. Doe het vuile beddengoed direct in de wasmachine en ga pas stofzuigen na het verschonen van het beddengoed.

Was alles zo heet mogelijk; vanaf 50 of 60 graden zullen zowel de eitjes als de larven het niet overleven. Verschoon bankdekentjes en plaids en het beddengoed de eerste weken dat je aan het bestrijden bent met grote(re) regelmaat, maar minimaal eens per week.

Niet wassen, maar wel verschonen: De kattenbak. Doe dit de komende tijd met grote(re) regelmaat.

3. Vlooien in de omgeving bestrijden

Stap 3 in het bestrijden van vlooien gaat over het sprayen met een anti-vlooienmiddel. 

Zodra het huis grondig schoongemaakt is, is het zaak met een omgevingsspray het hele huis te bespuiten. Spuit in alle hoeken, gaten, spleten en kieren. Spray ook in de auto en op kussens / stoffen bankjes buiten indien van toepassing.

Met een omgevingsspray worden de volwassen vlooien en larven in de omgeving gedood. De sprays dringen echter meestal niet door de taaie cocon (zie de vlooiencyclus) heen. Door de trillingen van het stofzuigen, is de kans groot dat de vlooien uit hun cocon breken en nu kunnen ze dus gedood worden door de omgevingsspray. 

Let er altijd op dat het een spray is die spray werkzaam is tegen zowel de vlooien, de vlooieneitjes en de – larven. Zorg ALTIJD dat alle dieren het huis uit zijn als je gaat sprayen. Ook is het af te raden zelf in de lucht te blijven. Na het sprayen het hele huis goed door laten luchten gedurende minimaal 3 uur alvorens weer naar binnen te komen met de dieren. Spray NOOIT omgevingsspray op het huisdier!

Herhaal het spray met de omgevingsspray na twee weken nogmaals.

Voor het effectief en blijvend bestrijden van de vlooien is het nodig het sprayen daarna iedere 4 tot 6 weken (zie verpakking) gedurende de komende 6 maanden te herhalen. 

4. Toedienen vlooiendruppels

Er zijn allerlei vlooienmiddelen, maar de meest gebruikte en meest effectieve zijn de vlooienduppels (pipetjes). Deze zijn makkelijk toe te dienen in de nek van uw dier en doden direct de vlooien.

De bekendste merken zijn Frontline, Exil Flea Free, Bolfo, Stronghold, Advantage en Beaphar.

Behandel ook de andere huisdieren in huis, ook als bij hen geen vlooien zijn aangetroffen.

Behandel alle dieren de komende 6 maanden iedere 4 weken (afhankelijk van product, zie bijsluiter).

Je zult merken dat de vlooien die je nog tegenkomt nadat het dier behandeld is, niet meer zo snel en ver springen. Door de werkende stof zijn de beestjes verzwakt, wat het pakken van de vlooien bij het kammen makkelijker maakt. 

5. Ontwormen

Nadat het dier is behandeld tegen vlooien dien je deze ook te ontwormen. Vlooien kunnen eitjes van een lintworm bij zich dragen en als het dier een vlo heeft opgegeten, bestaat dus de kans op lintworm. Deze kan ook op kinderen worden overgebracht.
Het is raadzaam ook de andere huisdieren in huis preventief te ontwormen. 
Het huisdier dient bij voorkeur 4x per jaar te worden ontwormd.

Lees meer over ontwormen:
Hond ontwormen >>
Pup ontwormen >>
Kat ontwormen >>
Kitten ontwormen >>


Over effectief bestrijden

Het succesvol bestrijden van vlooien duurt gemiddeld 6 maanden. 
Voer bovenstaande stappen consequent uit, vooral ook de herhalingen en sla geen stap over! Het achterblijven van een enkel eitje kan de hele cyclus weer in gang zetten.

Verkorte, uitprintbare versie vlooien bestrijden stappenplan


Zijn de vlooien bestreden, zorg dan dat je je huis en dier(en) preventief blijft beschermen. 
Lees hier onze 17 vlooienpreventie tips >>

Toch nog vlooien?

Het is altijd mogelijk dat je, na alle stappen te hebben uitgevoerd, een week of twee weken later toch een of meerdere vlooien tegenkomt op het huisdier. 

Houdt je dan gewoon aan de stappen zoals omschreven. Wel is het verstandig direct weer grondig te stofzuigen en kussens, dekens, plaids e.d. te wassen. Het feit dat er vlooien zijn aangetroffen, betekent dus ook dat er weer / nog larven en eitjes rondhangen. En die willen we natuurlijk geen kans geven!

TIP: Er lijkt nauwelijks resistentie te zijn tegen de huidige middelen, maar als je het vermoeden heeft dat een middel niet goed (genoeg) werkt, kunt je altijd een ander merk proberen.

Opnieuw een vlooienplaag?

Indien binnen een maand of twee maanden na het bestrijden toch weer vele vlooien in huis zijn, dan komt dat in de meeste gevallen door:

  • Het niet volledig en / of niet consequent aanpakken van het probleem
  • Onjuiste dosering of het verkeerd toedienen van de middelen
  • Een combinatie van beide

Zoals eerder aangegeven is het niet voldoende om één keer alles grondig schoon te maken en vlooiendruppels (of een ander bestrijdingsmiddel) bij uw huisdier op te doen. 

Houdt er rekening mee dat een effectieve bestrijding tijd nodig heeft. 
Blijf alle dieren in huis behandelen, ook als je geen vlooien meer ziet, blijf de omgevingsspray gebruiken en hou het huis extra netjes, in ieder geval de komende 6 maanden.


Vlooien in huis zijn niet alleen lastig voor je huisdier, ze kunnen ook op mensen springen en bijten. 
Lees meer over vlooienbeten >>

Previous Post

Jeuk hond verzachten

Next Post

Vlooien konijn