Klopt het dat vlooien ook bij mensen kunnen zitten? En ze dus ook bijten? Het korte antwoord op de ze vraag is ja, maar gelukkig is het niet echt iets om je zorgen over te maken.
In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over vlooien bij mensen.
Vlooien springen op mensen bij gebrek aan dieren

Deze kleine bloedzuigertjes nestelen zich het liefst in een vacht van bijvoorbeeld de hond of kat. Daar kunnen ze het prima uithouden en van daaruit kan de vlooienpopulaite zich snel uitbreiden.
Is het huisdier even naar buiten of niet in de buurt, dan kan het zijn dat een vlo ervoor kiest om op een mens te springen. Bij gebrek aan beter zou je kunnen zeggen.
De kans is echter groot dat ze zich al snel weer van je af laten vallen om elders een beter plekje te vinden
Hoe lang overleven vlooien op mensen?
Het antwoord is: Niet lang, hooguit een paar dagen.
Om zich te kunnen voortplanten heeft de vlo het bloed van een geschikte gastheer nodig; een hond of kat (of konijn, maar die wandelt meestal niet los door het huis). Als ze kiezen voor mensen is dat veelal op de onderbenen en enkels en op beschutte plekken, zoals ze gewend zijn bij onze dikbehaarde huisdieren. Te denken valt bijvoorbeeld aan de bovenkant van je sokken, of bij je buik ter hoogte van je riem.
Moet je bang zijn voor vlooien in je haar?
Dat zal niet snel voorkomen. Ons haar is veel dunner dan dat van dieren en daarnaast is onze hoofdhuid ook een stuk dikker om doorheen te bijten. Dit zijn voor vlooien geen ideale omstandigheden, dus daar hoef je je niet snel druk om te maken. Heb je veel jeuk op je hoofdhuid of heb je het idee dat er diertjes in je haar zitten, dan is de kans groter dat het gaat om luizen.
Hoe herken je vlooien bij mensen?
De aanwezigheid van vlooien wordt gekenmerkt door hun uitwerpselen en de jeuk die vooral dieren, maar dus ook mensen hebben van vlooienbeten.
Zit je huisdier veel te krabben, jeuken en likken? Pak de vlooienkam en controleer hem op vlooien. Naast levende vlooien zul je waarschijnlijk ook kleine zwarte korreltjes tegenkomen; dit is vlooienpoep. Dit is vaak ook te vinden op plekken waar je huisdier veel zit of ligt. Dat kan dus ook op de bank of in bed zijn als die gezellig bij je slaapt.
Op deze manier herken je dus of je vlooien in huis hebt; dat verklaart wellicht de jeuk of bultjes die je hebt. Want nogmaals, je kunt als mens dus ook gebeten worden door vlooien.
Hoe ziet een vlooienbeet bij mensen eruit?

Na een vlooienbeet (meestal zijn het meerdere beetjes bij elkaar) kan je huid flink jeuken en kan er een klein rood bultje met een puntje in het midden ontstaan.
Het moment van gebeten worden kun je ook voelen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Sommige voelen het nauwelijks terwijl anderen het heel duidelijk als een steek voelen.
Belangrijk: ga niet jeuken; je kunt het bultje hierdoor openkrabben en dan ontstaat de kans op infectie. Een beet van een vlo is vrij onschuldig en het jeukerige gevoel zal normaal gesproken vrij snel ophouden. Wordt het juist erger of wordt de plek grote, raadpleeg dan altijd een huisarts.
Samengevat
Huisdieren brengen vlooien binnen en deze kunnen soms op mensen springen. Hier kun je last van krijgen door gebeten te worden. Ze zullen echter maar kortstondig op of bij je blijven en ze zullen het niet overleven zonder kat of hond in de buurt. Als je gebeten wordt is het zaak de jeuk te weerstaan en dan zal het vanzelf verdwijnen. Wel is het aan te raden te beginnen met het bestrijden van de vlooien in huis.