Vlooien bestrijden stappenplan

vlooien bestrijden stappenplan

Het effectief bestrijden van vlooien is niet iets wat in een paar dagen is gebeurd. In die paar dagen kun je al wel verdere uitbreiding een halt toeroepen. De allereerste tip is dan ook vandaag nog te beginnen.

Onderstaand stappenplan bevat zeer gerichte tips en aanbevelingen om de vlooien te bestrijden. Wees je ervan bewust dat het gemiddeld 3 tot 6 maanden duurt om volledig vlovrij te worden.

Ons advies: Voer alle punten consequent uit zoals omschreven, sla niets over en vergeet ook vooral niet de herhalingen. Het achterblijven van een enkel eitje kan de hele cyclus weer in gang zetten…

Vlooien bestrijden in 5 stappen

  1. Levende vlooien van het dier verwijderen
  2. Toedienen antivlooien middelen (iedere 4 weken herhalen)
  3. Schoonmaken van de omgeving (het huis)
  4. Omgevingsspray spuiten (na 2 weken herhalen en daarna iedere 4-6 weken)
  5. Ontwormen

Voer bovengenoemde stappen uit in de volgorde zoals aangegeven.
Hieronder zetten ieder punt uitgebreid uiteen om te zorgen dat je niets over het hoofd ziet.

1. Levende vlooien van het dier verwijderen

Gebruik een vlooienkam om levende vlooien uit de vacht van de hond of kat te verwijderen. Doe dit bij alle honden en katten in huis.

Eenmaal in de kam kun je ze met een tissue of stukje keukenrol uit de kam halen (stevig aandrukken want ze springen zo weg!) en in de wc of in een bakje water met afwasmiddel gooien. Gooi ze niet in de vuilnisbak, want dan blijven ze daar in leven en heb je kans dat ze er op enig moment weer uit springen.

TIP: Zo lang je vlooien of vlooienpoep in de vacht tegenkomt, bestaat de kans dat vlooieneitjes uit de vacht op de grond vallen. Even stofzuigen dus nadien op de plek waar je je dier gekamd hebt.

Herhaal het kammen de komende twee weken regelmatig.

2. Toedienen anti vlooienmiddelen

Na de eerste kambeurt is het zaak alle dieren in huis te behandelen met anti vlooienmiddelen. Dus niet alleen het dier waarbij je vlooien hebt aangetroffen.

De meest gebruikte en meest efficiënte middelen zijn vlooiendruppels. Deze zogeheten pipetjes zijn verkrijgbaar in diverse merken zoals onder andere Frontline, Beaphar, Bolfo, Stronghold.

De pipetjes werken gemiddeld 4 weken. Dien de komende 6 maanden iedere 4 weken vlooiendruppels toe.

Dit is om te voorkomen eventueel achtergebleven eitjes, larven of vlooien toch nog een kans krijgen.

3. Schoonmaken van de omgeving

Het verwijderen van de levende vlooien is niet voldoende om de voortplanting een halt te roepen.

Vlooien kunnen wel tientallen eitjes per dag leggen en dat doen ze voornamelijk in de vacht van de hond of kat. Die eitjes glijden makkelijk van het dier en je kunt er dus uitgaan dat het huis er inmiddels mee bezaaid ligt.
Uit deze eitjes komen vlooienlarven. Deze eitjes glijden en larven liggen inmiddels waarschijnlijk overal in huis.
Uit de eitjes komen vlooienlarven die zich graag verschansen op warme, beschutte plekjes zoals bijvoorbeeld in het vloerkleed.

Het zorgvuldig en herhaaldelijk schoonmaken van je huis is noodzakelijk om de vlooien effectief te bestrijden.

Hieronder een aantal tips en tricks:

  • Grondig stofzuigen; Het hele huis, boven en beneden; ook op en tussen de bank, onder en tussen stoelkussens. Stofzuig ook de auto en eventuele ligplaatsen van je huisdier(en) buiten. Als er dieren op bed komen, doe het beddengoed in de was (zie onderstaand punt) en stofzuig het matras grondig.
    Klaar met stofzuigen? Leeg de stofzuigerzak en gooi deze in de afvalcontainer(dus niet binnenshuis weggooien).
    Herhaal het stofzuigen de komende maand minimaal een 2 à 3 keer per week.
  • Dweilen de eerste week even overslaan; vlooien en vlooienlarven houden van vocht. Tip: voeg wat azijn toe bij het dweilen.
  • Wassen op 60 graden; Klop de manden of dekens van de huisdieren buiten uit en was deze op 60 graden.
    Was je eigen plaids, dekentjes en hoezen van kussens op de bank ook mee. Komen er dieren in de slaapkamer? Was dan ook het beddengoed.
    Herhaal dit de komende maand regelmatig.
  • Is er een kattenbak in huis? Verschoon deze ook en met grotere regelmaat de komende weken.

4. Omgevingsspray spuiten

Na de grote schoonmaak is het zaak achtergebleven vlooien en larven te bestrijden. Hiervoor gebruik je een omgevingsspray. De sprays dringen echter meestal niet door de taaie cocon (zie de vlooiencyclus) heen. Door de trillingen die het stofzuigen veroorzaakt, zullen de vlooien uit hun cocon breken en vallen ten prooi aan omgevingsspray. 
Spuit het in huis, in de auto en eventueel op plekken waar je huisdier komt buiten.

Doe ALLE dieren naar buiten tijdens het spuiten, lucht de ruimte goed en laat de dieren pas na 3 uur weer naar binnen.

Spray NOOIT omgevingsspray op het huisdier!

Let er altijd op dat het een spray is die spray werkzaam is tegen zowel de vlooien, de vlooieneitjes en vlooienlarven.

Na 2 weken het sprayen herhalen en daarna iedere 4-6 weken de komende 6 maanden.

5. Ontwormen

Na het behandelen tegen vlooien dienen alle dieren in huis ook ontwormt te worden. Vlooien kunnen eitjes van een lintworm bij zich dragen. Indien de hond of kat een vlo heeft opgegeten, kan deze dus besmet raken met lintworm. Ontworm dus altijd na een vlooienbesmetting.

Lees meer over wormen bij de kat of bij de hond >>

Tot slot

Dieren houden van buiten zijn en lopen daarmee altijd het risico om een vlooienbesmetting op te lopen. Dat is nu eenmaal niet anders. Het beste is af en toe preventief anti vlooienmiddelen te gebruiken en vooral je huisdier(en) in de gaten te houden.
Bekijk deze 17 tips om vlooien te voorkomen >>

Zie je ze krabben, onderneem dan gelijk actie. Voor jezelf prettig want dan kom je makkelijker vanaf, maar vooral ook voor je beestje. Want voor hen is een enkele vlo soms al een ware plaag! Daarnaast bestaat ook de kans op vlooienallergie wat je echt niet wilt voor je huisdier…

Vlooien bestrijden lijkt misschien een heel karwei en dat is het waarschijnlijk ook. Maar als je bovenstaande punten consequent volgt zal je merken dat je er echt vanaf komt en een plaag voorkomt. Succes!