Zodra je last hebt van heel veel vliegen in of nabij huis, kun je spreken van een vliegenplaag. Het is dan zaak niet langer te wachten en actief maatregelen te treffen.
Vliegenplaag in huis

Een enkele vrouwtjesvlieg legt vele eitjes per keer en in totaal zo’n 900 in de paar weken dat ze leeft. Een eitje groeit gemiddeld binnen 10 dagen uit tot volwassen vlieg. Zonder ingrijpen kan de vliegenpopulatie zich dus in korte tijd excessief vermenigvuldigen.
In de meeste gevallen wordt een vliegenplaag in huis veroorzaakt door huisvliegen of klustervliegen
Naast deze soorten is het echter ook goed mogelijk dat andere soorten vliegen het huis binnen komen. Het is dus zaak vast te stellen om welke soort het gaat.
Huisvliegen
De bekende huis- of kamervlieg is donkergrijs / zwart van kleur en heeft roodbruine ogen. Hij is 6 – 9 mm groot en leeft van etensresten, afval, uitwerpselen en rottend vlees en komt ook af op warmte en licht.
Als de vliegenplaag gevormd wordt door huisvliegen, dan zal ergens een rottende bron in of om huis aanwezig zijn.
Klustervliegen
Klustervliegen zijn bruingrijs van kleur met goudkleurige haren. Ze zijn gemiddeld 8 à 9 mm groot en dus iets groter dan huisvliegen. Ze zitten in een grote zwerm (kluster) bijeen op beschutte plekken hoog in huis (op zolder, vlieringen etc.). Ze komen niet af de geur van (rottend) eten, maar zoeken in de maanden september en oktober naar een plek om te overwinteren. Door kleine openingen in de woning vinden ze hun weg naar binnen.
Lees meer over klustervliegen >>
Verschillende soorten vliegen
Er bestaan naast bovengenoemde soorten nog heel veel verschillende soorten, maar de bekendste zijn deze:
– Kleine kamervlieg; grijs met eivormig achterlijf, grootte 4 – 6 mm
– Bromvlieg; zwart met soms kleuren (metallicachtig blauw / groen), brommend, grootte tot 1,5 cm
– Blauwe vleesvlieg; blauw glimmend, grootte: 6 – 12 mm
– Fruitvliegjes; geelbruin met rode ogen, klein; tot 3 mm
– Rouwvliegjes; zwart / zwartbruin, klein; 3 tot 5 mm
Veel insecten en sommige vliegensoorten scheiden signaalstoffen af, zogeheten feromonen. Hiermee worden soortgenoten naar zich toe gelokt. Dat verklaart mede het ontstaan van een vliegenplaag.
Bestrijd de vliegenplaag; bestel een vliegenlamp of vliegenval >>
Vind en verwijder de bron
Er is altijd een reden waarom de vliegen massaal in huis zijn. De eerste stap is dan ook de bron op te sporen. Waar komen ze vandaan en waar komen ze op af?
Soms zie je direct al waar ze zich ophouden en waar de bron is. Maar soms ligt er ergens iets te rotten waar je geen weet van hebt. Neem dus even goed de tijd om in en om huis te controleren op mogelijke bronnen.
Huisvliegen komen af op afval wat aan het rotten is.
Vleesafval, fruitafval, maar ook kadavers.
Dit zijn de plekken waar de vrouwtjesvlieg graag haar eitjes op legt. Controleer de tuin op dode vogels, muizen etc. en controleer of ze niet op de vuilcontainer afkomen. Ligt er binnen iets te rotten, of op zolder wellicht een dode muis? Ook verstopte afvoerbuizen kunnen vliegen aantrekken.
Contact ook eventueel de buren, misschien hebben zij er ook last van of hebben zij een idee waar ze vandaan kunnen komen.
Vliegenplaag effectief bestrijden
Zodra de bron eenmaal is verwijderd, is het zaak de vliegen die er zijn te bestrijden.
Bij onze tips om vliegen te verjagen staan nuttige manieren om de plaag grondig aan te pakken. Maar omdat er al sprake is van een vliegenplaag, zijn niet alle suggesties even praktisch.
De meest snelle en effectieve manieren zijn een vliegenval maken (of kopen), kleeflint ophangen, vliegenspray gebruiken of een vliegenlamp neerzetten.
Met deze middelen bestrijdt je vele vliegen in korte tijd.
Zorg tevens dat het onaantrekkelijk wordt in huis voor de vliegen.
Bekijk onze tips om vliegen in huis te voorkomen. >>
Is er niet snel resultaat of verergert het probleem, dan kun je er in de meeste gevallen vanuit gaan dat er ergens toch nog een bron ligt waar de vliegen op af komen.
Je kunt bij aanhoudende overlast altijd overwegen een ongediertebestrijder in te schakelen.
Schadelijk voor de gezondheid
De huisvlieg kan makkelijk allerlei ziektes overdragen. De bekendste zijn tyfus, lepra, cholera, dysenterie, salmonella, tuberculose en parasitaire wormen. Een aantal van deze ziektes komt hier gelukkig niet meer voor, maar het geeft wel aan dat je ze beter op afstand kunt houden.
In totaal kunnen ze wel meer dan honderd ziektes(!) overdragen op mensen, dieren en planten.
Het is niet alleen onhygiënisch dus, maar dus ook potentieel schadelijk voor de gezondheid. Wacht dus niet af zodra een vliegenplaag ontstaat!