Vliegenlamp

Ook zoveel overlast van vliegen?
Met een vliegenlamp of insectenlamp bestrijd je effectief alle vliegen in huis of binnen het bedrijf. Ook zeer geschikt voor het bestrijden van muggen, wespen en andere hinderlijke insecten.

In dit artikel lees je hoe een vliegenlamp werkt en hoe veilig deze is.

Werking van de vliegenlamp

Een vliegenlamp straalt ultraviolet licht uit. Het licht heeft een bepaalde golflengte en is vergelijkbaar met zonlicht. Dit trekt huisvliegen, bromvliegen, muggen, wespen en veel andere insecten aan.

Het metalen netwerk om de lamp staat onder een lichte hoogspanning. Ongevaarlijk voor de mens, dodelijk voor insecten. Onderin de lamp bevindt zich een opvangbak, waar de dode insecten in vallen.

Andere insectenlampen zijn voorzien van kleefplaten. Aangetrokken insecten blijven hieraan vastplakken en sterven uiteindelijk.

Toepassingen (bedrijfsmatig of thuis)

Vooral binnen de horeca is een goede hygiëne belangrijk. Niet voor niets vind je vliegenlampen regelmatig in restaurants, snackbars en ziekenhuizen. Insecten veroorzaken ook heel wat overlast in fabrieken, op boerderijen of andere bedrijven. Ook hier biedt de vliegenlamp uitkomst.

Is de insectenlamp ook geschikt voor thuis?
Jazeker, ook in de woning vang je heel wat insecten dankzij deze lamp. Ideaal voor de keuken, woonkamer, hobbyruimte of de hal.

Wanneer insecten in aanraking komen met het metalen netwerk, klinkt er een licht knetterend geluid. Mogelijk werkt dit storend voor lichte slapers, waardoor de vliegenlamp met hoogspanning niet altijd geschikt is voor de slaapkamer. De lamp met kleefplaten is dan meer geschikt.

Het vervangen van een UV-lamp

Een UV-lamp gaat vrij lang mee. Toch geeft deze niet continu dezelfde lichtsterkte af. Na ongeveer 8000 branduren daalt het UV-niveau. Dit is met het blote oog niet te zien, maar insecten merken dit wel. Ze worden namelijk niet meer door het licht aangetrokken. Hierdoor lijkt de vliegenlamp niet meer te werken, waar het vervangen van de UV-lamp de beste oplossing is.

Het insecten seizoen begint in de maanden maart – mei, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is aan te raden om de UV-lamp vóór het aanbreken van het nieuwe insecten seizoen te vervangen. Doe dit jaarlijks, zo blijft de vliegenlamp optimaal werken.

Moderne vliegenlamp met UV-ledlampen

Ouderwetse vliegenlampen worden steeds vaker vervangen door modellen met UV-ledlampen. Deze stralen eenzelfde hoeveelheid UV licht uit, maar zijn een stuk energiezuiniger. Voordeel van de led vliegenlamp is dat deze vaak ook een modern design heeft. Hierdoor zijn deze modellen zeer geschikt voor thuisgebruik, maar ook voor plaatsing in restaurants, bars of andere openbare ruimtes.

Wat kost een vliegenlamp?

Vliegenlamp voor thuis
Vliegenlampen zijn in veel verschillende modellen en formaten verkrijgbaar. Een klein of eenvoudig model heeft een prijs variërend van €15 – €30. Ga je voor een grotere vliegenlamp of een modern design, reken dan op een aanschafprijs van €25 – €100. Enkele goede vliegenlampen:

Vliegenlamp voor de horeca
Speciaal voor de horeca zijn er professionele vliegenvangers. Deze zijn helemaal aangepast op het voedselveiligheidssysteem HACCP. De speciale vliegenlampen maken gebruik van kleefplaten, waardoor dode insecten niet op het werkblad vallen. Deze vliegenlampen zijn van een uitstekende kwaliteit maar ook een stuk prijziger. Gemiddeld betaal je voor deze modellen tussen de €300 en €700.

Industrieel gebruik van de vliegenlamp
Voor slachterijen, brouwerijen en voedselverwerkingsbedrijven is het nóg belangrijker om alle insecten te weren. Voor deze branches zijn er vliegenlampen met onbreekbare lampen en een groot werkgebied. Insecten worden dat een afstand van 180 vierkante meter aangetrokken. Reken op een aanschafprijs vanaf €1000. Een aardig bedrag, maar dan heb je ook wat.

Zelf een vliegenlamp maken

Kun je zelf een vliegenlamp maken? Deze insectenlampen werken met UV TL buizen of UV-ledlampen. Bovendien is er ook nog zoiets als een kleefstrip of een netwerk van hoogspanning nodig. Alleen de handige klusser weet deze lamp zelf te maken. In alle andere gevallen is het beter er een aan te schaffen.

Uiteraard kun je wel zelf een vliegenval maken. Dit doe je met behulp van een lege frisdrankfles die je doormidden knipt. Het bovenste gedeelte van de fles zet je ondersteboven in het onderstuk. Een lokmiddel onderin de fles en je vliegenval is klaar.

Alternatieven om van de vliegen af te komen: lees ons artikel over vliegen verjagen >>