Vliegende insecten
Last van vliegende insecten?
Hieronder vind je alles over de verschillende soorten; van hoe ze leven, hoe ze te bestrijden en hoe te voorkomen, tot aan het herkennen en het behandelen van insectenbeten en -steken. We hebben deze (soms) zoemende insectjes onderverdeeld in de volgende 4 categorieën:
Vliegende insecten in en om huis

De meeste last van vliegende insecten hebben we in en rond de zomermaanden. We openen deuren en ramen, zijn meer buiten en genieten van allerlei lekker fruit en heerlijk ruikende etenswaren.
Genieten geblazen, maar niet alleen voor ons! Vliegen hebben een enorm reukvermogen en wachten niet op een officiële uitnodiging om ook een graantje mee te pikken van al dat lekkers. Sommige vliegsoorten vinden ’s zomers in en om huis uitstekend geschikte broedplaatsjes voor hun nakomelingen. Zo doe je een vrouwtjes fruitvlieg geen groter plezier met heerlijk overrijp of rottend fruit.
En de ‘gewone’ huisvlieg weet als geen ander het door de warmte snel broeiende afval te vinden. Rechtstreeks van een dode muis of koeienvlaai hup het huis in. En op weg naar de keuken even een tussenstop op je glas, gewoon omdat het zo lekker zoet ruikt…
Brrr, vies, onwenselijk en vooral ook erg onhygiënisch!
Bloeddorstige jagers
Waar bovenstaande vliegende insecten het huis onveilig maken, duiken met het warme weer ook vliegsoorten op die maar één doel hebben; het jagen op bloed. Koeien, paarden en mensen zijn het doelwit en beten van de verschillende steekvliegen kunnen bijzonder pijnlijk zijn. Zo is de bekende paardenvlieg of ook wel daas is een door mens en dier gevreesd vliegend monstertje! En zo zijn er nog een aantal stekende of bijtende vliegen of vliegjes die je liever mijdt…
Vlooien behoren overigens niet tot de categorie vliegende insecten; zij zijn excellente springers, maar hebben geen vleugels dus vliegen zit er niet in.
Horzel of steekvlieg?
De horzel daarentegen doet dan weer bij mensen geen vlieg kwaad. Hij wordt regelmatig ten onrechte aangezien voor een daas of zelfs een hoornaar en daarom met paniek ontvangen. Wij mensen hebben dus niets te vrezen van hem, maar vee kan wel giga last van het harige beest hebben en dat weten ze maar al te goed! Horzellarven parasiteren in het lichaam van de dieren en zorgen voor allerlei overlast en ziektes.
De zojuist genoemde hoornaar wil je eigenlijk liever niet tegenkomen; deze monsterwesp kan ook erg pijnlijk steken.
Vliegend insect met een lange staart
Insecten hebben soms ook een lange staart. Deze meesten hiervan zijn vleugelloos en vaak gaat het dan om een zilvervisje, papiervisje of ovenvisje. Een insect dat èn vliegt èn een lange staart heeft, is de sluipwesp. Deze ziet er uit als een gewone wesp maar kan een vrij lang achterlijf hebben welke lijkt op een staart.
Meer over insecten met een lange staart >>
Samengevat
Vliegende insecten zijn er dus in allerlei soorten en maten, met allemaal zo hun eigenschappen en voor de mens vaak ongewenste gewoontes. Op deze site vind je veel nuttige tips om het ongemak van de diverse soorten te beperken of de boosdoeners zelfs te elimineren.