Vliegen verjagen

Vliegen verjagen en vliegen voorkomen gaan hand in hand. Het bestrijden van vliegen heeft weinig nut als je de oorzaak van hun komst niet ook aanpakt. Anders is het dweilen met de kraan open. Zodra het niet meer aantrekkelijk is om bij jou in huis te komen, is de kans groot dat ze vanzelf weg zullen blijven. 

Waar komen vliegen op af?

Vliegen komen af op rottend afval en onder meer kadavers, om daar vervolgens hun eitjes op te leggen. Niet snel daarna zullen deze eitjes uitkomen en maden verschijnen. Hierdoor kunnen ze zich in korte tijd enorm vermenigvuldigen.
Daarnaast laten vliegen een geur achter welke andere vliegen weer aantrekt. Die paar vliegen worden er dus snel meerdere.

Spoor de bron op!

Check daarom altijd of er niet ergens iets ligt te rotten. Bedorven voedsel in een prullenbak of in de vuilcontainer. Of gewoon etensresten / vleesafval of bijvoorbeeld diervoeding wat is blijven staan. Het trekt allemaal vliegen aan en het zijn allemaal prima plekken om hun eitjes op te leggen!
Controleer of er niet ergens een dood dier ligt. Denk aan een dode muis, vogel, egel, mol of rat. Een muis kan natuurlijk ook binnen liggen; op zolder of in een kruipruimte…
 
Heb je op dit moment al last van veel vliegen of misschien zelfs een plaag?
Zoek en verwijder de bron, de plaats waar de vliegen op af komen.

Vliegen vangen / verjagen? Bestel een vliegenvangzak of vliegenval >>


Vliegen verjagen 10 tips

Hieronder 10 effectieve, direct toepasbare tips om vliegen te verjagen. 
De eerste vijf tips zijn op natuurlijke wijze en doden de vliegen niet.
De daaropvolgende tips zijn producten die je kunt gebruiken in de strijd tegen vliegen.
De getoonde producten zijn te koop op bol.com.

vliegen verjagen
waterzakje tegen vliegen
 1. Zakjes met water
  Het is raar, maar waar! Hang een of meerdere boterhamzakjes of diepvrieszakjes gevuld met water bij raam- en deuropeningen. Het reflecterende effect van het licht in het water schrikt de vliegen af.
  Vul het doorzichtige zakje voor driekwart met water, knoop het goed dicht en bevestig het met een touwtje aan de bovenkant van het raam of de deur. Ook prima te gebruiken op het balkon of op het terras, bijvoorbeeld aan de parasol.

 2. Geurmiddeltjes
  Vliegen hebben een sterk reukvermogen. Er zijn nogal wat geuren waar vliegen absoluut niet van houden en dus zullen mijden. Hieronder een lijst met handige geurmiddeltjes om vliegen te verjagen;

  Citroen; Plaats schoteltjes met water en schijfjes citroen erin. Allesreiniger met citroengeur is ook prima. 

  Citronella; Gebruik in de zomermaanden citronella kaarsjes in plaats van de gewone kaarsen. Ook fijn tegen muggen.

  KruidnagelDoe een handje vol hele kruidnagels in een (of meerdere) bakje(s) met water. Ververs ze wekelijks voor het beste resultaat. Ook kun je een aantal kruidnagels in een appel of citroen steken. 

  Azijn; Plaats een bakje met azijn op de plaatsen waar vliegen binnen komen, zeem je ramen er af en toe mee, laat een paar druppels azijn achter op het fornuis na het koken, of gebruik een spuitfles om te sprayen.

  Etherische oliënGebruik een oliebrandertje met een paar druppeltjes olie van kruiden als lavendel, tijm of rozemarijn. Of een spray met etherische olie. 

  Knoflook; Kook verse teentjes knoflook tot een bouillon en doe het in een kommetje.

  Ui; Misschien iets minder prettig voor jezelf, maar gesneden ui werkt ook vliegwerend. 

 3. Kruidenplanten
  Basilicum, tijm, munt, lavendel, rozemarijn, citroengras zijn allemaal kruidenplanten waar vliegen niet van houden. Plaats bijvoorbeeld een basilicumplant in de keuken of op de vensterbank. Of een droogboeket van lavendel, of maak zakjes met takjes en blaadjes van deze planten en leg die in de buurt van ramen en deuren. Bijkomend voordeel: De meeste geurtjes doen je huis (voor ons) heerlijk ruiken! 

 4. Ventilator
  Een ventilator werkt prima tegen vliegen (en muggen); ze houden niet van de luchtstroom. 

 5. Vliegen vangen met een vliegenval
  Er zijn verschillende manieren om vliegen te vangen, met bakjes of plastic flessen. Allemaal erg effectief en eenvoudig te maken.
  Bekijk hier hoe je eenvoudig de beste vliegenvallen maakt.

  Er zijn natuurlijk ook kant en klare vliegenvallen te koop. Een goed voorbeeld daarvan is een vliegenvangzak. Een zak met sterk lokmiddel waar de vliegen op af komen.
  Bekijk de vliegenvangzak >>

6. Kleeflint
Kleeflint, ook wel plaklint of vliegenlint genoemd, is een effectief middel om vliegen te vangen. Zonder insecticiden, maar niet erg diervriendelijk natuurlijk. Het is een koker waar klevend lint in opgerold zit.

Je hangt het lint aan het plafond en de vliegen komen af op de lokstoffen waarmee het lint geïmpregneerd is. Zodra de vlieg erop gaat zitten, blijft hij vast kleven. De gevangen vlieg trekt weer andere vliegen aan. Let op: Hang de kleeflint niet in de buurt van de airco; vliegen houden daar niet van. En hang het ook niet bij een ingang naar binnen, want we willen de vliegen natuurlijk niet naar binnen lokken ;).

7. Vliegenlamp
De vliegen komen af op het licht van een uv-lamp. De elektrische vliegenlamp is er in twee varianten. De ene zorgt dat de vliegen geëlektrocuteerd worden en de andere heeft een plakstrip waar de vliegen op blijven plakken. Hoe krachtiger de uv-lamp, en hoe groter het oppervlakte van het rooster, hoe beter de werking. Plaats de vliegenlamp op een plek buiten bereik van huisdieren.
Meer info op de pagina vliegenlamp.

8. Vliegenspray
Werkt prima en snel. Even sprayen en na het inwerken goed luchten. Er zijn veel verschillende vliegensprays te koop. Hou wel rekening met eventuele huisdieren en het gebruik van de spray. 
Let ook op dat je een vliegenspray voor binnen koopt, want ze bestaan ook voor buitenshuis. Deze insecten- of vliegenspray kan ook giftig zijn voor mensen (en huisdieren).


9. Elektrische vliegenval
Vangt vliegen (en andere insecten) op milieuvriendelijke manier. De vliegen worden gelokt door zoetigheid wat je er zelf in doet (siroop, jam, suikerwater etc). Een draaiende kap schuift de vliegen in het onderliggende bakje waar ze niet meer uit komen. De vliegen zijn desgewenst levend te verwijderen.


10. Elektrische vliegenmepper
De elektrische vliegenmepper lijkt op een tennisracket en is zeer effectief. Het werkt op AA-batterijen en dood vliegen zodra ze in aanraking komen met de spanningsdraden van de vliegenmepper.


Met bovenstaande tips verjaag je zeker de vliegen. Vergeet echter niet je huis onaantrekkelijk te maken voor vliegen. Lees hier alles over het bestrijden van vliegen in huis >>


Men vangt meer vliegen met honing dan met azijn..

( Met vriendelijkheid bereik je meer dan met lelijke woorden)