
Vleesvliegen behoren tot de bromvliegen en dambordvliegen.
In Nederland kennen we 4 verschillende soorten vleesvliegen, waarvan de groene en de blauwe vleesvlieg het meest bekend is.
Vleesvliegen komen net als strontvliegen af op uitwerpselen en kadavers.
De maden van deze insecten leven van vlees en afval. Juist hierdoor kunnen zowel maden als vliegen ziekten overbrengen.
Zaak dus om deze onhygiënische indringers buiten de deur te houden!
Omschrijving vleesvlieg

Vleesvliegen komen redelijk veel voor.
De groene vleesvlieg zie je vooral rondom veehouderijen, maar ook in huis kom je er wel eens een tegen.
De blauwe komt wat algemener voor. Beide soorten komen af op rottend afval en vlees.
Sommige soorten zetten hun eitjes in open wonden af, waardoor de vleesvlieg een gevaarlijke overbrenger van ziekten is.
De vleesvlieg wordt tussen de 2 en 20 mm lang. Zowel de groene als de blauwe vleesvlieg bereikt een lengte van 10 tot 14 mm.
Hoe kun je vleesvliegen herkennen?
Ze hebben een stevig lichaam met een zwarte, zilvergrijze of groenblauwe kleur. Bij sommige soorten heeft het achterlijf een gevlekte aftekening (dambord of schaakbord).
De groene vleesvlieg is duidelijk herkenbaar aan de metaalachtige gouden of blauwgroene kleuren. De blauwe vleesvlieg is glanzend metaalblauw.
Dit zijn de meest voorkomende vleesvliegen op het Noordelijk halfrond:
- Groene vleesvlieg
- Blauwe vleesvlieg of blauwe bromvlieg
- Roodwangbromvlieg
- Dambordvlieg
De stalvlieg en huisvlieg worden soms ook tot de vleesvliegen benoemd, hoewel dit feitelijk niet klopt.
Vliegen vangen / verjagen? Bestel nu een vliegenvangzak of vliegenval>>
Levenswijze van de (groene) vleesvlieg
De groene vleesvlieg leeft voornamelijk rondom veehouderijen. Daar leven ze van dierlijke uitwerpselen en sappig vlees. Daarnaast komen ze ook op suikers af. De vleesvlieg kan de geur van vlees van kilometers afstand waarnemen.
Heb je buiten een biefstukje liggen, dan is de kans groot dat hier binnen no time vleesvliegen op afkomen. Het zijn voornamelijk de blauwe vleesvlieg (blauwe bromvlieg) en de groene vleesvlieg die hierop afkomen. Andere soorten komen vrij weinig in en rondom woningen voor.
Vleesvliegen worden ongeveer één maand oud. Ze leggen hun eitjes in vlees, vis, afval of kadavers. Sommige soorten komen op de geur van open wonden af en leggen hier hun eitjes in. De larven beginnen na het uitkomen direct met eten. Na 6 tot 12 dagen verpoppen de larven, dit gebeurt meestal op de grond. Het verpoppen duurt 8 tot 13 dagen. Hierna komt er een volwassen vleesvlieg uit de pop.
Bestrijden en voorkomen van vleesvliegen
Overlast van vleesvliegen is niet alleen vervelend, ook zijn ze erg onhygiënisch. Daarom is het belangrijk om vleesvliegen te bestrijden.
Dit doe je ten eerste door geen vleesvliegen aan te trekken.
- Bewaar levensmiddelen altijd in de koeling of in goed afgesloten bakken en potten. Verwijder afval en verpak etensresten in krantenpapier. Dit voorkomt dat vleesvliegen hierbij kunnen.
- De kliko kan vleesvliegen aantrekken door al het afval.
Zorg dat deze:
a) regelmatig geleegd wordt
b) in de zomermaanden af en toe schoongemaakt wordt met water en chloor of groene zeep
c) niet te dicht bij huis wordt geplaatst. - Verwijder dode muizen, vogels, mollen e.d. uit de tuin
- Plaats horren om te voorkomen dat (vlees)vliegen binnen komen.
Tref je vleesvliegen in of om huis, dan kun je deze bestrijden met insectenspray of een vliegenval.
Bekijk hier hoe je zelf een vliegenval maakt.
Lees meer tips voor het bestrijden van vliegen in huis >>
Bij de aanwezigheid van kippen en konijnen is het belangrijk om hokken goed schoon te houden, vooral in de zomerperiode. Dit trekt een stuk minder vleesvliegen waaronder de groene vleesvlieg en blauwe vleesvlieg aan.
Overbrengen van ziekten
Vleesvliegen zitten eerst op uitwerpselen of kadavers om vervolgens op een stuk vlees te landen. Sommige soorten kruipen op of in open wonden, vaak van vee (schapen, paarden etc).
Veel vleesvliegen brengen ziekten over. De meest bekende ziekte die deze insecten overbrengen zijn cholera, tyfus en lepra. Dankzij een goede hygiëne komen deze ziekte niet of nauwelijks in Europa voor.
Myiasis of huidmadenziekte komt in West-Europa wél vaak voor, maar dan bij huisdieren en vee. Alleen in tropische en subtropische gebieden komt deze ziekte ook bij mensen voor.
Bij huidmadenziekte scheiden de vliegenlarven stoffen af die voor necrose (afsterven van weefsel) zorgt. Hierdoor gaat het vlees rotten. Dit wordt regelmatig bij schapen gezien, waarbij het schaap binnen 7 dagen kan sterven. Het is voornamelijk die groene vleesvlieg die verantwoordelijk voor is.
Vleesvliegen verwijderen
Vooral tussen de wol van het schaap, maar ook in de vacht van konijnen, zijn soms larven van de vleesvlieg aanwezig. Verwijder alle larven met een pincet en controleer regelmatig op nieuwe larven. Houd er rekening mee dat bij de aanwezigheid van larven de huidmadenziekte al verder gevorderd is. Mogelijk is er sprake van een infectie of bloedvergiftiging. Antibiotica is dan noodzakelijk.