Veerust

De stalvlieg is een echte wolf in schaapskleren. Vermomt als huisvlieg brengt deze steekvlieg veel onrust in stallen.

Veerust bestrijdt stekende en bijtende insecten. Hiermee doet Veerust wat het belooft; het brengt rust in stallen en weides. In dit artikel lees je alles over de werking van veerust en hoe je dit product veilig gebruikt.

Over de stalvlieg

Paardenliefhebbers en boeren zijn goed bekend met de stalvlieg. Deze lijkt uiterlijk op een huisvlieg maar steekt en zuigt bloed. Dit gebeurt voornamelijk bij vee waaronder koeien, paarden en varkens.

Soms weten deze stalvliegen ook mensen te steken. Dit voel je direct als een pijnlijke prik. Logisch dat vee hier erg onrustig van wordt.
Naast stalvliegen heeft vee vooral veel last van luizen, vlooien, wespen en andere insecten.

De werking van Veerust

veerust

Veerust is een gebruiksklare spray dat aanwezige vliegen of andere insecten bestrijdt. De werkzame stof is pyrethrum. Deze stof heeft een verlammende werking op insecten.

Hoe werkt dit precies?
Veerust prikkelt het zenuwstelsel, met verlamming tot gevolg. Hierdoor sterft het insect. De werkzame stof is op plantaardige basis, waarbij dit synthetisch is nagemaakt.

Koeien, schapen, paarden en ander vee heeft vooral veel last van steekvliegen, luizen en vlooien. Deze insecten en parasieten komen vooral van april tot oktober algemeen voor. Bestrijding is soms erg lastig, vooral bij een grote veestapel. Veerust werkt direct tegen plaatselijk aanwezige insecten. Een kwestie van sprayen en de insecten vallen dood neer.

Bestel Veerust >>

Het is bij een vlooien-, luizen- of vliegenplaag wel belangrijk om ook de omgeving aan te pakken. Eitjes, maden en poppen bevinden zich zelden op het vee maar liggen ergens goed verstopt. Gebruik hier een omgevingsspray voor of zet andere bestrijdingsmiddelen in.

Tip: een vliegenlamp werkt uitstekend tegen verschillende soorten vliegen en muggen.
Maak ook eens een vliegenval, dazenval of wespenval. Hiermee creëer je een rustige omgeving zonder al te veel insecten.

Bestel een vliegenlamp of vliegenval >>

Rechtstreeks op het dier sprayen

Veerust is veilig in gebruik. Dit betekent dat je het rechtstreeks op het dier mag sprayen. Hierbij is het belangrijk om vooral de schouders, de nek, flanken en de basis van de staart te behandelen. Hier komen namelijk de meeste insecten voor. Spuit nooit in de ogen van het dier, ook niet in de neus of mond.

Gebruik bij drachtige of zogende dieren

Hoe veilig is Veerust voor drachtige of zogende dieren?
Je kunt het product zonder problemen op zwangere of pas bevallen dieren toepassen. Spray dit product niet op of rondom de tepels, omdat het jonge vee dit dan binnenkrijgt. Er geldt geen wachttijd voor Veerust. Dit betekent dat dit middel geschikt is voor alle veehouderijen.

Hoe lang werkt Veerust?

Dit bestrijdingsmiddel heeft een kortdurende werking. Het doodt na toediening direct insecten, maar werkt niet lang door. Na enkele minuten zullen er weer nieuwe insecten verschijnen. Veerust is dan ook niet bedoeld als permanente oplossing. Het is wel zeer geschikt voor melkvee, zodat deze tijdens het melken niet onrustig worden.

Ook paardeneigenaren zijn positief over het gebruik van Veerust. Paard of pony poetsen, opzadelen of ermee trainen: het dier wordt niet afgeleid door stekende en bijtende insecten. Dit komt de verzorging en training zeker ten goede.

De spuitbus bewaren

Er zijn verschillende soorten Veerust verkrijgbaar, allemaal onder een andere merknaam. De werking blijft echter hetzelfde.

Hoe moet je deze spuitbus bewaren?
Zorg dat Veerust op een vorstvrije plaats staat. In de wintermaanden kan het in koeien- en paardenstallen soms aardig vriezen. Bewaar hier dan zeker geen spuitbussen Veerust. Zet deze tijdelijk in een vorstvrije ruimte.
Van april tot oktober kun je Veerust natuurlijk wel in de stal laten staan: zo heb je dit altijd binnen handbereik.