Tekenband hond

Als je hond regelmatig buiten is en zeker in de natuur, dan is het verstandig om een tekenband te gebruiken. De tekenband werkt effectief tegen teken en bestrijdt ook vlooien. Dit product bevat werkzame stoffen dat parasieten doodt.

Soms is de hond echter allergisch voor tekenbanden. In dit geval moet je voor een alternatief gaan. Ontdek hoe de tekenband werkt en waarom je hier wel (of juist niet) voor moet kiezen.

Teken op de hond

teek hond

Een tekenband werkt tegen de aanwezigheid van teken. Dit zijn parasieten die tot de spinachtigen behoren.
Teken leven van het bloed van zoogdieren, vogels en reptielen. Ze bijten zich in de huid van hun gastheer vast en laten zich na de bloedmaaltijd weer vallen.

Het vervelende aan teken is dat deze ziekten over kunnen brengen. De meest bekende tekenbeetziekte is de ziekte van Lyme. Ruim 1% – 4% van mens en dier dat een tekenbeet oploopt, krijgt deze ziekte.

Werking van de tekenband

Vanwege het gezondheidsrisico is het belangrijk om teken zo goed mogelijk te weren. Omdat honden veel door het gras en struikgewas lopen, is het voorkomen van contact met teken bijna niet te vermijden.

Een tekenband werkt zowel afwerend als dodend. De halsband geeft continu een lage dosering werkzame stoffen af.

Imidacloprid is een insecticide dat tegen zuigende of bladetende insecten werkt. De stof flumethrine is een andere insecticide dat vooral gebruikt wordt tegen parasitaire insecten op huisdieren. Het kan ook dat een tekenband werkt op basis van deltamethrin, een synthetische insecticide. Deze is breed werkend en werkt daarom tegen verschillende parasieten.

Afhankelijk van het merk werkt de tekenband gedurende 5 tot 8 maanden. In deze periode geeft de halsband een lage dosering van de werkzame stoffen af, die zich over de huid van het huisdier verspreiden. Zodra parasieten hiermee in aanraking komen, worden ze gedood.

Tekenband omdoen bij je hond

Er zijn verschillende tekenbanden verkrijgbaar, geschikt voor een bepaalde gewichtsklasse. Kies daarom altijd de tekenband die past bij jouw hond. De meeste tekenbanden werken ook ter voorkoming van vlooien en ter bestrijding van vlooien en soms ook tegen luizen.

Haal de band uit de verpakking en rol deze uit. Pas hem om de nek van de hond. Het is belangrijk dat het tekenband niet te strak, maar zeker ook niet te los zit. Er moeten twee vingers tussen de halsband en de nek passen. Schuif de halsband door de gesp of lus en knip het overgebleven gedeelte af. Het is belangrijk dat de tekenband de huid van de hond raakt. Hierdoor kunnen de werkzame stoffen zich over het lichaam verspreiden.

Toch een teek? Direct verwijderen

tekenpincet tekentang
Tekenpincet

Wanneer de hond een teek heeft, is het verstandig deze direct te verwijderen. Gebruik hiervoor een tekenpincet.

Pak de teek met de pincet beet en draai naar links of rechts en blijf draaien totdat je de teek in de pincet hebt. Door te draaien kan de teek zich niet vastgrijpen in de huid, wat hij wel zou doen als je ‘m er recht probeert uit te trekken. Soms is dit pijnlijk voor de hond, maar vaak merkt hij er nauwelijks iets van.

Controleer altijd even of de kop van de teek ook is verwijderd. Als dit niet het geval is, dan zal deze vanzelf uit de huid moeten zweren. Hou het plekje (en het gedrag van de hond) de komende tijd in de gaten.
De uitgetrokken teek kun je door de toilet spoelen.

Mocht de hond na het verwijderen of deels verwijderen van teken ziekteverschijnselen vertonen of als het plekje lijkt te gaan ontsteken, raadpleeg dan altijd de dierenarts.

Veiligheid van tekenbanden

Hoe veilig is het gebruik van een tekenband? Allereerst het gevaar op verstikking of verwurging. Wanneer de hond met de band ergens achter blijft hangen, komt de gesp los. Veel tekenbanden zijn voorzien van een extra breekpunt. Dit is een zwakke schakel dat bij druk doormidden breekt. Dit verkleint het risico op verstikking of ophanging.

Tekenbanden bevatten insecticiden. Sommige honden reageren hier allergisch op. De hond begint te krabben, vaak tot bloedens toe. Soms zwelt de nek op of ontstaat er een flinke huiduitslag. Verwijder bij een allergische reactie onmiddellijk de tekenband. Behandel de aangedane plekjes of breng eventueel een bezoek aan de dierenarts.

100% natuurlijke tekenband

Bij honden met een tekenband allergie is het lastig om teken te weren. Er zijn 100% natuurlijke tekenbanden verkrijgbaar. Dit zijn kettingen van BMX keramieken kralen. Deze kettingen geven trillingen af, waar teken overgevoelig voor zijn. Het is de bedoeling de tekenketting op te laden door deze met water af te spoelen en in de zon te laten drogen. De hond moet de tekenketting minimaal 3-4 weken dragen voordat deze teken weert.

Er zijn ook anti vlooien- en tekenbanden met alleen natuurlijke ingrediƫnten. Deze tekenband hond bevat een werkzame stof van een boom, die in India medicinale toepassingen kent. Dit is een goede insectenverdrijver en werkt ook tegen parasieten. Ideaal voor honden met een tekenband allergie of voor dragende teven en pups. Houd er rekening mee dat natuurlijke tekenbanden niet altijd het gewenste effect hebben.

Afbeelding: licg.nl