Teken zijn bloedzuigende spinachtigen. Veel katten lopen hiermee rond. De teken moeten wel verwijderd worden, omdat deze parasieten verschillende ziekten over kunnen brengen. Herken de teek bij de kat en bescherm je huisdier hiertegen. Ontvang tips over het voorkomen en bestrijden van deze parasiterende beestjes.
Informatie over teken
Een teek kan niet vliegen of springen: hij wacht geduldig totdat een gastheer langskomt. Omdat katten veel door het struikgewas of over het gazon lopen, is de kans op een tekenbesmetting groot.
Deze parasieten komen algemeen voor in Nederland, België maar ook wereldwijd. Er zijn tientallen soorten die allen bloed zuigen. Vooral in bossen en het struikgewas tref je ze veel aan. Bekende Nederlandse gebieden met veel teken zijn Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Maar ook in Gelderland, Overijssel en Drenthe tref je ze aan. Daarnaast tref je ze ook in Belgische streken waaronder de Kempen en de Ardennen (zandstreek en bosgebied).
Een teek bij de kat herkennen

Hoe herken je of een kat teken heeft?
De teek lijkt op een spinnetje, waarbij de kop direct aan de romp vastzit. Hij heeft 8 poten en is slechts een paar millimeter groot. Na het volzuigen met bloed bereikt de teek een lengte van 1 cm of meer.
Opvallend is dat teken in ieder ontwikkelingsstadium bloed nodig hebben. Hierdoor kom je teken in allerlei groottes tegen. Heeft de kat een teek, dan is deze duidelijk als grijs of grijsbruin wratje zichtbaar. De kop zit helemaal in de huid van de kat vast. Meestal vind je teken in huidplooien, maar ook op de poten, de kop en romp.
De kat merkt niets van de aanwezigheid van teken. Er is geen sprake van pijn of jeuk. Hierdoor kan de teek ongestoord zijn bloedmaaltijd nemen. Na de maaltijd laat de teek zich op de grond vallen. Soms tref je deze in huis aan, meestal verliest de kat zijn parasieten in de buitenlucht.
Overbrenger van ziekten
Een tekenbeet kan een of meerdere ziekte veroorzaken. De meest bekende tekenbeetziekte is de ziekte van Lyme (lymeziekte).
Naar schatting zijn 1 op de 10 teken besmet met de bacterie borrelia burgdorferi, veroorzaker van de lymeziekte.
Een besmette teek kan ook de kattenkrabziekte overbrengen.
Ruim de helft van alle Nederlandse katten is geïnfecteerd met bartonella henselae. In Nederland en België wordt het eigenlijk niet door teken overgebracht, in andere landen zijn teken wel de veroorzaker. Reis je met je kat naar het buitenland, wees hier dan bedacht op.
Het voorkomen van teken
Hoe voorkom je de teek bij de kat?
Hier zijn verschillende teekwerende middelen voor. Een vlooien- en tekenband voorkomt teken en doodt bestaande vlooien en teken. Naast een vlooien- en tekenband kun je ook voor spot-on kiezen. Dit is een pipetje met druppels dat je tussen de schouderbladen op de huid van de kat leeg knijpt. Spot-on heeft dezelfde werking als een vlooien- en tekenband.
Teek bij kat verwijderen
Het is belangrijk om een teek bij de kat zo snel mogelijk te verwijderen.
Hoe langer de teek in de huid vastzit, hoe groter het risico dat de kat hier ziek van wordt.
Er wordt nog wel eens gedacht dat je de teek eerst moet verdoven met alcohol of jodium. Doe dit nooit; de teek raakt in paniek en spuugt zijn maaginhoud in de huid van de kat. Eventuele bacteriën komen zo in de bloedbaan van je huisdier terecht.
Gebruik voor het verwijderen van een teek een puntige pincet of nog beter: een tekentang of tekenlasso. Plaats de pincet of tang zo dicht mogelijk op de huid van de kat. Trek de teek aan zijn kop rustig uit de huid. Dit doe je door de pincet of tang te draaien (linksom of rechtsom). Zo laat de teek los. Spoel deze door het toilet of de gootsteen weg.
Controle van de kat
Een teek van een kat verwijderd?
Controleer eerst of de monddelen aan de teek vastzitten. Is dit niet het geval, dan zijn deze in de huid achtergebleven. De dierenarts kan dit eruit snijden. Maar in veel gevallen zal de kop er vanzelf uitzweren.
Ontsmet de bijtplek met wat alcohol. Houd gedurende enkele maanden de tekenbeet goed in de gaten. Verschijnt er een rode kring rondom de beet of zie je iets dat je verontrust? Vertoont de kat sloomheid, gaat hij kreupel lopen of krijgt het dier koorts? Bezoek dan altijd een dierenarts.