
De teek is een spinachtige die leeft van het bloed van gewervelde dieren. Honden zijn vaker slachtoffer van teken, vooral in de zomermaanden is er veel overlast.
Teken kunnen tekenbeetziekten overbrengen zoals de ziekte van Lyme of babesiosis. Het is belangrijk om het huisdier regelmatig op teken te controleren. Aanwezige teken dien je zo snel mogelijk te verwijderen.
Op deze pagina: De teek bij de hond: alles over tekenbeetziekten, preventie en verwijderen.
Over de teek
Het is belangrijk om teken te herkennen, zodat je ze ook zo snel mogelijk verwijdert.
De teek lijkt met zijn acht poten op een spin maar heeft een veel boller lichaam. Er is geen duidelijke scheiding tussen het kop borststuk en het achterlijf, iets dat je bij een spin wel ziet.
De teek is een paar millimeter groot. Nadat deze zich heeft volgezogen, kan de teek tot meer dan 1 cm in lengte bedragen.
Teken zijn bruingrijs van kleur, soms donkerder. De kleur is afhankelijk van het geslacht en de soort.
Het is niet altijd gemakkelijk om een teek bij de hond te herkennen. Vanwege de kleur en het stompe uiterlijk wordt de teek soms wel eens verward met een wratje.
Hoe de teek op de hond terecht komt
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt kunnen teken niet vliegen of springen. Ze wachten geduldig aan het uiteinde van een grasspriet of in een plant totdat een gastheer langskomt.
Dit kunnen ze gedurende 1 tot 5 jaar volhouden. Zodra er een gast langskomt klampt de teek zich direct vast en zuigt zich vol met bloed. Een derde van de besmetting met teken vindt in de achtertuin plaats, in andere gevallen loopt de hond een teek tijdens het wandelen op.
Tekenbeetziekten bij honden
De meeste teken hebben gedurende hun levenscyclus twee tot drie gastheren nodig. Vooral de 3-gastherigen teken kunnen ziektes overbrengen.
Ongeveer 20% van de teken is besmet met de borrelia bacterie. Deze gevaarlijke bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Daarnaast is 1 op de 3 teken besmet met andere bacteriën, virussen of parasieten.
Sinds de jaren ‘80 is er een duidelijke toename in tekenbeetziekten te zien. De kans op besmetting is het laagst tijdens de eerste 12 uur na de tekenbeet. Dit laat zien waarom het zo belangrijk is om teken zo snel mogelijk te verwijderen.
Ziekte van Lyme bij honden
Als er sprake is van de ziekte van Lyme verschijnen binnen een paar dagen na een tekenbeet al symptomen bij de hond.
De ziekte van Lyme bij honden kenmerkt zich vaak door een aandoening aan de gewrichten (artritis). De hond loopt kreupel en vertoont pijn en gezwollen en warme gewrichten. Soms ontstaan er hartklachten of nierproblemen. Er is een vaccin tegen de ziekte van Lyme, maar deze is alleen ter voorkoming en niet om de ziekte te genezen.
Behandeling van de ziekte van Lyme bestaat uit verschillende soorten antibiotica of tetracyclines.
Teken verwijderen
Verwijder teken bij de hond zo snel mogelijk, dit verkleint de kans op ernstige ziekten.
Gebruik altijd een speciale tekenpincet of tekentang. Verdoof de teek niet met alcohol en smeer hier ook geen boter op.
Zo verwijder je een teek bij de hond:
- Pak de teek met de pincet vast
- Zorg dat je dit zo dicht mogelijk op de huid van de hond doet
- Draai met de pincet net zolang totdat de teek loskomt (niet eruit trekken)
- Controleer of de kop en monddelen aan de teek vastzitten
- Spoel de teek door de gootsteen of het toilet weg
- Ontsmet de bijtplek
Is de kop in de huid van de hond achtergebleven, dan kun je deze bij de dierenarts laten verwijderen. In veel gevallen zal de kop er echter vanzelf uit zweren.
Let goed op het gedrag van de hond gedurende 6 maanden na de tekenbeet. Wordt de hond sloom, kreupel of is er sprake van koorts, waarschuw dan de dierenarts.
Teken bestrijden – tekenplaag
Je hond beschermen tegen teken kan met een tekenband speciaal voor honden. Zo’n band werkt teekafwerend en doodt daarnaast de teek als deze op de hond zit. Ook bestrijdt de tekenband vlooien op de hond.
In sommige gebieden komen teken weinig voor, terwijl er in andere gebieden sprake is van een tekenplaag.
Hoe kun je teken bestrijden?
Dit kan middels biologische bestrijding, waarbij er gebruik wordt gemaakt van nematoden. Dit zijn microscopisch kleine diertjes die de teek binnendringen en een bacterie afscheiden. Deze bacterie doodt de teek.
Teken in de tuin weren kan door de beplanting in de tuin te beperken. Creëer geen groene leefomgeving, dit is namelijk een ideaal leefgebied voor de teek. Zorg dat de hond niet door de struiken rent en maai het gras op tijd.
Een tekenplaag in de tuin? Sleep een witte doek of hoeslaken van ongeveer 50×200 cm over het grasveld of door de tuin. Vanwege de warmte en beweging van het doek zien teken dit als een gastheer. Ze klampen zich aan de doek vast. Stop de doek in heet zeepsop, waardoor de teken verdrinken.