Steekvliegen
Zodra het buiten warmer wordt, verschijnen allerlei soorten steekvliegen. Sommige soorten kunnen heel gemeen steken en daarnaast ook infecties overdragen. De meesten zijn daardoor vooral voor vee een plaag. Mensen kunnen echter ook pijnlijk gestoken worden.
Verschillende soorten steekvliegen
Heel letterlijk zijn er maar een paar verschillende steekvliegen in Nederland. Maar wanneer men spreekt over steekvliegen, doelt men over het algemeen op dazen of paardenvliegen. Ook hoornaars of horzels worden soms voor steekvliegen aangezien.
Op deze pagina vind je alles over alle soorten steekvliegen. We beginnen met de dazen, hoornaars en horzels. Daaronder bespreken we de kleine steekvliegen; stalvliegen en knutten.
Dazen / Paardenvliegen
Dazen, of ook wel bremzen of paardenvliegen, zijn grijze of bruine steekvliegen. Opvallend zijn de grote, vaak bijzonder gekleurde ogen. Je komt ze vooral in de zomer tegen, maar eigenlijk wil je ze helemaal niet tegenkomen…
Dazen staan namelijk bekend als agressief en ze aarzelen niet om direct te bijten. Ze doen dit om bloed te zuigen wat nodig is voor de rijping van hun eitjes. Er zijn in Nederland verschillende soorten dazen, maar de bekendste zijn runderdazen, regendazen en goudoodazen.
Meer over dazen >>
Hoornaars
Hoornaars zijn grote wespen en worden ook wel paardenwespen genoemd. Met een lengte van 3 tot 4 cm (zo’n twee keer zo groot als een gewone wesp!) is het de grootste wespensoort in Nederland.
De hoornaar is geen vlieg en dus ook geen steekvlieg. Hij kan echter wel steken en deze steken zijn bijzonder pijnlijk. Een hoornaar zal echter net als een gewone wesp pas mensen aanvallen als zijn wespennest bedreigt wordt.
Horzels
Ook horzels worden niet zelden aangeduid als steekvliegen. Geheel ten onrechte, want een horzel kan niet bijten of steken.
Ze behoren tot de familie van de vliegen, maar hebben meer weg van een harige bij of hommel.
Veel vee kan in grote paniek raken als een horzel hen nadert.
De larven van een horzel leven als parasieten in het lichaam van onder andere paarden, koeien en schapen en zorgen voor veel overlast bij de dieren.
Meer over horzels >>
Wespen, bijen en hommels
Wespen en bijen zijn vliegende en soms stekende insecten komen vaker voor dan alle andere ‘steekvliegen’. Hommels zijn grote, harige bijen en zullen nooit zomaar steken. Dit geldt overigens ook voor bijen, want zodra ze gestoken hebben, overlijden ze. Door hun gebrom en hun formaat worden ze nog wel eens verward met horzels.
Kleine steekvliegen: Stalvliegen
De stalvlieg (Stomoxys calcitrans) lijkt qua uiterlijk en qua grootte op de gewone huisvlieg. De huisvlieg heeft echter geen angel heeft en kan niet dus steken, terwijl de stalvlieg dit wel kan.
Met zijn recht vooruitstekende steeksnuit staat de stalvlieg bekend als een agressieve bijter
De stalvlieg behoort dan wel tot dezelfde soort als de huisvlieg, maar is van een ander geslacht (Stomoxys). De stalvlieg is gemiddeld 5 tot 7 mm groot (iets kleiner dan de huisvlieg) en als hij zit heeft hij zijn kop omhoog, in tegenstelling tot de huisvlieg, die zijn kop omlaag houdt.
Meer over stalvliegen >>
Kleine steekvliegen: Knutten
Knutten zijn heel kleine steekvliegen. Ze zijn gemiddeld 1 tot 4 mm groot en behoren niet tot de vliegenfamilie, maar tot de muggenfamilie. Toch worden ze steekvliegjes genoemd.
Andere benamingen voor knutten zijn: knozels, knaasjes, mietsen, meurzen of knijten.
Ze zijn zo klein dat je ze nauwelijks opmerkt, tot dat ze steken.
Ondanks hun minieme grootte zijn ze in staat door de mensenhuid én door kleding heen te prikken.
Meer over knutten >>
Bronnen:
Afbeelding hoornaar: debetuweimker.nl
Afbeelding horzel: medpets.nl
Afbeelding stalvlieg: Dick Belgers