Een steekvliegbeet is niet alleen pijnlijk, er is een klein risico op een plaatselijke infectie. Het is wel belangrijk om steekvliegen te herkennen, dit maakt de behandeling van de beet een stuk gemakkelijker. Steekvliegen zijn namelijk niet te vergelijken met wespen of muggen.
Steekvlieg herkennen: het uiterlijk

De steekvlieg wordt ook wel daas (dazen) of paardenvlieg genoemd. Steekvliegen komen in grote delen van Europa voor. In Nederland en België komen ongeveer 38 soorten voor, waarvan de regendaas de meeste overlast veroorzaakt. Steekvliegen worden 8 tot 12 mm lang. De regendaas heeft een bruingrijs lichaam met strepen.
Het is vooral de regendaas die erg hinderlijk voor de mens is: andere steekvliegen veroorzaken minder overlast. Deze insecten houden zich in landelijke gebieden op (bos en weide). Hierbij zoeken ze sloten of rivieren: dit is nodig voor de voortplanting. De regendaas is met name bij vochtig weer actief.
Steekvliegen beet: zo voelt dat
Een steekvlieg steekt niet, al doet de naam anders vermoeden. Deze insecten hebben scherpe gekartelde tandjes. Hiermee bijten ze in de huid, waarna ze het bloed opdrinken. Een steekvlieg kan zijn slachtoffer kilometers lang achtervolgen. Zodra hij de kans ziet landt hij op het slachtoffer. Direct daarna is de beet voelbaar.
Een steekvlieg beet of dus eigenlijk dazenbeet, voel je direct: dit is erg pijnlijk. Al snel wordt de huid rood en zwelt de beetplek op. Dit kan enkele dagen zo blijven: hierna vermindert de zwelling.
Steekvliegenbeten behandelen
Ontstaan er korstjes rondom de wond, dan is de kans groot dat het hier om een infectie gaat. Het is daarom belangrijk om een steekvliegbeet direct te desinfecteren. Dit doe je met alcohol of een desinfecteermiddel.
Koel de huid met een coldpack, ijsblokjes in een washandje of iets anders. Door te koelen verminder je zwelling en pijn. Bovendien helpt het goed tegen jeuk. Houd de steekvliegbeet een aantal dagen goed in de gaten. Mocht er toch een infectie ontstaan, dan is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Blijf niet met een infectie rondlopen: dit kan nare gevolgen hebben. De huisarts bekijkt welke behandeling noodzakelijk is. Vaker bestaat behandeling uit een antibioticum zalf of antibioticum tabletten.
Jeuk behandelen
Jeuk is een vervelend symptoom van een steekvlieg beet. door krabben kan er een infectie ontstaan, probeer daarom zo min mogelijk te krabben. Dek de beet eventueel met een pleister of verband af. Gebruik bij jeuk middelen als mentholpoeder of zalf: dit helpt klachten van jeuk verminderen.
Bestel Azaron jeukstillende zalf >>
Het voorkomen van steekvlieg beten
Vooral paardenliefhebbers weten er alles van: steekvliegen of dazen vormen een grote overlast.
Wie zich in landelijk gebied bevindt kan zich beter beschermen tegen steekvliegen en een steekvlieg beet. dikke kleding beschermt iets, hoewel deze insecten gemakkelijk door kleding heen bijten.
Gebruik een insectenwerend middel, speciaal bedoeld voor dazen (steekvliegen). Verder kan het helpen om in de eigen tuin of het weiland gebruik te maken van een dazenval. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals de zwarte bal met trechter of de kleefstrip. Dazen worden hierdoor aangetrokken, waardoor je een stuk minder overlast ervaart.