Stalvliegen

stalvlieg steekvlieg
Stalvlieg

De stalvlieg mag dan op de gewone huisvlieg lijken, door zijn angel verandert de vlieg echter in een zeer ongewild object, met name rond vee.

Want ook al kunnen mensen
ook pijnlijk gestoken worden, het is voornamelijk het vee dat het moet ontgelden…

Waar vind je stalvliegen?

Zoals de naam al doet vermoeden kom je stalvliegen vooral tegen bij boerderijen, in stallen en schuren. Binnenshuis zal je deze bloeddorstige insecten niet snel tegenkomen.

Ze richten zich met name op vee, maar ook mensen kunnen pijnlijk gestoken en dan met name in de benen. Er kan wat bloed uit de gebeten plek komen en soms een bultje ontstaan, maar een beet van deze steekvlieg is voor mensen verder niet ernstig.

Als ze niet op jacht zijn, zie je ze vaak met de kop omhoog in de zon zitten bij weilanden, op paaltjes, hekjes, muurtjes en dergelijke. Stalvliegen komen voor van april tot oktober.

Bloedzuigende steekvlieg

Zowel de mannetjes- als de vrouwtjes stalvliegen steken om zich met bloed te voeden. Naast bloed voeden ze zich ook met nectar en fruit. Eenmaal op jacht naar bloed, zijn ze erg aanhoudend en wijken ze pas als ze verzadigd zijn. Deze bloedzuigende steekvliegen steken voornamelijk overdag en voeden zich een aantal keer per dag.

Onrust en ziekten door stalvlieg

Stalvliegen zorgen bij dieren voor veel onrust en daarnaast brengen ze ziekteverwekkers als virussen, bacteriën en parasieten over. Langdurige aanwezigheid van stalvliegen kan leiden tot stress en verzwakking van het dier. De meeste slachtoffers zijn koeien en paarden. Ze worden voornamelijk in de buik en benen gestoken.

Huisdieren als honden en katten kunnen ook gestoken worden door stalvliegen. Dit komt echter veel minder vaak voor en alleen als er geen vee in de buurt is.

Stalvliegen bestrijden

Een goede manier om stalvliegen te mijden en bestrijden is te zorgen dat de broedplaatsen verwijderd worden.

Vermijd vochtige plekken
De broedplaatsen zijn vooral vochtige plekken in mest, dus verschoon de stallen regelmatig, verwijder nat en vochtig stro en laat uitwerpselen niet langdurig liggen.
Dek mest- en composthopen af.

Veerust
Daarnaast kun je ze bestrijden met Veerust. Dit is een effectieve spray ter bestrijding van stalvliegen op vee.

Natuurlijke vijanden
Ook kun je stalvliegen bestrijden door natuurlijke vijanden zoals sluipwespen, bodemroofmijt of roofvliegen uit te zetten. Deze natuurlijke vijanden richten zich op de larven en poppen van de vliegen en belemmeren hierdoor de ontwikkeling van de vliegenpopulatie.


Bronnen:
Afbeelding stalvlieg: Dick Belgers