Spinnen bestrijden / verjagen

Wist je dat zo’n 75% van de bevolking enige angst kent voor spinnen? Hoe kun je spinnen het beste verjagen uit je huis? In dit artikel gaan wij dieper in op de voornaamste spinnen die in huis leven en hoe je ze kunt bestrijden.

Welke spinnen komen in huis voor?

In woningen -daar waar beschutting is en het enigszins vochtig is- kom je de gewone huisspin tegen, ook bekend als de ’trilspin’. De trilspin wordt door de meeste mensen niet zo heel spannend gevonden.

Het zijn spinnen die meestal in hoekjes hangen, een klein lijfje kennen, en 8 zeer lange, dunne poten hebben. Zodra er flarden van het bijna onzichtbare web worden aangeraakt, schiet deze spin in een korte, hevige trilstand – als hij niet inmiddels heel hard is ‘weggerend’, want ook dat doen zij.

Grote zwarte spin met harige poten

spinnen bestrijden

Nogal wat mensen vinden vooral en uitsluitend de Trechterspin doodgriezelig (de befaamde ‘grote zwarte spin, met harige poten’). Zodra je hiermee oog in oog staat (op de meest onverwachte momenten, meestal ’s avonds) staan de meesten onder ons ook inderdaad aan de grond genageld.

Het beest roept een grote schok, afkeer en angst op. Deze Trechterspin verplaatst zich razendsnel over vloeren, muren en gordijnen, of zit juist bijvoorbeeld tijden lang roerloos op de bankleuning.

Zie hem maar eens te pakken te krijgen. Hij komt meestal uit kelders en vochtige ruimten onder het huis vandaan. Rond de herfst zoekt hij een wat warmer onderkomen, zoals bij mensen binnenshuis.

Hoe kun je spinnen bestrijden?

Houd je huis goed schoon. Enkele keren per week stofzuigen, vooral ook in hoekjes, achter en onder kastjes e.d. zorgt ervoor dat huisspinnen nauwelijks kans krijgen zich te nestelen in jouw huis.

Stofzuig ook in de hoeken boven de deuren en dergelijke, want de trilspin verstopt zich graag zowel in hoekjes laag bij de grond, als ook hoog tegen het plafond. Laat hoekjes niet ongemoeid en scan zo nu en dan de muren, kijk eens kritisch rond in je huis.

Plaats horren, zodat hooiwagens ook niet binnen komen wandelen. Dit mogen dan wel buitenspinnen zijn, maar ook binnenshuis vinden zij het prettig vertoeven. Het aantal hooiwagens kun je buiten reduceren door (helaas) geen bomen en struiken te planten in je tuin. Hooiwagens zijn gek op struikgewas, coniferen, bomen, schaduw en vocht.

Hoe kun je spinnen vangen?

De meest diervriendelijke oplossing is natuurlijk de spin te vangen met een glas en hier een papier onderdoor te schuiven, je schudt dan buiten de spin uit het glas. Echter, voor mensen met een spinnenfobie is dit geen uitvoerbare oplossing; de angst en zelfs weerzin voor spinnen is meestal te groot. En trouwens, de huisspin zal het liefst zo snel mogelijk weer terug naar binnen komen ..

Elektrische vliegenmepper

Behoorlijk adequaat, maar niet zo diervriendelijk, is het gebruik van de elektrische vliegenmepper. Pak de spin met de mepper op en probeer de spin tijdelijk te verlammen (door het knopje maar even in te drukken): zo kun je de spin levend buiten los zwiepen.

Wil je zeker weten dat de 8-potige vriend nooit meer jouw huis betreedt, dan schud je hem los boven de toiletpot en spoel je het toilet door. Die zie je echt nooit meer terug! Doe het allemaal wel zo snel mogelijk om de spin zo min mogelijk te laten lijden.

Spinnen op stofzuigen

Een aloude en beproefde methode om spinnen te bestrijden is ze om ze op te stofzuigen. Zeer eenvoudig uit te voeren en best effectief. Plaats wel altijd een propje keukenrol in het uiteinde van de slang zodra je klaar bent, want ja, ze kunnen daadwerkelijk de slang uitwandelen als de omstandigheden gunstig zijn.

Spinnen verjagen uit angst..?

De angst voor spinnen kent zijn herkomst waarschijnlijk vanuit de oertijd: de prehistorie waarin men o.a. in grotten leefde. De spin, daar moest je mogelijk voor uitkijken, net als voor overige insecten. Een bijtwondje zou zomaar een zweer kunnen worden, hygiëne was er niet.

Angst voor spinnen, ook bekend onder de term ‘arachnofobie’, zit diep in het menselijk wezen en was dus functioneel. Deze aloude oerangst is bij sommigen nog steeds diep aanwezig, met als direct lijntje dus naar je oer-voorouders!

Tot slot

Spinnenangst is een wijdverspreid voorkomende angst, het is volstrekt natuurlijk en gaat helemaal terug tot in de oertijd, waar de primitieve mens moest overleven. Er bestaan voldoende hulpmiddelen om spinnen te lijf te gaan en je kunt zelf je huis zo goed mogelijk spinvrij houden.