Hoe kun je rupsen bestrijden?

rupsen bestrijden

Rupsen roepen vaak mooie jeugdherinneringen bij ons mensen op. Die bijzondere diertjes, soms kaal en soms behaard, die met hun vele pootjes kronkelend een blad bewandelen: als kind mocht je er graag naar kijken.

Hartstikke leuk allemaal, maar zodra je overlast van rupsen krijgt wordt het een ander verhaal. Rupsen kunnen een serieus probleem gaan vormen voor je tuin en soms zelfs voor je moestuin gewassen.
Hoe kun je rupsen zelf bestrijden? In dit artikel nemen we dit uitgebreid met je door.

Rupsen bestrijden met huismiddelen

Op internet kom je tal van adviezen tegen om met allerhande huishoudelijke middeltjes rupsen te bestrijden. Maar het middel mag natuurlijk niet erger worden dan de kwaal. Het kan nooit de bedoeling zijn je planten uiteindelijk (op de lange termijn meestal) te schaden, of zelfs te doden en de ph waarde van de grond aan te tasten.

Welke huismiddelen kun je beter vergeten?

  • Rupsen bestrijden met zout: niet doen. Natuurlijk vinden insecten zout onprettig, maar dat geldt niet voor de grond. Deze kan een te hoog zoutgehalte krijgen.
  • Rupsen bestrijden met soda: hiervoor geldt hetzelfde, niet doen, deze middelen horen niet thuis in de natuur en ook niet in de tuin.
  • Rupsen bestrijden met azijn: gewoon niet doen. Het lijkt allemaal zo aanlokkelijk, want het kan soms echt wel werken om de rupsen te bestrijden, maar het is ontzettend slecht voor de grond en de tuin in het algeheel. Azijn is een sterk zuur, wat echt schadelijk is voor de grond en planten zelfs kan doden.

Rupsen bestrijden met natuurlijke middelen

Een mengsel van het bittere kruid Alsem kan wonderen verrichten tegen rupsen en kun je scharen onder natuurlijke middelen. Wat heb je nodig om dit natuurlijke bestrijdingsmiddel zelf te maken?

  • ca. 100 gr gedroogd Alsem kruid
  • Kook dit ruim een kwartier in 1 liter water
  • Laat het extract nu een dag trekken in dit water
  • Na 1 dag kun je het zeven en het aftreksel opvangen in een plastic bak
  • Voeg 1 el zachte zeep toe en meng het geheel

Het verkregen Alsem extract kun je nu als een kwart toevoegen aan water in een plantenspuit (dus: 25% Alsem extract, 75% water). Besproei hiermee de plant die gebukt gaat onder de rupsenplaag. Ook in een vroeg stadium kun je sproeien, zodra je de indruk krijgt dat er genesteld wordt in de plant. Bij wat ‘spinrag’ aandoende plekken kun je preventief alvast sproeien.

Rupsen met Aaltjes bestrijden

Een natuurlijk, maar professioneel bestrijdingsmiddel tegen rupsen is de inzet van ‘Aaltjes’. Aaltjes zijn parasieten die binnen enkele dagen rupsen doden. Aaltjes kun je bestellen in webwinkels of kopen in tuincentra. Op de verpakking kun je precies nagaan hoe je de Aaltjes toevoegt aan de plantenspuit. Let wel, deze Aaltjes zijn niet zichtbaar, deze kleine parasieten zijn microscopisch klein meestal en zijn verkrijgbaar in poedervorm.

Het gebruik van Aaltjes als bestrijdingsmiddel begint steeds meer aan populariteit te winnen aangezien zij geen enkel kwaad kunnen voor de bodem en overige flora en fauna.

Tot slot, regeren is vooruitzien!

Rupsen bestrijden is ook een kwestie van vooruitzien, let op tekenen van rupsen. Door te herkennen dat rupsen zich beginnen te nestelen in struikgewassen kun je er vroegtijdig bij zijn. Let op of je eitjes van de vlinder ziet, vooral vaak op hogere bladeren. Zijn er licht afgekloven bladeren te zien, of bladeren met een krul aan het einde, dan zijn er waarschijnlijk rupsen bezig aan hun opmars. Grijp vroegtijdig in met een van de genoemde middelen en je voorkomt een hoop ellende in je tuin.

Dit geldt overigens ook voor bladluis, deze kun je te lijf met een extract van brandnetelthee.