Rouwvliegjes

Rouwvliegjes kunnen evenals fruitvliegjes veelvoudig in huis voorkomen. De kleine vliegjes lijken van afstand op elkaar, maar beide soorten komen met een ander doel je huis in. 
Fruitvliegjes komen af op fruit(afval), rouwvliegjes op kamerplanten en hun potgrond. Een andere benaming voor deze kleine vliegjes is varenrouwmuggen.

Rouwvliegjes; kleine zwarte vliegjes in huis

rouwvliegje

Kleine zwarte vliegjes in huis? Gezien hun uiterlijk worden rouwvliegjes vaak verward met fruitvliegjes.
Beide zijn ongeveer even groot en hebben lange poten. Fruitvliegjes zijn iets lichter van kleur (bruinachtig) en hebben rode ogen, terwijl rouwvliegjes zwart zijn. Maar omdat ze zo klein zijn, is het verschil moeilijk waar te nemen.

Je kunt ze echter makkelijk onderscheiden aan de plek waar je ze aantreft;

Fruitvliegjes tref je in huis rond fruit, de fruitschaal en de gft-bak, rouwvliegjes rond plantenbakken en kamerplanten

Rouwvliegjes komen namelijk af op de vochtige of beschimmelde aarde van planten in huis. Humusrijke grond, potgrond, rottende plantenwortels, verwelkte bloemen en bladeren trekt ze aan. 

Per jaar zijn er meestal twee generaties rouwvliegen; de periodes april – juni en half augustus – half september.

Varenrouwmug

We noemen ze rouwvliegjes, maar ze behoren tot de muggenfamilie. Rouwmug is dus preciezer en de officiële naam is varenrouwmug. Andere namen die we dit vliegende insectje geven zijn: rouwvarenvlieg, maartse vlieg, zwarte vlieg, humusvlieg, mosvlieg of dondervlieg.
Ondanks de officiële naam varenrouwmug zullen wij ons hier voor het gemak beperken tot de benamingen rouwvlieg en rouwmug.

De varenrouwmug steekt niet, leeft maar enkele dagen en is niet schadelijk voor mensen.

Kleine vliegjes in planten

Als je last hebt van rouwvliegjes tref je ze vaak aan in en om planten. Ook zul je dode, kleine vliegjes aantreffen in de vensterbank of op en rond plantenbakken en bloempotten.

Ze komen dus af op planten. Ze hangen er omheen, planten zich er in voort en ze leven ook van plantenresten. Een ander soort vliegje die rondom de planten binnenshuis kan verblijven, is het onweersvliegje, ook wel trips genoemd.

Voor ons mensen zorgen de rouwvliegjes in huis soms voor wat hinder, maar verder zijn ze vrij onschuldig. 

Het zijn echter de larven van deze kleine vliegjes die voor overlast en schade zorgen. Niet bij mensen, maar bij de planten…

Rouwvliegjeslarven vreten aan de wortels

Rouwvlieg larven

Een vrouwtjes rouwvlieg legt haar (honderden) eitjes graag in vochtige aarde. Al binnen een paar dagen komen hieruit larven tevoorschijn. De rouwvlieglarven zijn glazige wormpjes met een zwart kopje en zijn 5 tot 15 mm lang.
Ze leven in groepjes bij elkaar en voeden zich met zowel dode plantenresten als levende planten. Ze vreten graag aan (rottende) plantenwortels, stengels en stekjes. 

Met hun sterke kaken zijn ze in staat makkelijk door stengels en wortels heen te bijten. Hiermee beschadigen en verzwakken ze de plant en bovendien zijn de wortels hierdoor sneller vatbaar voor schimmels. Vele vretende larfjes in de aarde vormen dus een directe bedreiging voor de plant. 

Uit de larven komen na gemiddeld 3 weken weer nieuwe rouwvliegjes, die meteen weer nieuwe eitjes gaan leggen.

Rouwvliegjes tegengaan? Bestrijdt de larven!

Het moge duidelijk zijn dat het voornaamste probleem van een rouwvliegjesplaag gevormd wordt door de eitjes en de larven van de vliegjes. Hoe nu zo snel mogelijk van deze indringers af te komen? ER zijn een aantal opties:

Scheidt allereerst de besmette plant(en) van de andere planten in huis om uitbreiding van het probleem te voorkomen.

Optie 1
Zet de besmette plant(en) bijvoorbeeld in de schuur en geef ze de komende weken even geen water meer. Let uiteraard op dat de plant niet sterft hierdoor! Verwijder zo nu en dan de bovenste laag (+/- 4 cm) van de aarde en strooi daar nieuwe verse aarde op. Na een aantal weken zullen er geen larven meer in de pot zijn en is het probleem opgelost.

Optie 2
Verpot voorzichtig en met zorg de besmette plant(en). Op deze manier worden zowel de eitjes en de larven verwijderd.
Maak de wortels voorzichtig goed schoon. Als je dezelfde pot gebruikt dien je deze ook goed schoon te maken. Gebruik vervolgens nieuwe verse aarde, eventueel gemengd met wat speelzand.

Optie 3
Zet aaltjes in om de larven van de rouwmuggen te bestrijden. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die de larven binnendringen. Ze scheiden een bacterie uit waardoor de larve sterft. Vervolgens zullen de aaltjes op zoek gaan naar de volgende larf. 

Op de pagina rouwvliegjes bestrijden gaan we hier meer uitgebreid op in.

Tips om rouwvliegjes te voorkomen

Zodra één plant in huis besmet is, zal het probleem zich snel uitbreiden naar de andere planten. Hou in gedachten dat de piepkleine vliegjes sterk aangetrokken worden door vochtig en dood of rottend plantenmateriaal. Vochtige aarde is de ideale broedplek om de eitjes in te leggen.

Voorkom dat rouwvliegjes jouw planten en huis uitkiezen met onderstaande tips:

  1. Voorkom dat de grond van de plant altijd vochtig is.
  2. Gebruik een pot met een gaatje aan de onderkant. Plaats een schoteltje eronder zodat overtollig water weg kan lopen.
  3. Verwijder dode en afgevallen bladeren.
  4. Contoleer bij aanschaf van een nieuwe plant altijd of er geen vliegjes omheen vliegen.

Bronnen:
Afbeelding rouwvlieg AfroBrazilian
Afbeelding rouwvlieglarven: Stephen Luke