Rouwvliegjes bestrijden

Als je vermoed last te hebben van rouwvliegjes, dan is het aan te raden de beestjes te bestrijden. De vliegjes zijn vervelend in huis en daarnaast zijn ze erg schadelijk voor je planten. Zonder ingrijpen kan het snel uitmonden in een ware plaag.

Het zijn die kleine zwarte vliegjes die je in en om je planten tegenkomt. De vliegjes zijn eigenlijk muggen en worden met verschillende namen aangeduid; rouwvlieg, rouwmug, dondervlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg. 
Ze leven van plantaardig materiaal en komen af op de vochtige potgrond van planten. Dit is namelijk de plek waar hun nakomelingen het best gedijen.

Schade aan planten en snelle voortplanting

De vrouwtjes rouwvliegjes leggen daar tot wel 200 eitjes per keer in. Uit deze eitjes komen larven en daarmee begint eigenlijk echt het probleem.

Deze larven voeden zich met plantenresten en vallen daarbij ook levende stengels en wortels aan. De planten raken beschadigd en door de snelle voortplanting wemelt het je in een mum van tijd van de rouwvliegjes in huis.

Rouwvliegjes bestrijden in 3 stappen

  • Stap 1: Vaststellen of het om rouwvliegjes gaat; planten controleren en scheiden van de anderen
  • Stap 2: De larven bestrijden met aaltjes / nematoden 
  • Stap 3: Vang de levende vliegjes met de stofzuiger en kleeflint

Hieronder lichten we de stappen toe.

Stap 1: Vaststellen of het om rouwvliegjes gaat; planten controleren en scheiden

Stel vast of het inderdaad om rouwvliegjes gaat. Voor het bestrijden van fruitvliegjes ga je namelijk anders te werk en een fruitvliegjesval zal je niet helpen om rouwvliegjes te vangen.

Om het vast te stellen dien je de planten in huis te controleren. Heeft één van de planten last van rouwvliegen, zet deze dan apart van de anderen om besmetting te voorkomen. Plaats de plant bij voorkeur in een andere kamer en zet de planten pas weer bij elkaar als de rouwvliegjes volledig bestreden zijn.

Om vast te stellen of het inderdaad rouwmuggen betreft, zijn er een aantal checkpunten. Vind je vliegjes bij onderstaande controles, dan is het vrijwel zeker dat het rouwvliegjes zijn.

  • Controleer in en bij de plantenpot of je vliegjes ziet (dode of levende). Roer eventueel met een mesje of je vinger in de aarde om te kijken of er vliegjes opspringen of opvliegen.
  • Kijk of er vliegjes opspringen / -vliegen bij het water geven.
  • Kijk aan de onderkant van de pot of daar vliegjes of wellicht larven te zien zijn.

Eventuele zichtbare vliegjes en larven kun je direct verwijderen.
Geen vliegjes of larven te vinden in (de buurt) de planten, wellicht dat je toch last hebt van fruitvliegjes.

Stap 2: De larven 100% natuurlijk bestrijden met aaltjes

Als je bij stap 1 heeft vastgesteld dat je inderdaad last hebt van rouwvliegen, dan kun je er van uit gaan dat de (hele) wortelkluit besmet is met larven (en eitjes). Zodra de larven bestreden zijn, vind geen verdere uitbreiding meer plaats en houdt het probleem op te bestaan. 

De meest effectieve manier om de larven te bestrijden is met nematoden, ook wel aaltjes in de volksmond. 

Deze aaltjes koop je in poedervorm en strooi je simpelweg in de vochtige aarde bij de plant. Ze parasiteren bij de larven en scheiden een dodelijke bacterie af waaraan de larven overlijden. De aaltjes vermenigvuldigen zich, verlaten de larven en gaan op zoek naar nieuwe larven. Zodra deze zijn uitgestorven in de aarde, sterven ook de aaltjes. 

Deze nematoden (Steinernema feltiae is de precieze naam) zijn ongevaarlijk voor mens, dier (behalve dan de rouwvlieg) en milieu.

Stap 3: Vang levende vliegjes met de stofzuiger en plakstrip

Met de aaltjes wordt het probleem effectief bestreden en zullen de vliegjes vanzelf verdwijnen. Tot die tijd kun je de aanwezige vliegjes vangen. 

Ze zijn vrij gemakkelijk met de stofzuiger op te zuigen. Beweeg het plantje en zuig de opvliegende vliegjes op. 

Aangezien niet alle vliegjes continu op of bij de plant zitten, kun je ook een gele plakstrip / vangplaat met lokstof bij de plant plaatsen. De vliegjes komen erop af en blijven plakken aan de lint.


Alternatieve methoden en preventieve tips

Er zijn nog een aantal andere methoden die kunnen werken om de rouwvliegjes te bestrijden. Maar gezien de razendsnelle voortplanting zijn deze methoden bij een gemiddelde of grote besmetting minder effectief.

Bij een beginnende besmetting kunnen onderstaande tips wel werken.

  • Verwijder de bovenste laag aarde en vervang deze door speelzand; dit voorkomt dat de vliegjes er hun eitjes in willen leggen.
  • Laat de aarde uitdrogen, verwijder daarna de bovenste laag aarde en vervang dit door verse aarde, eventueel aangelengd met speelzand.
  • Verpot de plant; doe dit voorzichtig, maak de wortels goed schoon alsmede de pot zelf en gebruik nieuwe verse aarde. Vermijd constant natte aarde; beperk het water geven tot het noodzakelijke om de rouwvliegjes geen prettige voedingsbodem te bieden.
  • Zuig de vliegjes rond de plant op met de stofzuiger.

Prefentief

  • Verwijder dode bladeren en uitgebloeide bloemen; rouwvliegen komen hier op af.
  • Gebruik potten waarbij het water weg kan lopen om schimmelvorming en wortelrot te voorkomen.
  • Controleer altijd nieuw aan te schaffen planten op vliegjes.

Bronnen: 
ecostyle.nl
biocontrole.nl

Afbeelding rouwvlieg (1): Nastytroll
Afbeelding rouwvlieg (2): Guillaumin
Video: Ecostyle