De rode boktor of rode smalboktor komt vaak in brandhout voor. Probleem is dat je met het binnenhalen van brandhout ook gelijk een boktorplaag kan creëren. Om vraatschade aan houten constructies te voorkomen is belangrijk de rode boktor te herkennen en om een goed bestrijdingsmiddel in te zetten.
Dit is de rode boktor

De rode boktor staat ook bekend onder de naam rode smalboktor (Stictoleptura rubra L). Deze soort komt algemeen in Nederland voor. Hij heeft een lengte van 1 tot 2 centimeter.
Mannetjes zijn wat kleiner dan de vrouwtjes.
Opvallend is de kleur van het dekschild. Deze is bij het vrouwtje roodbruin tot roodoranje van kleur. Het mannetje is lichtbruin tot okerkleurig. Het borstschild van het mannetje is zwart, daar waar die van het vrouwtje dezelfde kleur als het dekschild heeft. De voelsprieten (antennes) zijn lang en naar voren gericht.
Verder heeft de rode boktor zes poten en twee vleugels, die verborgen onder de dekschilden zitten. Vliegen doen ze zelden, dit zul je dan ook niet vaak zien.
Levenswijze en voortplanting
Volwassen boktorren vliegen van mei tot september. Vooral in de maanden juli en 1 augustus tref je ze veel in bossen en hooilanden aan. De volwassen kever voedt zich met nectar en stuifmeel, maar ook met bloemblaadjes.
Het vrouwtje legt haar eitjes in dood hout of boomstompen. Hierbij is een voorkeur voor dennen, sparen en de lariks. De larven doen zich tegoed aan het (beschimmeld) hout. Het larvale stadium duurt vrij lang, gemiddeld 2 tot 5 jaar.
Rode boktor en brandhout
De larven leven gedurende 2 – 5 jaar in verschillende houtsoorten, waarbij ze bij voorkeur in het hout blijven waarin de eitjes zijn gelegd.
Hierdoor kan het voorkomen dat ze ook in brandhout zitten. De rode boktor in brandhout is dan ook een veelgehoorde klacht. Via het brandhout komen de larven van de boktor in huis terecht. Wanneer het brandhout niet tijdig wordt opgestookt, kan er na enige tijd een boktorplaag in huis ontstaan.
De rode boktor voorkomen
De rode boktor komt in verschillende houtsoorten voor, waaronder ook eikenhout. Je haalt dus niet alleen de larven via haardhout maar ook via eikenhouten planken of houten meubels binnen.
De rode boktor voorkomen is niet altijd gemakkelijk. Controleer al het binnengekomen hout op de aanwezigheid van boktorlarven. Deze zijn herkenbaar aan een tikkend geluid in het hout of de aanwezigheid van gaatjes. Laat aangetast hout enige tijd bij een temperatuur van -20 graden of +55 graden Celsius staan.
De rode boktor bestrijden
De rode boktor bestrijden is vaak een lastige klus. Door het insmeren van hout met beits voorkom je boktorren. Bij een plaag is het belangrijk om te kiezen voor een goed bestrijdingsmiddel. Het gaat heel vaak om chemische bestrijdingsmiddelen of het begassen van de ruimte. Schakel hiervoor een professionele ongediertebestrijder in.
Controleer bij een boktorplaag niet alleen het brandhout maar zeker ook houten constructies zoals het dak (zolder) en houten meubels.
Lees meer over het bestrijden van boktor >>