Rioolvliegjes

rioolvlieg, motmug

Rioolvliegjes (psychodidae) behoren tot de muggen. Ze worden ook wel latrinevliegjes of motmuggen genoemd. Door hun vleugeltjes lijken ze op kleine vlinders. Last van rioolvliegjes in huis? Grote kans dat deze in jouw riolering leven (toilet, badkamer).

Hier leggen ze hun eitjes, die al snel uitkomen. De larven kunnen indirect ziektes overbrengen op de mens.
Hoe herken je rioolvliegjes en op welke manier kun je ze bestrijden?
Dat lees je allemaal in dit artikel.

Rioolvliegjes: de kenmerken

Deze kleine insecten komen wereldwijd voor. Je zou het niet zeggen maar ze behoren tot de onderorde der muggen. Toch bijten of steken ze geen mensen maar leven van organisch materiaal (afval). De rioolvlieg wordt ook wel motmug of aalputmotje genoemd.

Rioolvliegjes herkennen is niet zo moeilijk. Deze kleine insecten worden ongeveer 4 mm lang. Ze hebben behaarde vleugels die ze gespreid of als een dakje boven het lijf houden. De lange antennes aan de kop zijn behaard. Ondanks de aanwezigheid van vleugels maken ze slechts korte vluchten of wandelen rond. Dankzij hun lichtgewicht zijn ze in staat om zich over een lengte van 1 kilometer mee te laten voeren door de wind.

Voortplanting van motmuggen

Na de paring legt het vrouwtje bruine of crèmekleurige eitjes in groepjes van 10 tot 200 stuks. De eitjes worden altijd in vervuild en troebel water afgezet, maar soms ook in vochtig (nat) organisch materiaal. De witgrijze larven zijn wormachtig zonder pootjes. Hun lengte bedraagt ongeveer 9 mm. De larven voeden zich met bacteriën, schimmels en rottende bestanddelen. Eigenlijk zijn de larven van rioolvliegjes best nuttig.

Na enige tijd verpopt de larve, waarna er een volwassen rioolvlieg uitkomt. De totale levenscyclus van ei tot volwassen rioolvlieg duurt tussen de 1 en 3 weken. Dit is afhankelijk van de omgeving (voeding en temperaturen).
Volwassen rioolvliegjes worden niet ouder dan 2 – 3 weken. De volwassen exemplaren leven van organisch materiaal, maar ook van bloemennectar. Je komt ze dus overal tegen.

Rioolvliegjes in en rondom huis

We spoelen heel wat voedingsresten door de gootsteen weg. Deze voedingsresten blijven in naden en hoeken steken. Naast voedselresten bevinden zich hier ook bacteriën en schimmels. Ditzelfde geldt voor afvoerbuizen van wc’s, dakgoten en beerputten. Al deze plaatsen vormen een voedingsbron voor volwassen rioolvliegjes en hun larven.

Een lekkende afvoerbuis? Grote kans dat rondom het lek veel rioolvliegjes zitten.

Je vindt ze niet alleen in huis maar ook in de tuin terug; onder putdeksels of achter roosters van de waterafvoer. Rioolvliegjes zijn zo klein dat ze door de smalste naden en kieren kruipen. Afdekken van roosters en afvoeren heeft helaas niet altijd het gewenste effect.

Overlast voorkomen

Rioolvliegjes veroorzaken niet alleen veel overlast, ze vormen ook een gezondheidsrisico voor mens en dier. Voorkomen is beter dan bestrijden, dat geldt helemaal voor deze insecten.

Afvoerpijpen
Verwijder de voedingsbodem. Dit doe je door afvoerpijpen met heet sodawater door te spoelen. Repareer defecte of lekkende afvoerleidingen.
Spoel maandelijks met afvoerreiniger om de leidingen schoon te houden.

Dakgoot en gft-bak
Verder is het belangrijk om de dakgoot regelmatig schoon te maken en zowel de gft-bak als afvalbak goed af te sluiten.

Rottend tuinafval
Laat geen rottende bladeren in de tuin, bij de vijver of in de dakgoot liggen.

Kruipruimte
Zorg in de kelder of kruipruimte voor een goede ventilatie. Hiermee voorkom je condensvorming, dat weer rioolvliegjes aantrekt.

Stilstaand water
Voorkom stilstaand water in, om of onder het huis (kruipruimtes).

Blijven rioolvliegjes aanwezig? Waarschijnlijk is er sprake van een lekkage of defect aan de riolering. Het is dan belangrijk om een loodgieter in te schakelen.

Rioolvliegjes bestrijden – bestrijdingsmiddelen

Bestrijdingsmiddelen helpen alleen wanneer de voedingsbron van de rioolvliegjes wordt weggenomen.

  • Controleer of er verstoppingen zitten in de leidingen.
  • Spoel de leidingen grondig door met veel heet water.
  • Reinig daarnaast de afvoeren met water met azijn, bleek of gebruik kokend water. Doel is alle drab, slib en viezigheden weg te spoelen.
  • Reinig afvoerputjes. Hier leggen rioolvliegjes graag hun eitjes in.
  • Gebruik tegen levende rioolvliegjes een vliegenmepper of insectenspray.

Bestel insectenspray >>

Een insecticide (chemisch bestrijdingsmiddel) doodt niet alleen rioolvliegjes maar alle insecten in huis. Dit helpt vooral bij een rioolvliegjesplaag. Gebruik een insecticide altijd volgens de gebruiksaanwijzing. Breng voor gebruik huisdieren elders onder en dek aquaria af (filterpomp uitschakelen).
Lukt het niet zelf de rioolvliegjes te bestrijden en verergert het probleem? Schakel dan professionele hulp in om het probleem aan te pakken.


Bronnen:
Afbeelding rioolvlieg: Mvuijlst