Ringworm hond

ringworm hond

Bij ringworm bij de hond gaat het om een schimmelinfectie. Bij de mens is ringworm herkenbaar als een ringvormige ontsteking van de huid. Een infectie bij de hond ziet er heel anders uit. Soms ontstaan er helemaal geen symptomen, waardoor het lastig is om een ringworm infectie te herkennen.

Ringworm is geen worm maar wordt veroorzaakt door schimmels. Deze schimmel dringt de bovenste laag van de huid binnen. Hier groeit de schimmel en vermenigvuldigt zich met behulp van sporen. Via de sporen kan ringworm zich verspreiden naar andere honden.

Het vervelende is dat deze schimmels erg besmettelijk zijn. Dit geldt niet alleen tussen dieren maar ook tussen dier en mens. Het is daarom belangrijk om ringworm goed te behandelen.

Ringworm herkennen

ringworm bij de hond

Een infectie met ringworm bij mensen is duidelijk herkenbaar. Er ontstaat een rode schilferende plek, waarbij vaak een ring zichtbaar is. Helaas zijn deze dingen of rond plekken bij honden zelden zichtbaar.

Ringworm bij de hond herkennen kan door goed op schilferende kale plekken te letten.

Andere symptomen van ringworm zijn kaalheid op verschillende plekken van het lichaam, aparte schilfering en soms jeuk. In een aantal gevallen ontstaan er helemaal geen symptomen, terwijl de hond wel besmet is met deze schimmel.

Dit gebeurt er wanneer je ringworm niet behandelt

Zonder behandeling krijgt de schimmel de kans om zich verder te verspreiden. De schimmel dringt dieper de huid in. Hier veroorzaakt het een ernstige huidontsteking, dat gepaard gaat met pijn. Bovendien is de kans groot dat de hond andere huisdieren of huisdiereigenaren besmet.

Ringworm behandelen: huismiddeltjes

Er zijn een aantal huismiddeltjes die goed werken tegen milde gevallen van ringworm. Zo is bekend dat wat opgewarmde honing op de aangedane plek voor verlichting zorgt. Het helpt tegen huidirritatie maar zou ook ringworm doden. Ditzelfde geldt voor appelazijn of knoflook. Ook tea tree werkt schimmeldodend.

Het is de vraag hoe effectief deze huismiddeltjes werken. Bij een ringworm infectie is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts in te schakelen.

Schimmeldodende middelen

De dierenarts schrijft een schimmeldodend middel zoals een zalf of shampoo voor. Hierdoor kunnen schimmels geen nieuwe sporen produceren, waardoor ze zich niet meer verspreiden. Het schimmeldodend middel is verkrijgbaar bij de dierenarts en niet bij een apotheek voor menselijke medicatie. De behandeling duurt meerdere weken en geldt voor alle aanwezigen huisdieren.

Het kan voorkomen dat de mens besmet raakt met ringworm. Let de komende weken goed op het ontstaan van schilferige plekken, die er in het begin uitzien als een klein wondje. Bij jeuk of pijn aan de huid is de kans groot dat er sprake is van ringworm. Soms ontstaan er ook verdikte, verkleurde of broze nagels. Een ringworm infectie bij de mens wordt met een schimmeldodende zalf behandeld, verkrijgbaar via de huisarts of apotheek.

De omgeving behandelen

Helaas is ook de omgeving besmet met schimmelsporen. Deze moet je verwijderen, anders blijft de schimmelinfectie terugkomen. Goed stofzuigen helpt, daarnaast is het belangrijk om gebruik te maken van ketoconazol of verdunde bleek. Dit doodt de schimmel en de schimmelsporen.

Misschien ook interessant: Lintworm bij de hond >>