Pissebedden

Pissebedden kruipen niet in je bed maar komen soms wel binnenshuis voor. Het gaat hier om schaaldieren die zich aangepast hebben aan het leven op het land. Eigenlijk zijn het dus heel bijzondere diertjes, hoewel we ze vaker als ongedierte bestempelen. Lees meer over de levenswijze en bestrijding van pissebedden.

Pissebedden herkennen

pissebedden

De pissebedden zoals wij die kennen zijn landpissebedden. Het grootste gedeelte van deze schaaldieren leeft in zoet of zout water. Slechts een kleine groep, de landpissebedden, heeft zich aangepast aan een leven buiten het water. Deze diertjes hebben hun kieuwen behouden, die altijd vochtig moeten blijven. Dit verklaart waarom landpissebedden graag in een vochtige omgeving leven.

De pissebed heeft een lengte van 0,3 tot 2 centimeter (volwassen). Het langwerpige lichaam is aan de bovenzijde platbol en aan de buitenzijde plathol. Vrouwtjes dragen hier de broedbuidel, mannetjes hebben die uiteraard niet. De kop is in verhouding met het lichaam erg klein. Aan de achter- en onderzijde zijn de kieuwen zichtbaar. Deze kieuwen (pleopoden) moeten altijd vochtig blijven. Er zijn verschillende soorten landpissebedden. Hierdoor varieert de kleur van bruin tot grijs en van blauw tot wit.

Voedsel en voortplanting

Wat eten pissebedden? Het zijn echte afvalopruimers en hierdoor goed voor de natuur. Ze voeden zich met dood materiaal en schimmels. Daarnaast ruimen ze dode dieren op, dit doen ze vooral tijdens droge periodes. Bij onvoldoende voedsel eten pissebedden ook levende planten.

De vrouwtjes paren meerdere keren per jaar met verschillende mannetjes. Hierbij bevrucht het mannetje het vrouwtje van twee kanten. Het vrouwtje draagt de bevruchte eitjes in haar broedbuidel. Na ongeveer 4 weken komen de larven uit. De broedbuidel breekt na een aantal dagen open, waarna de larven tevoorschijn komen. Gedurende de levensfasen vervellen de larven en volwassen pissebedden een aantal maal.

Pissebedden in de woning

Deze schaaldieren plassen niet in bed, hoewel de naam anders doet vermoeden. Sterker nog: landpissebedden hoeven helemaal niet te plassen. Een teveel aan water geven ze af door zich op een droge bodem te drukken.

Pissebedden in huis kom je voornamelijk in vochtige kelders, de badkamer, keuken of de slaapkamer tegen. Dit zijn de plekken waar het vochtiger dan normaal is. In de woonkamer kunnen pissebedden zich in plantenbakken verschuilen. De aarde is vochtig en ze doen zich tegoed aan dood of levend materiaal.

Bij een hoog vochtgehalte komen pissebedden ook vaker in de schuur of garage voor. Zelden verschijnen ze op een droge zolder, tenzij je hier ook last hebt van vocht (lekkage).

Landpissebedden veroorzaken alleen schade aan planten en ze laten meubilair, vloerbedekking en behang met rust. Deze diertjes verspreiden geen ziekten en zijn hierdoor ongevaarlijk voor mens en dier.
Er wordt zelfs beweerd dat het eten van pissebedden goed is tegen hooikoorts…

Pissebedden weren

Zorg dat landpissebedden niet binnen kunnen. Sluit naden en kieren. Breng bij ventilatieopeningen fijnmazig gaas aan. Daarnaast is het belangrijk om goed te ventileren.

Pissebedden bestrijden kan het best met (biologische) lokvallen. Kijk eens naar een aaltjesval, dit bestaat uit vele aaltjes (wormpjes). Deze natuurlijk vijand doodt aanwezige pissebedden.

Auteur: Bianca Walraven