Pissebedden tegen hooikoorts

pissebedden hooikoorts

Bij hooikoorts ontstaan er allergische reacties zoals een loopneus, kriebelhoest en gezwollen ogen.

Pissebedden eten tegen hooikoorts: werkt het of gaat het hier om een broodje aap verhaal? Voordat je een pissebed in je mond stopt, moet je wel een aantal belangrijke dingen weten.

Dit zijn pissebedden

Nee, een pissebed is geen diertje dat in je bed plast. Hij komt ook niet op urine af, hoewel hij wel van een vochtige omgeving houdt. Het gaat hier om een schaaldier dat zich heeft aangepast aan het leven op het land.

Aan de onderzijde heeft de pissebed kieuwen, die hij ten alle tijden vochtig moet houden. Dit is de reden waarom pissebedden een vochtige omgeving opzoeken. Dit kan onder een aantal stenen, in vochtige aarde maar ook in een vochtige kelder of slaapkamer zijn.
Lees meer over pissebedden in huis >>

Hooikoorts: oorzaak en symptomen

Wat hebben pissebedden met hooikoorts te maken?
Hooikoorts is een allergische reactie op pollen (stuifmeel van zaadplanten). Bij hooikoorts ontstaan er symptomen van een loopneus, jeukende en tranende ogen, keelpijn, hoofdpijn en vaak ook vermoeidheid.

Pissebedden kunnen de klachten van hooikoorts mogelijk bestrijden.

Pissebedden eten tegen hooikoorts

Sinds 2011 is er een nieuwe tip tegen hooikoorts actief: het eten van pissebedden.

Dit bericht verschijnt in de loop van de jaren regelmatig op fora en websites. In 2015 doet de Volkskrant dit bericht af als onzin. In 2019 legt RTV-oost het eten van pissebedden op video vast. Presentator Bastiaan Kleinjan eet een levende pissebed om van zijn hooikoortsklachten af te komen. Of het werkt, dat lees je hieronder.

De werking van pissebedden tegen hooikoorts

Dat het eten van pissebedden tegen hooikoorts werkt, is een hardnekkige tip. Elk wetenschappelijk bewijs over de werking hiervan ontbreekt.

Waarschijnlijk gaat het om een placebo-effect, want het lijkt vooral in het begin te werken. RTV Oost presentator Kleinjan kwam er na een week achter dat het eten van een pissebed niet tegen hooikoorts werkt.

Waar komt het verhaal dan vandaan? De allergene eiwitten in pollen zou ook in pissebedden aanwezig zijn. Door pissebedden te eten krijg je het effect van immunotherapie. Een hooikoortsdeskundige vindt dit een zeer onwaarschijnlijk verhaal. Mocht het namelijk wel werken, dan zou dit al lang op de markt verkrijgbaar zijn.

Helaas is slecht te achterhalen waar dit verhaal vandaan komt: het is rond 2011 ontstaan. Dankzij het internet duikt dit verhaal elk jaar opnieuw op, vooral wanneer het hooikoortsseizoen aanbreekt.

Is het eten van pissebedden gevaarlijk?

Naast het onsmakelijke idee moet je ook even stilstaan bij de voor- of nadelen van het eten van pissebedden.

Is pissebedden eten gevaarlijk?
Deze schaaldieren zijn in ieder geval niet giftig en hiermee ook niet gevaarlijk. Er zijn diverse mensen die dit diertje hebben gegeten, vooral om te kijken of het tegen hooikoorts werkt. Ondanks het feit dat het niet of nauwelijks tegen hooikoorts werkt, heeft het ook geen nadelige gevolgen voor de gezondheid.
Toch is het niet aan te raden om deze diertjes te eten: het staat niet op de schijf van vijf.

En wat eten pissebedden eigenlijk zelf? Find it out! >>

Last van pissebedden?
Lees hier alles over het bestrijden van pissebedden >>