Pissebedden in huis

pissebedden in huis

Help, pissebedden in huis!
Je vindt ze in de kelder, de badkamer, de slaapkamer en misschien ook wel in de woonkamer.

Gelukkig zijn deze diertjes vrij onschadelijk, maar vervelend is een pissebeddenplaag wel.
Hoe komen pissebedden je huis binnen en hoe krijg je ze weer weg?

Oorzaak van een pissebedden plaag

Een enkele pissebed in huis kan wel eens voorkomen en vormt geen probleem. Deze schaaldieren zoeken elkaar graag op: zo verdampen ze minder vocht. Bij een pissebeddenplaag heb je veel van deze diertjes in huis. Overigens kan zich ook in de tuin een heuse plaag vormen.

Pissebedden brengen geen ziekten over en beschadigen geen houtwerk, meubilair, behang of andere onderdelen van de woning.

Wel kunnen ze vraatschade aan planten toebrengen, vooral wanneer er veel exemplaren aanwezig zijn.

De oorzaak van pissebedden is duidelijk: een vochtige en voedselrijke omgeving.

Pissebedden zijn namelijk afhankelijk van vocht, dit is de enige manier om in leven te blijven. Daarnaast voeden ze zich met dood of levend materiaal (plantaardig of dierlijk).
Lees meer over de voeding van pissebedden >>

Zo komen ze je woning binnen

Pissebedden komen zeer gemakkelijk via naden en kieren de woning binnen. Ook openstaande ramen en deuren brengen deze dieren naar binnen.

Alles afgedicht maar nog steeds last van pissebedden in huis? Kijk de ventilatieroosters goed na en breng hier een fijnmazig gaas op aan. Hiermee voorkom je dat de diertjes via de kleinste openingen naar binnen komen.

Pissebedden in huis tegen gaan

Ondanks de wat vreemde naam pissebed, plassen deze schaaldieren niet in je bed.

Wel kan het voorkomen dat ze zich in de slaapkamer verstoppen, vooral wanneer deze vochtig is. Wil je pissebedden in huis bestrijden, doe dan eerst iets aan de hoge luchtvochtigheid of lekkages binnenshuis. Met een droge omgeving weer je deze diertjes. Dit betekent het oplossen van lekkages, dagelijkse ventilatie en eventueel het gebruik van een luchtontvochtiger.

Pissebedden in huis verjaag je door het neerleggen van bloem, koperdraad of BBQ as. Van bloem drogen pissebedden uit. De geur van koperdraad of BBQ as vinden ze niet prettig. Eenvoudige en milieuvriendelijke methoden om pissebedden uit huis te krijgen.

Het plaatsen van een pissebeddenval

Met een pissebeddenval reken je af met pissebedden in huis.
Deze val maak je eenvoudig met een aardappel.

  • Snijd een rauwe aardappel doormidden.
  • Maak de binnenkant met een mes of lepel hol.
  • Plaats de aardappel op plaatsen waar je pissebedden tegenkomt. De aardappel biedt een vochtige en donkere omgeving en voedingsstoffen aan deze diertjes.
  • Controleer regelmatig de holle aardappel. Zitten er pissebedden in? Laat ze op een andere locatie los.

Pissebedden in de tuin

Als er veel pissebedden in je tuin zitten dan werkt een aaltjesval zeer goed. Aaltjes zijn zeer kleine beestjes (wormpjes) die de pissebedden binnendringen. Hierdoor sterft de pissebed, en ben jij van de plaag verlost.
Gebruikt een aaltjesval liever niet binnenshuis, omdat je dan te maken krijgt met ander probleem (aaltjes in huis).

Mocht een natuurlijk bestrijdingsmiddel niet werken, kies dan voor een chemisch bestrijdingsmiddel. Zorg dat een insecticide ook pissebedden aanpakt.