Pissebedden bestrijden

Pissebedden in huis zijn vervelend maar richten geen schade aan. Toch wil je zo snel mogelijk van deze schaaldieren af.
Pissebedden bestrijden kan met verschillende hulpmiddelen. Hierbij maak je gebruik van (biologische) huismiddeltjes of lokvallen. Ook is het belangrijk om je huis minder leefbaar voor pissebedden te maken.

Pissebedden en vocht

pissebedden bestrijden

Pissebedden zijn schaaldieren die op het land leven. Dit geldt alleen voor de landpissebedden, de overige soorten leven in zoet of zout water. Landpissebedden hebben aan de onderzijde kieuwen: bedoeld voor de ademhaling. Wel moeten deze kieuwen altijd vochtig blijven. Hierdoor zoeken pissebedden vochtige ruimtes of omgevingen op.

In de schuur, garage, kelder of badkamer kan het aardig vochtig zijn. Ook in plantenbakken heerst een vochtig klimaat. Hierdoor tref je pissebedden binnenshuis of in je schuur of garage aan. Ze komen binnen via kieren en naden, openstaande deuren en ramen of het ventilatierooster.

Pissebedden binnenshuis weren

Zorg dat pissebedden niet de woning binnen kunnen. Dit doe je door ventilatieroosters te voorzien van fijnmazig gaas. Dicht naden en kieren en gebruik een horrengaas voor ramen en deuren.

Leefomgeving van pissebedden aanpassen

Heb je vaak last van pissebedden binnenshuis? Waarschijnlijk is je woning een goede leefomgeving voor deze dieren.

Ventileer de woning dagelijks en breng de luchtvochtigheid omlaag. Gebruik eventueel een hygrometer en vochtvangers/ luchtontvochtiger.

Pissebedden bestrijden: verschillende bestrijdingsmiddelen

Naast het aanpakken van de leefomgeving kun je ook gebruik maken van bestrijdingsmiddelen.

Pissebedden bestrijden met koper
Heb je last van pissebedden binnenshuis of in de tuin, leg op deze plekken dan koperdraad of muntstukken van koper neer. Deze schaaldieren houden niet van metaal (koper) en zullen hierdoor een andere leefomgeving zoeken.

Weer pissebedden met bloem / meel
Een pissebed kan slecht tegen uitdroging: in een droge omgeving zal het dier niet overleven. Leg bloem (meel) neer op plaatsen waar pissebedden vaker voorkomen. Door de bloem drogen ze uit: ze vermijden deze plaatsen.

Pissebedden bestrijden met een lokval
Met een lokval kun je effectief pissebedden bestrijden. Deze lokval maak je zelf met een uitgeholde aardappel. Snijd een rauwe aardappel doormidden en hol deze van binnen uit. Leg de aardappel op een strategische plaats neer. Pissebedden komen op de voedingsstoffen in de aardappel af. Bovendien is het binnen de uitgeholde aardappel vochtig en donker, waardoor ze er gelijk blijven. Na enkele dagen bevinden zich een aantal pissebedden in de lokval. Vang de dieren en zet ze op een andere locatie uit.

Pissebedden bestrijden met bbq as
Pissebedden vinden BBQ as niet prettig. Organiseer een barbecue en verzamel de as. Strooi dit uit op plekken waar veel van deze dieren voorkomen. De pissebedden zullen vanzelf op zoek gaan naar een andere leefomgeving, vaak de tuin van de buren. Heb je geen as van de barbecue? Ook sigarettenas werkt vergelijkbaar.

Pissebeddenval kopen

Lukt pissebedden bestrijden niet met bovenstaande methoden? Je kunt ook een pissebedden val kopen. Het gaat hier om een biologische aaltjesval tegen pissebedden. Het aaltje is de natuurlijke vijand van de pissebed. De aaltjesval is alleen geschikt voor gebruik buitenshuis. Aaltjes dringen de pissebed binnen, waardoor hun prooi binnen enkele dagen doodgaat.