Papiervisjes in huis? Deze zorgen voor soms grote schade aan (oude) boeken, schilderijen, een postzegelalbum en andere zaken. Reken af met deze vervelende insecten.
In dit artikel alles over de bestrijding van papiervisjes. Maak kennis met de verschillende bestrijdingsmethoden.
Dit is het papiervisje

Verwar het papiervisje niet met het zilvervisje. Deze laatste kom je vooral in vochtige ruimtes tegen. Papiervisjes en zilvervisjes lijken qua uiterlijk erg op elkaar. Het enige verschil is de kleur.
Het papiervisje wordt 1 tot 1,5 cm lang. Hij heeft een spits lopend achterlijf en een stompe voorkant. Zijn lichaam is bedekt met bruine zilverachtige schubben. Met zijn 6 pootjes beweegt hij zich heel snel voort. Hierbij kan het insect niet springen of vliegen.
Waar in huis kom je papiervisjes tegen?
Dit zal voornamelijk op droge plekken zijn zoals op de zolder of ergens in een boekenkast. Overal waar papier is, bestaat er een kans dat je een papiervisje tegenkomt.
Vooral achter loszittend behang kunnen heel wat papiervisjes verstopt zitten. Ondertussen vreten deze insecten het behang kapot.
Zo komen ze je woning binnen
In de natuur is er voldoende voedsel voor deze insecten; ze leven namelijk van plantaardige vezels. Daarnaast zijn ze ook dol op vezels uit boeken, kranten, tijdschriften en ander papiermateriaal.
Ze komen de woning via naden en kieren binnen, maar bijvoorbeeld ook gewoon via de deur (drempel) of het raam. Meestal liften ze met oude boeken, kranten, textiel of meubilair mee.
Haal je tweedehands spullen in huis? Denk hierbij aan een postzegelalbum, schilderij, leesboeken of kleding. Controleer deze eerst in de buitenlucht op de aanwezigheid van papiervisjes. Soms tref je naast papiervisjes ook zilvervisjes aan.
Het voorkomen van papiervisjes
Voorkomen is beter dan bestrijden, maar dan moet je wel weten hoe je dit doet.
- Zoals hierboven vermeld: controleer altijd je tweedehands spullen.
- Kijk kritisch naar naden en kieren. Vooral op zolder tref je vaker papiervisjes aan. Dit komt door de droge omgeving. Het is niet altijd mogelijk om alle naden en kieren op zolder te sluiten; ook via de dakpannen kunnen ze binnen komen. Probeer dus zoveel mogelijk ‘ingangen’ te blokkeren.
- Zorg ervoor dat behang niet loshangt, maar goed op de muur aansluit. Herstel beschadigde delen behang.
- Berg boeken, tijdschriften en paperassen bij voorkeur op in afgesloten kunststof boxen ipv in kartonnen dozen.
Papiervisjes bestrijding
Heb je ze eenmaal in huis, dan wil je er ook zo snel mogelijk vanaf. Papiervisjes bestrijding is een kwestie van volhouden.
De meest effectieve en milieuvriendelijke methode is het gebruik van een papiervisjesvallen. Deze staan ook wel bekend als de zilvervisjesvallen.
Hoe werkt deze val?
De val bestaat uit een lokstof en een kleverige ondergrond. De lokstof trekt papier- en zilvervisjes aan. Vervolgens blijven deze aan de lijmlaag vastzitten. Hiermee vang je heel wat van deze insecten. Het is raadzaam om meerdere vallen te gebruiken om het probleem grondig aan te pakken.
Naast de gewone val is er ook nog de plintstrip. Deze kleverige dunne strip plaats je achter of tussen plinten en in naden en kieren. Ideaal om papiervisjes te detecteren; deze komen immers via naden en kieren binnen of zitten hier verscholen.
Zitten de papiervisjes op een moeilijk te bereiken plek?
Maar dan gebruik van een chemisch bestrijdingsmiddel. Spuit dit in naden en kieren of rondom plekken waar papiervisjes zich bevinden. De ruimte daarna goed ventileren. Houd er rekening mee dat kinderen en huisdieren niet in aanraking mogen komen met chemische bestrijdingsmiddelen. Dit geldt ook voor ouderen en zieke mensen.
Een biologisch bestrijdingsmiddel doodt papiervisjes niet maar verjaagt deze middels het verspreiden van een bepaalde lucht.