Paardenvlieg

Paardenvlieg regendaas
Regendaas

De paardenvlieg of daas is zeer hinderlijk voor paarden en pony’s.

Helaas zijn het niet alleen paarden die hier last van hebben, ook mensen worden wel eens gebeten door de paardenvlieg. Dit voelt zeer pijnlijk aan en veroorzaakt een grote rode vlek.

Ontdek hoe de paardenvlieg eruit ziet, hoe je deze bestrijdt en wat te doen na een beet.

Paardenvlieg herkennen

De paardenvlieg wordt ook wel daas, steekvlieg of blinde vlieg genoemd. Hij behoort tot de bloedzuigende insecten en komt wereldwijd voor. Er zijn meer dan 4000 verschillende soorten dazen, waarvan er 12 in Nederland veel overlast met zich meebrengen.
Het is vooral de grijskleurige regendaas die erg hinderlijk is.

Hoe herken je paardenvliegen? Ze zien er uit als stevig gebouwde insecten met opvallende antennes (3 segmenten). De kleur varieert van grijs tot zwart, vaak met een opvallend kleurenpatroon. De ogen zijn vrij groot, hoewel je dit niet ziet wanneer ze voorbij vliegen. Ze behalen namelijk een snelheid van 25 km/h.

Dazen zijn in staat om hun slachtoffers kilometers lang te achtervolgen. Deze insecten zijn vooral tussen de maanden mei en oktober erg actief.

De beet van een paardenvlieg

Paardenvliegen steken niet maar bijten. Dit doen ze direct nadat ze op hun prooi zitten. Ze bijten soms dwars door kleding heen.

Een beet is zeer pijnlijk en direct voelbaar. Al snel verschijnt er een rode plek die steeds dikker wordt (plakkaat). Deze plek jeukt en kan pijn doen. Het duurt tot langer dan een week voordat deze plek verdwijnt. In ernstige gevallen ontstaat er een allergische reactie met gezwollen oogleden, benauwdheid en netelroos.

Paardenvlieg beet: wat te doen?

Alleen de vrouwtjes van een paardenvlieg bijten. Dit doen ze om hun eitjes te laten rijpen, bedoeld voor de voortplanting. Hoewel een beet zeer pijnlijk is, kan dit ook nog eens gevaarlijk zijn. Paardenvliegen zijn vaker besmet met parasieten of brengen andere ziektekiemen met zich mee.

Een paardenvlieg blijft na de beet nog even zitten. Het is dan zeer gemakkelijk om het insect dood te slaan. Hiermee voorkom je in ieder geval voortplanting.

De beet behandelen

Het is belangrijk om niet aan de wond te krabben.
Maak het gebied rondom de beet goed schoon en bedek dit met een koud kompres. Hiermee voorkom je verdere zwelling.

Het is niet nodig om verdere actie te ondernemen, de klachten verdwijnen naar enkele dagen.
Neem in de volgende gevallen wél contact op met de huisarts:

  • Ontsteking van de wond
  • Zwelling is groter dan 10 cm
  • Allergische reactie
  • Koorts
  • Wanneer de klachten langer dan 3 dagen duren

Lees meer over dazenbeten >>

Paardenvlieg bestrijden (larve en volwassen vlieg)

De paardenvlieg larve is vindbaar op planten op een vochtige bodem. Dit zijn slootbodems, wegbermen en weilanden. Daarom komt de paardenvlieg ook vaker in landelijk gebied voor.

De larven zijn moeilijk te bestrijden, maar je kunt wel de volwassen paardenvlieg bestrijden. Dat kan met behulp van een dazenval of dazenvanger.

Deze val bestaat uit een zwarte bal die onder invloed van zonlicht warmtestraling afgeeft. Dazen hebben infrarode ogen en kunnen zo warmte lokaliseren. Logisch dat het insect op de warme bal afkomt. De bal is ingesmeerd met lijm, waardoor de daas niet meer kan opstijgen.

Andere dazenvallen zijn voorzien van een net aan de bovenkant. De daas wil wegvliegen en stijgt op, waarna deze in de trechter vliegt en in een opvangbak terechtkomt.

Tip: Hang een dazenval altijd in de zon en in de wind. Door de wind schommelt de bal, waardoor de daas denkt dat het hier om een levend dier gaat.

Dit soort dazenvallen zijn zeer effectief voor maneges en paardenhouderijen, maar ook voor varkensboeren en melkveebedrijven.

Opvallend: een dazenval vangt alleen de vrouwtjes paardenvliegen. Mannetjes leven namelijk van bloemennectar en komen niet op dit soort vallen af. Doordat alleen de vrouwtjes gevangen worden, is voortplanting niet meer mogelijk. Met een dazenval verdwijnt ruim 90% van de paardenvliegen uit de directe omgeving.

Dazenval kopen of zelf maken

Dazenvallen kun je kant en klaar kopen, maar je kunt er zelf eentje maken. Dit doe je met een zwarte skippybal of emmer, die je aan een touwtje in de zon en wind ophangt. Het is belangrijk om de val in te smeren met dazenlijm, of de bovenkant te voorzien van een trechtervormig net met een opvangbak.
Voor 0,5 liter dazenlijm betaal je ongeveer €15. De lijm is tot 20 weken werkzaam, waardoor je hier best lang mee doet. De ideale manier voor het bestrijden van dazen.
Lees meer over dazenvallen maken of kopen >>


Bronnen:
Afbeelding regendaas: diptera.info