Ovenvisjes kwamen vroeger veel in woningen voor. Tegenwoordig zie je ze nog steeds in bakkerijen en restaurants, maar minder vaak in de huiselijke keuken. Toch kun je hiermee te maken krijgen.
Herken ovenvisjes, want ze lijken veel op zilvervisjes en papiervisjes.
Het ovenvisje (Thermobia domestica)
Ovenvisjes zoeken de warmte op; geen gewone warmte maar een extreem warme omgeving. Ze komen dan ook voornamelijk in bakkerijen voor.
Ze hebben de voorkeur voor een omgevingstemperatuur van 32 – 42 graden Celsius.
Vroeger trof je ze vaker rondom de oven aan. Nu we bijna allemaal zijn overgestapt op een combimagnetron of ingebouwde oven, komen ze zelden nog in woningen voor. Dit heeft onder andere ook met een uitstekende ventilatie te maken.
Levenswijze van ovenvisjes
Ze zoeken niet alleen de warmte, maar ook een droge omgeving op. Hierin verschilt het ovenvisje van het zilvervisje: die juist een vochtige en koelere omgeving prefereert.
Je komt ovenvisjes vaak in groepjes tegen, hoewel deze insecten ook uitstekend alleen kunnen leven. Voor de voortplanting hebben ze namelijk geen fysiek contact nodig. Het mannetje laat een spermapakketje achter. Dit pakketje zendt biochemische signalen uit. Het vrouwtje vindt hierdoor moeiteloos het pakketje.
Vervolgens legt ze eitjes: in totaal een stuk of 100 gedurende haar leven. De eitjes komen na vier tot zes weken uit. Dit is mede afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Jonge ovenvisjes lijken op het volwassen exemplaar, alleen kleiner en wit van kleur. Na 3 tot 24 maanden zijn ovenvisjes geslachtsrijp. Ze bereiken een maximale leeftijd van 2 tot 5 jaar.
Ovenvisjes herkennen
Benieuwd hoe ovenvisjes eruitzien? Qua uiterlijk lijken ze erg op zilvervisjes of papiervisjes.
Deze insecten worden tussen de 1 en 3 cm lang. Hun lichaam heeft de vorm van een wortel: een stompe voorzijde en een puntige achterzijde. Met hun twee grote voelsprieten vinden ze hun weg in het donker.
Net als zilver- en papiervisjes hebben ook ovenvisjes schubben op hun lichaam. Deze insecten hebben een zwartbruine kleur met gestreepte banden. Hierbij verschilt de kleur sterk met die van het zilvervisje (zilvergrijs) en het papiervisje (bruingrijs).

Wat eten ovenvisjes?
Het ovenvisje voedt zich voornamelijk met koolhydraten. Dit is terug te vinden in brood, aardappels en pasta. Niet voor niets kom je ovenvisjes veel in bakkerijen en restaurants tegen.
Daarnaast voeden ze zich ook met cellulosevezels uit papier en textiel. Helaas kunnen deze insecten veel schade aanrichten in kledingkasten, maar ook in papieren archieven, fotoboeken, postzegelalbums en nog veel meer. Bij een ovenvisjesplaag kan de schade enorm groot zijn.
Het voorkomen van ovenvisjes in huis
Hoe voorkom je ovenvisjes in huis? Zorg voor een lagere omgevingstemperatuur dan 32 graden Celsius. Breng ook de luchtvochtigheid omhoog. Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 – 60 graden. Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid bij te houden.
Ovenvisjes bestrijden
Wil je definitief van ovenvisjes af, gebruik dan een van de volgende bestrijdingsmiddelen:
- Ovenvisjesval
- Plintstrips
- Chemisch bestrijdingsmiddel
- Biologisch bestrijdingsmiddel
Een ovenvisjesval is verkrijgbaar onder de naam zilvervisjesval. Deze val werkt met een lokstof en plakstrip. De lokstof trekt zowel oven-, zilver- als papiervisjes aan. Deze lopen in de val en blijven aan de plakstrip vastzetten. Voor een effectieve bestrijding kun je het best meerdere vallen tegelijk plaatsen.
Bestel zilvervisjesvallen >>
Plintstrips zijn geschikt voor plaatsing tussen en achter plinten of in naden en kieren.
Een chemisch bestrijdingsmiddel doodt ovenvisjes. Gebruik dit alleen op plekken waar geen voedingsmiddelen aanwezig zijn of gerechten worden bereid. Mocht het toch nodig zijn, dan is het belangrijk om eerst alles te verwijderen, de ruimte daarna goed de ventileren en een grote schoonmaak te houden.
Bestel spray tegen zilvervisjes en ovenvisjes>>
Een biologisch bestrijdingsmiddel verjaagt ovenvisjes. Dit gebeurt middels bepaalde geurstoffen. Het is belangrijk om te weten dat een biologisch bestrijdingsmiddel niet altijd het gewenste effect heeft.
Bestel biologische spray >>
Bron afbeelding: zilvervisjes.org