
Katten kunnen besmet raken met verschillende soorten parasieten. Een daarvan is oormijt.
Oormijt komt redelijk vaak en vooral bij de langharige kat voor. Het dier heeft last van jeuk en er ontstaat een sterk ruikende donkere afscheiding uit het oor.
Oormijten zijn zo klein dat je ze niet met het blote oog ziet. Dit maakt het herkennen van deze parasieten lastig.
Lees alles over oormijten, welke symptomen ze veroorzaken en hoe een behandeling eruitziet.
Het leven van de oormijt
De oormijt is een bloedzuigende parasiet die in de gehoorgang van zoogdieren leeft. Ze worden aangetrokken door de vochtige en donkere omgeving in het oor.
Vooral langharige katten en honden met hangende oren zijn vaak het slachtoffer.
De mijten voeden zich met oorsmeer. Hierbij boren ze kleine gaatjes in de huid van het oor. Dit veroorzaakt irritatie, waardoor het oor nog meer oorsmeer produceert. Zo ontstaat er een goede voedingsbodem voor oormijten en hun nakomelingen. De hele levenscyclus vindt dan ook in en rondom het oor plaats.
Is oormijt besmettelijk?
Besmetting van oormijt vindt vaak direct na de geboorte plaats. Het is dan ook vooral de jonge kat (kitten) die last heeft van deze parasieten.
Oormijt is erg besmettelijk voor dieren, maar niet voor mensen.
De kat kan oormijt niet alleen op andere katten, maar ook op honden, konijnen of andere huisdieren overdragen. Via direct contact raken volwassen katten besmet. Besmetting bij mensen is hoogst uitzonderlijk.
Oormijt gaat niet vanzelf over.
Als de kat oormijt heeft, dan is dat voor het dier vervelend, maar het is niet gevaarlijk.
Symptomen oormijten bij de kat
Heeft mijn kat oormijt? Bij veel katten ontstaat er als gevolg van speeksel en ontlasting van de mijt een allergische reactie. Dit uit zich in jeuk en een rode uitslag. De kat kan veel krabben, vaak tot bloedens toe. Hierdoor ontstaan er korsten. Nadeel is dat het krabben ook een oorinfectie kan veroorzaken.
Jeukt de kat veel en niet alleen bij de oren?
Wellicht heeft de kat last van vlooien.
Door jeuk en irritatie zal de kat ook veel met de kop schudden. Mogelijk houdt het dier zijn kopje scheef of wrijft met de zijkant van de kop over de grond. Hiermee probeert het dier de irritatie uit het oor te halen.
Een bekend symptoom is de aanwezigheid van een grote hoeveelheid bruinzwarte afscheiding.
Dit is oorsmeer vermengt met schilfers, mogelijk wat bloed en de uitwerpselen van oormijten. Door irritatie blijft het oor continu nieuw oorsmeer aanmaken, dat eenzelfde donkere kleur heeft. Dit oorsmeer ruikt zeer onaangenaam.
Diagnose: oormijten vaststellen
Via bovenstaande symptomen kun je vaststellen of de kat oormijt heeft. Wil je dit nader bekijken, haal dan wat oorsmeer uit het oor van de kat. Bekijk dit eventueel met een loep (vergrootglas). Soms is het mogelijk om de oormijten te zien: spinachtige, achtpotige beestjes.
Twijfel je, ga dan met je kat naar een dierenarts. Deze bekijkt het oor van de kat. Bedenk dat het zelfs voor een dierenarts soms moeilijk is om oormijt vast te stellen. Soms is aanvullend onderzoek nodig, waarbij wat afscheiding uit het oor onder de microscoop wordt bekeken. Zo kan de dierenarts een juiste diagnose stellen.
Oormijten voorkomen
Vooral bij langharige katten komt oormijt regelmatig voor. Dit komt omdat de beluchting van het oor hier niet zo goed is. Houd het begin van de gehoorgang vrij en knip overtollige haren weg. Maak de oren regelmatig schoon. Gebruik hiervoor een oplossing van waterazijn.
Belangrijk: haal nooit met een wattenstaafje oorsmeer weg. De kans is groot dat je met het staafje het oorsmeer juist dieper de gehoorgang induwt.
Behandeling met oorcleaner en mijtdodend middel
De eerste behandeling bestaat uit het schoonmaken van de oren. Met een oorcleaner reinig je de uitwendige gehoorgang. De dierenarts kan er eventueel voor kiezen om de oren schoon te spoelen.
Daarnaast is het gebruik van een mijtdodend middel belangrijk. Dit product bevat de werkzame stof ivermectine. Dit middel doodt schurftmijten en oormijten. Vaak wordt gebruik gemaakt van een pipetje met druppels, die je in de nek van de kat aan brengt.
Oorzalf breng je een tot tweemaal daags in het oor aan. Hierbij is het belangrijk om de zalf voldoende diep in het oor te plaatsen.
Behandel bij voorkeur alle aanwezigen huisdieren: hiermee voorkom je een nieuwe besmetting bij de kat.
Lees ook over vachtmijt >>