Oormijt hond

oormijt hond

Oormijten zijn veel voorkomende parasieten in het oor van de hond.
Hier veroorzaakt de oormijt jeuk en een sterk ruikende zwartbruine afscheiding.

Je ziet oormijten niet met het blote oog, maar ze zijn er vaak wel.
Ontdek meer over de levenscyclus van deze mijten, bekende symptomen en hoe je een oormijt infectie bestrijdt.

Oormijten bij de hond herkennen

oormijt hond

De oormijt behoort tot de spinachtigen.
Het is een zeer kleine parasiet die je met het blote oog niet ziet. Zelfs wanneer de dierenarts gebruik maakt van een otoscoop is het moeilijk om oormijten te ontdekken.

Hoe herken je dan de aanwezigheid van oormijten?
Belangrijkste kenmerk is het ontstaan van grote hoeveelheden bruin tot bruinzwart oorsmeer. Dit oorsmeer ruikt zeer sterk en verdwijnt niet vanzelf.

Levenscyclus van de oormijt

Oormijten zijn echte parasieten: ze leven op of in het lichaam van hun gastheer. Het oorsmeer dient als voedsel voor oormijten. De volwassen oormijt boort minuscuul kleine gaatjes in en rondom de huid van het oor.

Het vrouwtje legt de eitjes in het oor, maar soms ook direct rondom het oor. Ook de jonge mijten snoepen van het oorsmeer. Van het uitkomen van de eitjes tot het volwassen worden gaan er twee tot drie weken voorbij. Volwassen oormijten worden rond de 25 dagen oud.

Doordat oormijten gaatjes in de huid te boren, ontstaat er veel irritatie. Als gevolg hiervan maakt het oor meer oorsmeer aan, maar ontstaat er ook weefselvocht. Bovendien komen er meer huidschilfers los. Al deze dingen samen vormen de ideale voedingsbodem voor oormijten.

Symptomen en klachten

Heeft de hond last van oormijt?

Het dier krijg jeuk en zal vaak aan de oren krabben. Ook houdt het dier de kop scheef of schudt hiermee.

Zo probeert de hond de jeuk en irritatie uit het oor te krijgen. Opvallend is de grote hoeveelheid sterk ruikende oorsmeer. Dit heeft een donkerbruine tot zwarte kleur. Aan de binnenkant van de oren zijn vaak korsten zichtbaar. Deze korsten ontstaan door ingedroogd oorsmeer of door het krabben (wondjes).

Complicaties: de gevolgen van oormijt

Wanneer oormijten lange tijd aanwezig zij, kan er een bacteriële infectie ontstaan. Deze infectie kan uiteindelijk door het trommelvlies richting het middenoor breken.

Hierdoor ontstaat er een middenoorontsteking. Ook een middenoorontsteking is niet ongevaarlijk. Bij een langdurige ontsteking van het middenoor kan zich dit verder uitbreiden, met een hersenvliesontsteking tot gevolg. Het is daarom belangrijk om oormijt bij de hond te voorkomen of zo snel mogelijk te behandelen.

Voorkomen van oormijt bij de hond

Vooral honden met hangende oren hebben vaker last van oormijt.

Dit wordt ook gezien bij langharige honden. Bij dit soort rassen is de beluchting van het oor zeer slecht. Dit veroorzaakt een warme en vochtige plek dat oormijten aantrekt.

Het voorkomen van oormijt bij de hond is zeer eenvoudig.

  • Maak de oren regelmatig schoon met een oplossing van waterazijn.
  • Doop een prop watten in deze oplossing en knijp deze boven het oor uit. Verwijder met watten het vuil uit het oor.
  • Gebruikt net als bij de mens geen wattenstaafjes: hiermee duw je het oorsmeer dieper de gehoorgang in.

Behandeling van oormijt

Heeft je hond oormijt en wacht je af tot dit vanzelf overgaat? Helaas, deze mijten zijn hardnekkige parasieten, evenals de verwante vachtmijten. Zolang er niks gebeurt, blijven ze zich vermenigvuldigen.

Oormijt is zeer besmettelijk. Andere huisdieren zoals katten of konijnen kunnen makkelijk ook geïnfecteerd raken.

Behandeling bestaat uit het reinigen van het oor. Dit gebeurt met een speciale oorcleaner. Mocht dit niet helpen, dan kan de dierenarts de oren schoonspoelen.

Het is altijd raadzaam om een mijtdodend middel te gebruiken. Dit is een zalf of vloeistof met de werkzame stof ivermectine. Dit antiparasitair geneesmiddel doodt mijten maar werkt ook ontstekingsremmend.
De zalf over druppels zijn vrij verkrijgbaar. Soms schrijft de dierenarts dit middel voor.

Het is belangrijk om de hond regelmatig te controleren op oormijt.
Soms slaat de behandeling niet goed aan, waardoor het nodig is om voor een andere behandeling te kiezen. Let daarom op een vermeerdering van oorsmeerproductie, het krabben door de hond of andere symptomen. Deze verraden de aanwezigheid van oormijt.

Krabt de hond niet alleen bij het oor, dan heeft ie wellicht last van vlooien >>