Puppy’s worden al in de baarmoeder besmet met wormen. Het is daarom belangrijk om jonge honden te ontwormen. Hiermee voorkom je ernstige gevolgen zoals diarree, braken en soms overlijden.
Bekijk het ontwormingsschema voor de pup.
Verschillende soorten wormen

Veel honden zijn besmet met spoelwormen.
Besmetting vindt al in de baarmoeder via de placenta plaats. Ook via moedermelk komen puppy’s in aanraking met spoelwormen. Vrijwel alle puppy’s zijn besmet met spoelwormen.
Andere wormen die bij puppy’s voor kunnen komen zijn de lintworm en minder vaak haakwormen en zweepwormen.
Deze laatste twee soorten komen voornamelijk bij puppy’s in onhygiënische kennels voor.
Koop je een pup bij een zogenaamde broodfokker, dan is de kans groter dat het dier besmet is met een van deze wormensoorten.
Het risico voor de jonge hond
Volwassen honden hebben vaak voldoende weerstand tegen spoelwormen opgebouwd. Hierdoor ontwikkelen de larven zich in het lichaam van een dier niet verder. Bij drachtige teefjes verplaatsen de larven zich naar de baarmoeder en melkklieren. Zo raken pups besmet.
De larven komen in de bloedbaan van de pup terecht. Wanneer de pup slijm ophoest, verplaatsen de larven zich via de mond opnieuw naar de darmen. Hier groeien ze uit tot volwassen spoelwormen.
Door besmetting met spoelwormen gaat de darmwerking achteruit. De pup vertoont symptomen als gasvorming, diarree en braken. De groei blijft achter, de jonge hond vermagert en krijgt een dik buikje (wormenbuikje). Door uitdroging of voedingstekort kan de pup in ernstige gevallen zelfs overlijden.
Ontwormen pup: ontwormingsmiddelen
Omdat bijna alle pups besmet zijn met spoelwormen en mogelijk ook andere wormen, is het belangrijk deze te ontwormen. Dit gebeurt met speciale ontwormingsmiddelen.
Er zijn verschillende soorten ontwormingsmiddelen verkrijgbaar:
- Tabletten
- Pasta’s
- Spot-on (druppels in de nek)
Niet alle middelen zijn geschikt voor pups. Sommige van deze producten werken niet alleen tegen wormen, maar ook tegen vlooien en oormijt. Daarnaast is er verschil tussen een ontwormingsmiddel tegen spoelwormen of een breedspectrum middel. Deze laatste doodt nagenoeg alle soorten wormen.
Wormenschema pups en jonge hond
De eerste ontworming vindt op de leeftijd van 2 weken plaats.
Vanwege deze jonge leeftijd is het beter om te kiezen voor een ontwormingspasta. Dit is gemakkelijk toe te dienen. Na de eerste ontworming vinden er een aantal herhalingen plaats.
Hieronder het complete ontwormschema pups en jonge hond:
- 2 weken
- 4 weken
- 6 weken
- 8 weken
- 10 weken
- 3 maanden
- 4 maanden
- 5 maanden
- 6 maanden
Vanaf de leeftijd van 6 maanden ontworm je de hond vier keer per jaar (iedere drie maanden).
Ontwormen en ontvlooien
Vlooienlarven nemen de eieren van de lintworm op. De volwassen vlo draagt een tussenvorm van de lintworm met zich mee.
Wanneer de hond vlooien heeft en een besmette vlo oplikt, wordt deze gelijk met lintworm besmet.
Lintwormen zijn plat en bestaan uit verschillende segmenten. Elk segment is gevuld met lintwormeitjes. Deze parasieten leven in de dunne darm van je huisdier.
Een lintwormbesmetting herken je vaak door een soort rijstkorrels, zichtbaar in de ontlasting van de hond.
Om lintwormbesmetting te voorkomen is het belangrijk om de pup of jonge hond niet alleen te ontwormen maar ook te ontvlooien.
Dat doe je heel eenvoudig met een spot-on (pipetje). Deze knijp je op de huid tussen de schouderbladen leeg. Bij grote honden gebruik je soms twee pipetjes. Volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking of de aanwijzingen van de dierenarts op.
Teneinde wormenbesmetting te voorkomen is het goed om actief aan vlooienpreventie te doen.
Lees hier onze 17 tips om vlooien te voorkomen >>
Bijwerkingen van ontwormingsmiddelen
Ontwormingsmiddelen zijn over het algemeen veilig in gebruik.
Soms treden er bijwerkingen op. Het gaat dan voornamelijk om braken, diarree, verminderde eetlust en sloomheid. Soms ontstaan er spiertrillingen of gaat de pup speekselen (overmatig kwijlen).
Vermoed je een bijwerking, lees dan eerst de bijsluiter en bekijk of deze bijwerking hierin vermeld staat. Is dit niet het geval, bezoek dan een dierenarts.
Bij bepaalde hondenrassen komt overgevoeligheid voor bepaalde ontwormingsmiddelen voor. Dit wordt vooral gezien bij de Schotse herder, border collie, Duitse herder, bobtail en de witte herder. Ook de langharige whippet en de Sheltie vertonen medicijnovergevoeligheid.
Houd bij deze hondenrassen de volgende bijwerkingen goed in de gaten: spijsverteringsproblemen, ademhalingsstoornissen en epileptische aanvallen.